Mindent látni fognak az új traffipaxok

720 millióért nem csak a sebességet mérik a rendőrség legújabb készülékei

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még idén szolgálatba állnak a rendőrség legújabb komplex ellenőrző készülékei. Nem csak sebességtúllépésre, számos egyéb szabályszegésre is kihegyezték őket.

Év végéig összesen 720 millió forint értékben vásárol a rendőrség újfajta sebesség-ellenőrző berendezéseket, melyek azonban nem csak a gyorshajtás regisztrálására, számos egyéb szabályszegés kiszűrésére is alkalmasak lesznek.
Hirdetés

Kezdhetnek rettegni a sofőrök, ugyanis a Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont (KKEP) egységek nagyfelbontású kameráik segítségével felismerik és rögzítik a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás és az irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A KKEP-k automatikus rendszámfelismerő-rendszerük segítségével képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból - így útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírság-behajtás kapcsán is ki tudják szűrni a tilosban járó autókat. Amúgy nemcsak bírságolásra lesznek alkalmasak, hanem járműkategóriánkénti forgalomszámlálásra is, és nagyfelbontású kamerájukkal állítólag még a be nem kapcsolt biztonsági öv vagy a kézben tartott mobiltelefon felismerésére is.
Állítólag nem csak a szabálysértések felismerése, a bírságolás is automatikus lesz, az eddigi információk alapján emberi kéz ki nem tudja majd venni a felvételeket a gépből. Vajon az összes hibás felismerés kapcsán is jön majd a csekk?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    A legtöbb hozzászólónak írom, [i]l a s s a n[/i], hogy megértsék: [i][b]F o l y t a t j u k[/b][/i].
    Ugye erre a szavazófülke magányában is gondoltak?

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Azt nem vetted még észre, hogy pl. hétvégén olyan emberek okoznak balesetet, akik egész évben töketlenkednek az utakon, mert alkalmatlanok a vezetésre, és hopp, egy frontális csatt egy ismeretlen úton beesik neki.
    Ezt egy kamera sem, meg a felérecsökkentésvállalás sem fogja megakadályozni.

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Permanens módon egyetértek BN(W)-vel! Ebben az országban jószerivel csak a brutális bűnözőknek s a közjogi “méltóságoknak” vannak jogaik. Aki életében egy félbetört fogvájót sem lopott+ rabolt, az egy marginális záróvonal érintésér is több tízezret penget. | × JOGEGYENLŐSÉG, DEMOKRÁCIA= MINIMUM HALDOKLIK!

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    “Ha tényleg a biztonságos közlekedés lenne a cél, akkor az új autókat a úgy terveznék “okosra” hogy az ne engedjen szabálytalankodni”
    Biztonságos közlekedés: Városon kívül(90km/h a megengedett) autóbusz/kamion/akármi nagy dög közlekedik 70km/h val, ha betartom a szabályokat, mire én megelőzöm őt betartva a 90 et addigra 3 szembejövő autóst találtam telibe.
    Ha lepadlózom a verdát, hogy biztonságosan meg tudjam előzni megbüntetne az autóm a sebességhatár átlépése miatt, mindezt azért mert nem akartam más életét veszélyeztetni, logikus ez?
    Ha beállok a vonatozásba a “nagy dög után” km-es kocsisorok alakulnak ki ami forgalmi dugókhoz vezet, ami főként akkor gáz mikor valaki le szeretne kanyarodni a másik sávon keresztül (balra).
    Jó a közlekedés úgy ahogy van, ezeket a szarságokat is csak azért telepítik hogy legyen jussuk az év végi prémiumok kiosztásánál.
    Gondolkozzatok el, ha MINDENKI MINDIG betartaná a szabályokat, miből tartaná fenn magát a “rendőrség”?
    Persze lenne megoldás erre is, a parlamentben sec perc alatt kitalálnának valami új adóformát, amiből a legújabb izomautókat megvéve büntetlenül száguldozhatnának a sok marha között, aki betartja a szabályokat…

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Egy dolgot azért látni kell. A telemetria már rég elérte azt a fejlettségi szintet, hogy egy autó önmagát képes legyen feljelenteni ha a vezető szabálytalanul használja. Ehhez még táblafelismerés sem kell, koordináták alapján tisztán lehet látni hol mennyivel lehet közlekedni, egy ilyen térkép olcsóbb mint pár traffipax és a modern autók amúgy is kommunikálnak a gyártókkal, innen csak egy lépés, hogy ezt megtegyék a rendőrséggel is. Eleve nonszensz, hogy 200-300km/h végsebességű autókat lehet forgalomba helyezni egy országban, ahol 130 a maximum amivel mehetnénk… de ha lefóliázom az első oldali ablakot, hogy ne égessen szét a nap, akkor alkalmatlan a közlekedésre. WTF? Ha tényleg a biztonságos közlekedés lenne a cél, akkor az új autókat a úgy terveznék “okosra” hogy az ne engedjen szabálytalankodni, vagy mint mondtam fel is jelenthetne, de ez már a “full control” nem olyan rejtetten diktatórikus mint a mostani, és aki nem “hackelné” meg az betartaná a kresz-t mert tudná, hogy mindig látják. Khmm… pár milliárd kiesne a költségvetésből és töredékére csökkenne a balesetek száma, de kicsit tovább fejlesztve akár a lopások is ritkulhatnának. Jaaa, akkor mégsem ez a cél?

