Október a gumikról szól Nagy-Britanniában is

A gumik rendszeres ellenőrzésére figyelmeztetnek a britek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hazai autósok többsége kivár: bár a naptár szerint itt az ideje a téli gumiknak, az időjárás visszafordult az őszből a nyárba. A brit autósokat figyelemfelhívó kampány ösztönzi arra, hogy ebben a hónapban jobban odafigyeljenek gumijaik állapotára.


Nálunk a jövő évi választási szezonban nem akarják sokkolni az autósokat a kötelező téli gumival, így várhatóan csak a 2014-2015-ös szezonban válhatnak ajánlottá a téli gumiabroncsok az autóknál - írta a Népszabadság. A lap egyik múlt heti számában Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) ügyvezető elnöke számolt be, hogy az elmúlt időszakban többször tárgyaltak a kormányzat képviselőivel arról, hogy immár Magyarországon is legyen ajánlott a téli gumiabroncsok használata. Tájékoztatása szerint még nem dőlt el, hogy ez a KRESZ szabályainak vagy a biztosítási törvények módosításával érhető-e el. Az elnök úgy véli, ha a fővárosban az új taxis rendeletben a téli gumi használatát lehetett szabályozni, akkor alighanem általános szinten is lehet ilyen jellegű intézkedést hozni.
Nagy-Britanniában még nem jött el a téligumi-kampány ideje, bár a tavalyi tél megtréfálta az autósok többségét, számtalan kaotikus helyzetet és sok balesetet okozott a szokatlanul havas tél. Az ottani gumiforgalmazók szövetsége az október hónapot a gumik ellenőrzésének szenteli és hatékony kampányfilmekkel hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy nagy bajt okozhatnak az elöregedett, sérült és kopott abroncsok.
Hirdetés

A brit autópályaügynökséggel közösen a TyreSafe szervezet filmjei drámai pillanatokban mutatják be az esetlegesen bekövetkező defektek következményeit, amelyekben kárt szenvedhet az emberi élet, a jármű és a szállított áru. Arra is rámutatnak, hogy egy-egy defektes, felrobbant gumiköpeny mekkora káoszt tud okozni, azzal hogy a forgalmat le kell állítani, hogy ezeket eltávolíthassák. Az ilyen leállások milliós károkat jelentenek a nemzetgazdaságnak.
Nagy-Britanniában évente 15 ezer defekt történik az autóutakon és autópályákon. Csak idén április és június között 3852 esetben durrant el egy-egy gumi a pályákon, ezek harmada fennakadást is okozott a forgalomban.
A TyreSafe szervezet szakemberei szerint mindezek elkerülhetők néhány egyszerű, de nélkülözhetetlen tanács megfontolásával: havonta legalább egyszer ellenőrizzük a levegőnyomást gépkocsink abroncsaiban, vizsgáljuk meg a profilmélységet és nézzük át a kerekek oldalfalát, sérülést, szöget, dudort, vagy bármilyen mechanikai elváltozást keresve.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?