Drágult a benzin, a gázolaj viszont olcsóbb lehet

A dízelnél folytatódhat az árcsökkenés, a benzin ára maradni látszik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hosszú ideje tartó áresés után a benzin töltőállomási ára emelkedett a héten, a gázolajé tovább eshet a következőn.

Tavaly szeptember óta jelentősen, csaknem literenkénti 100 forinttal, azaz mintegy 25%-kal esett a benzin ára, s közel ilyen jelentősen a gázolajé is a hazai töltőállomásokon. (Közben a nyersolaj ára a felére csökkent...) Az elmúlt hét trendforduló volt, a 95-ös árát pénteken 3 forinttal emelte a MOL, a gázolajét változatlanul hagyta.
Hirdetés

Az okok között említhető, hogy bár az Észak-Amerikában a húszas évek közepe óta nem tapasztalt túlkínálat miatt a nyersolaj ára tovább esett, a benzinért 1,8%-kal többet ajánlottak a tőzsdéken, ráadásul a forint is tovább romlott a dollárhoz mérten. A gázolaj ára viszont olyan mértékben apadt, hogy még forintban számolva is 3,8% mínusz látható, így aztán a következő héten a dízelesek újabb 5-8 forintos töltőállomási mínuszt várhatnak. Míg a benzin ára várhatóan marad jelenlegi, 325 forintos literenkénti átlagáron, a gázolajnál a mostani 341 forintos középár könnyedén mehet akár literenkénti 335 forint alá.
A MOL döntése szokás szerint hétfőn esedékes, ha lesz változás, az szerdától léphet majd életbe. A töltőállomások között tapasztalható akár 20-30 forintos eltérés természetesen sokkal jelentősebb, mint a várható árcsökkenés, s a havas utakon nem ajánlott kevés üzemanyaggal útra kelni, így akinek szükséges, az bizony tankoljon csak az esetleges árkorrekció előtt!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?