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Alapvetően minden eddigi hozzászóló írásában van igazság, egyet is értek az alapgondolatokkal.
    De én az emelném ki igazán, hogy a bűntetések mértékét arányosan kellene kezelni közlekedési szabálysértés kontra 2*es rablógyilkos relevanciájában. Ez nem pénz kérdés, sokkal inkább gondolkodásmód kérdése. A szabálysértő, bűntetlen autós elkövető és a súlyos bűncselekményt elkövető között az a különbség, hogy a bűnözőnek vannak jogai.
    Az egyébként BECSÜLETES autósnak pedig kötelessége van, fizesen, ha már akár csak egy csekély “kihágást” is el mert követni.

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Csak emlékeztetni szeretnélek, hogy azon vállalás, hogy felére csökkentik a közlekedési balesetekben elhunytak számát, még mindig él. S nem csak Magyarországon, de minden EU-s országban. Mindenütt ugyanilyen beruházások indultak, s szigorúbb szabályozások léptek életbe sok helyen, ezt most elég komolyan veszik. Megjegyzem, a magyar államnak valószínűleg sokkal nagyobb “hozam” lenne az, ha mondjuk 10 adófizetővel kevesebb veszti életét az utakon, mintha ők egyenként befizetnének 1.000.000 forintot a kasszába. Persze a büntetés is jó jövedelem (lehet belőle lélegeztetőgépet meg gyógyszert venni, ha neked az hiányzik), de a pénzek csaknem egésze olyanoktól folyik be, akik ismerik a KRESZ-t és a közlekedési szabályokat. Tudták, hogy mebüntethetik őket, akkor miről beszélünk?
    Egyébként soha nem értettem, miért kezelik oly sokan Szent Tehénként a közlekedési kihágásokat. Akkor inkább töröljük el a törvényeket, s legyen tele Mad Max-ekkel az országút? Persze biztos vannak kétes esetek, de ezek vannak kisebbségben. Nagy kár, hogy az említett közlekedésbiztonsági oldalt nem látják az emberek. Van egy érdekes statisztika, miszerint minden embernek van olyan ismerőse, aki közúti balesetben vesztette életét. Igaz, vagy sem, de azért mindenki gondolkodjon el egy kicsit rajta…

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Szégyen, hogy a belügyminisztérium így szórja az adófizetők pénzét olyan célra ami messze nem az ő érdekeiket szolgálja. Persze kell a biztonságos közlekedés, én sem szeretném ha valamelyik családtagom vagy akár én közlekedési baleset áldozata lenne, de azért ne a túlparanoiázott skandináv példát tűzzük ki célul.Akinek van sütnivalója tisztában van vele, hogy a javuló statisztika inkább köszönhető az egekbe szökő üzemanyagáraknak, mintsem Pintér úr HATALMAS ötleteinek. Ha feleannyi autó van az utakon nyilván a baleset is feleannyi lesz, ez 2. osztályos matek :).
    Gratulálok Pintér úrnak és a 40% = 2/3 támogatójának, hogy az ország helyzetét ismét semmibe véve az amúgy is megcsapolt állampolgárok további kiszipolyozására alkalmas eszközökbe ölik a MI pénzünket.
    Mikor lesz itt már végre egy olyan hír, hogy spóroltak például a kormány járműparkján úgy, hogy esetleg olcsóbb autókat vettek a német farokhosszabbítók helyett? Akkor talán lenne változás, így sohasem lesz!

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Vajon a Magyar állam rendőrsége ért máshoz is, mint ahhoz, hogy csak a közlekedési szabályszegőkkel szemben fellépjen?? Persze, fel kell, de nem hiszem, hogy egy átlagember majd nem veszi fel vezetés alatt a telefont, mikor pl. a lakását árulja, mert annyira törvénytisztelő lesz, amikor bekapcsolja a tv-t s ott az ömlik rá, hogy egy sorozatrabló+ 2x-es gyilkos megúszta 6-7 éves börtönnel, mert nem volt büntetve, vagy csupán mert 20 év alatti volt az elkövetés idején…
    Köztudatra leképezve: Akkor, ha ilyen könyörtelen bűnsorozatot ennyivel meg lehet úszni, akkor én miért mennyek szembe a saját érdekemmel?? Jaaa, én rettegjek, mert tuti a 90-100 ezres büntetésem!!! Hát NEM!

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Nyilván fontos dolog betartatni a szabályokat,mert a Magyar közlekedési kultúra inkább délies mint Skandináv.
    De milliárdokat költeni az eszközökre,amíg nincs lélegeztetőre,gyógyszerekre, sok alapvető tételre sem pénz az egészségügyben, egy kissé morbid.- Ráadásul, ugye senki nem hiszi,hogy hatóságok és a kormányzat csakis a biztonságunkért és az egészségünkért aggódva fog vadászni minden közlekedőre.Lassan már ott tartunk mint a régi időkben ,mikor nyíl és egylövetű puska helyett a technika már lehetővé tette ,hogy gépfegyverrel is lelehet teríteni a vadat,pusztán a jobb ” HOZAM “érdekében.

  • 2017.10.29. at 08:34
    Permalink

    Így kell megírni egy cikket! 🙂
    Erre majd jönnek az indulatok!
    Van benne csúnya általánosítás (“Kezdhetnek rettegni a sofőrök”). Szerencsésebb lett volna azt írni, hogy a szabályokra nagyívben sz@ró sofőrök, akiknek nincsen jól működő előjelzője, kezdhet gyűjteni, vagy szabályt betartani! 🙂

Vélemény, hozzászólás?