XK gran turismo helyett újra XJ kupéval rukkol elő a Jaguar

A Jaguar XK-t egy nagyobb kupé váltja a következő XJ alapjain

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Jaguar visszatér a hetvenes évekbeli gyakorlathoz, az XJ-n alapuló kupét ígér. Az XK utódja így a Mercedes S kupé direkt ellenfele lehet.


Az XK 2006-tól gyártott aktuális generációja hamarosan nyugdíjba vonul. A sorozat szellemi elődje 66 éves, ezért elkészítették belőle az ünnepi limitált szériát. Mint már megírtuk, a Jaguar a kétüléses F-Type modellel egy az XK-nál sportosabb irányt vett, de a legfrissebb hírek szerint nem fognak nagy túraautó nélkül maradni a vevőik; lesz kupé változata az XJ-nek is. Az új koncepció nem is olyan új, korábban már volt ez így. A legendás E-Type utolsó, jócskán felpuhult, bár V12-es szériáját 1975-ben két autóval váltották le. A viniltetős, kétajtós, de a szedánnal legtöbb részletében megegyező XJ-C egy hagyományos kupé volt. A több egyedi részletet felvonultató XJ-S (később XJS) viszont laposabb és rövidebb is. Az XJ-C nem lett siker, csak 3 évig gyártották, nem több, mint 9500 példányban, ezért mára ritka veterán. Az XJ-S karrierje alatt több modellfrissítést is megélt, 21 év alatt 115 ezer példányban készült.
Hirdetés


Az XK végjátékával egy új modell jöhet a legnagyobb szedán, az XJ alapjain. Más hangulatú autó lesz, mint külön sorozatként gyártott elődje, de méretei és stílusa alapján mégis hasonló maradhat. Az új modell a 2009-óta kapható XJ következő szérijával együtt lesz kifejlesztve. Ára majd a duplája lesz az F-Type alapváltozatáénak, és a hírek szerint nem fogja sportossággal keverni a luxust, mint az XK, hanem a Mercedes-Benz S-osztály kupéjához hasonló, négyüléses, kétajtós luxusgépnek ígérkezik. Mindez még odébb van. A Jagaur következő fontosabb projektje a 3-as BMW ellenfelének szánt középkategóriás XE sportszedán jövő évi bemutatója, amivel a nem túl sikeres X-Type után újra belépnek a középkategóriába.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?