Ötven évre tuti jut még benzin

A British Petrol felmérése szerint a Föld kitermelhető olajkészlete még több mint 50 évre elég

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még több mint 50 évre elég a Föld olajkészlete, de aztán el fogják zárni a benzin- és a dízelcsapot is. Mi lesz az árakkal?


Elvileg, ha a felhasználás mértéke nem fog drasztikusan megváltozni, akkor még 53,3 évig jut fosszilis üzemanyag mindenkinek. A British Petrol készíttetett idén is egy tanulmányt a témában. Eszerint a tavaly becsülthöz képest egy hangyányival jobb a benzinhelyzet: 1,1 százalékos az emelkedés, ha a jelenlegi kitermelési rátával számolunk. A készlet 1,68 milliárd hordó nyersolaj. Az összes eddig feltárt olajmezőt kiaknázva és a rendelkezésre álló legmodernebb fúrási eljárásokat is használva így több mint 50 évig pufoghatunk hagyományos, belsőégésű motoros autóinkkal. Persze ez az árakon is múlik, amit nagyon sok minden befolyásolhat.
Hirdetés

Összességében ez csak egy lehetőség, mert nem kell a benzincsap elzárásáig olajoznunk. Az autóipar jelenlegi fejlődése abba az irányba mutat, hogy tényleg zéróemissziós járműveket tudjanak gyártani. Nyilván ehhez az is kell, hogy a világ energiatermelése átálljon a megújuló energiaforrásokra. Ha a kettő együtt menne, akkor a lehető legkevésbé környezetszennyező módon autózhatnánk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 06:17
    Permalink

    Sajnos ismételten teljesen tájékozatlanul alkotsz véleményt a témában. A legpesszimistább kutatók szerint is 120-150 évre elegendő a gázkészlet, amely idő a kitermelési technológiák fejlesztésével +40%-kal kitolható. A többszáz (2-400 év) éves előrejelzést Dr. Zsuga János egy előadásán hallottam tavaly. Ő egész eddigi életében a gáz témakörével foglalkozott, ebből szerzett egyetemi végzettséget, majd ebből is doktorált, hosszú éveki volt az FGSZ Zrt. vezérigazgatója, 2012-ban az év managere volt. Magyarországon a téma – talán – leghitelesebb szakértője. Energiahordozókkal kapcsolatos előadását egy doktori iskolában tartotta.

  • 2017.10.29. at 06:17
    Permalink

    Igen, már olyan mélységből is lehetséges olaj felhozása ahonnan korábban nem, csakhogy elég sok energia befektetése árán ami már megközelítheti a felhozott olajból nyerhető energia mértékét, úgyhogy azok a készletek szépen ott is fognak maradni örökre.
    Tudod akármekkora úr is a pénz, a fizikai törvények nyomába sem érhetnek. 🙂

  • 2017.10.29. at 06:17
    Permalink

    Na persze, meg ahogy azt a móricka elképzeli. A több száz éves készletek a teljes hülyeség kategóriáját is túlszárnyalják, ha pedig a közlekedés nagy része átállna rá, akor még a jelenleg remélt készletek is néhány évtized alatt kimerülnének.

  • 2017.10.29. at 06:17
    Permalink

    20-éve is ugyan ezt mondták, csak azóta fejlődött a technika és olyan mélységekből is hoznak fel olajat ahonnan eddig lehetetlennek tartották +most kezdik feltárni az északi sarki lelőhelyeket is, ahol eddig környezet védelmi okokból kifolyólag nem lehetett fúrni, de hát a pénz nagy úr 🙂

  • 2017.10.29. at 06:17
    Permalink

    A legcélszerűbb az lenne, ha a gázra térnénk át az autóknál. A benzines autók egyszerűen átalakíthatók, ha az átalakítás nem átalakítás lenne, hanem eleve úgy gyártanák az autókat, az még tökéletesebb lmegoldást hozna. A gázkészletek pedig – a jelenelgi kutatások alapján – több évszázadra elegendőek.

Vélemény, hozzászólás?