Nem szentségtörés, múltidézés a négyhengeres Porsche

A következő Boxster és Cayman négyhengeres boxer-turbómotorral várható

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Porsche folytatja a downsizing stratégiáját. A következő generációs Boxster és Cayman négyhengeres turbós lesz, de marad boxer elrendezésű. Nem kell félni, erősebbnek ígérik a mostaninál.


Négyhengeres Porsche? Nem istenkáromlás, elég ha a 911-es elődjére, a 356-osra gondolunk. De a 911 kasztnijába is került négyes boxer, a 912-es az akkor új hathengeres 911 olcsóbb alternatívája volt. Sportos menettulajdonságaival nem vallott szégyent, ma meg már igazi gyűjtői darab az 1965 és 1969 közötti széria. Aztán Amerikának még egyszer, 1976-ban is megcsinálták, a 356-osé helyett Volkswagen motorral, 1976-ban. 912E néven készült az autó, amivel a 914 és a 924 forgalmazása közti űrt töltötték ki a fontos piacon. Az utolsó négyhengeres a Boxster elődjének tekinthető, de teljesen eltérő felépítésű 968-as volt 1995-ben.
Hirdetés


Ezeket a szóban forgó új boxer négyhengereseket is a kényszer szüli, de más fajta. Az emissziócsökkentés a Porschét sem kerülheti el. Muszáj faragni a hengerszámból, hogy a fogyasztáson, és így a kibocsátáson tudjanak szépíteni. A Porsche le mans-i autója a hibrid 919-esben egy V4-es motor fog dolgozni, a nemrég bemutatott Macanba meg még valószínűleg az idén bekerülnek a turbós négyhengeresek, talán ezek a boxerek. A Boxster és a Cayman esetében még az is elgondolkodtató, hogy a két sorozatot eredetileg a 911-es olcsóbb alternatíváinak szánták, annak alkatrészeinek felhasználásával. A mai harmadik generáció sportosságával némileg túl is nő az idővel tökéletes gran turismóvá vált 911-en. A hengerszámcsökkentés ahhoz is tökéletes eszköz lenne, hogy jobban elkülönítsék a két sorozatot és fenntartsák a 911 exkluzivitását. Nem kell azonban elszontyolodni, a következő Boxster és Cayman bár négyhengeres lesz és turbós, de marad boxer, és ígérnek belőle egy közel 400 lóerős változatot is. Sőt a motorcsalád valószínűleg moduláris felépítéssel épül, így a négyes a kistestvére lesz a 911-es hatosának.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 11:16
    Permalink

    A 356 nem igazán elődje a 911nek…
    “Nem szentségtörés, múltidézés”.

    De igen!
    A szentségtörés múltidézése…

    A 356 kivételével minden 4hengeres Porsche felejteni való.
    Sem szüksége sem jogosultsága nincs erre a Porschének…

Vélemény, hozzászólás?