Hárommillió elkelt a 3 millió alatti Daciákból

A Dacia ünnepel: átadták a hárommilliomodik újkori Daciát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az első Logan óta sokat finomodott a Dacia kínálata, a lényeg mégis változatlan. A legolcsóbb új autókat adják a Renault sikermárkájánál.


Az 5000 eurós autó projekt mára jól kinőtte magát. Felismerve azt, hogy a volt szocialista és a fejlődő országok piacán lenne helye a hangsúlyozottan kevés pénzért megkapható, használható méretű új autókra, a Renault belevágott a Dacia-bizniszbe.
A román gyár anno Renault licenc alapján kezdte gyártani az 1300-as, majd a nálunk ismertebb 1310-es modelljét, ami az 1969-es R12 mása. A keleti blokk ellátása, majd megszűnése után a modernizált dákó és az újabb sorozatok leginkább csak a hazai piacon tudtak létezni, elsősorban olcsóságuk miatt. A nagy fordulatra 2004-ig kellett várni, akkor mutatták be a Dacia Logant. A hazai és a többi árérzékeny piacra szánt változat még hátsó biztonsági övek és légzsákok nélkül készült, de a nálunk ismert Logan elvárható többletfelszereltsége ellenére is túl bárdolatlan volt még. Azóta persze sokat finomodott a termékkínálat, a Sandero ma a piac legolcsóbb, mégis bőven vállalható kisautója, a Lodgy hétüléses egyterű már nem annyira olcsó (az már nem feltétlenül 3 millió allati), mégis jó családi autó, a Duster SUV meg maga a slágertermék.
Hirdetés


Az álterepjárós Stepway modellekkel már a divatosság határát is súrolja a Dacia, ilyen a napokban átadott, a 2004-es restart óta készített hárommilliomodik autó is. A Párizsi Autószalon adta a helyet a márka kisebb ünnepségének, ahol a boldog tulaj, a spanyol Andres Palomo Paz átvette a kék Sandero Stepway kulcsait. A Dacia branddé vált mára, és a nemzetközi terjeszkedése töretlen. A válság alatt és az azóta lassan ocsúdó autópiacon is stabil helye van a Renault olcsó márkájának.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?