Magasságos egek! Kétszeres erővel jöhet az új DeLorean

A Vissza a jövőbe filmek sztárját újra gyártani fogják

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén talán nem is lehet annál jobb hír, minthogy feltámasztják a régen csődbe ment, mára óriási kultusszal övezett DeLorean márkát. Most néhány fontos részlet is kiderült az új autóról.

Nem is igazán nevezhetjük új autónak, az eredeti DMC-12-est fogják gyártani Texasban, és nem is terveznek újabb modellt, csupán felfrissítik kicsit a Vissza a jövőbe filmek sztárjaként elhíresült csodát. Még januárban röppent föl a hír, hogy valakinek sikerült megvennie a DeLorean márkanevet, és évi 50 darab DMC-12-est terveznek építeni. Ennél jobban nem is kezdhettük volna az évet, most azonban a híresztelések folytatódnak, fény derült néhány részletre.
Hirdetés

Új motorral tervezik gyártani a kocsikat, az eredeti Peugeot-Renault-Volvo származású V6-os 130 lóereje nem valami sok, igazából nem is volt vele valami sportos a DeLorean. Az új motor nagyjából kétszer olyan erős lesz, állítólag még két verzió közül válogatnak, a tesztelések után pedig kiderül, melyik nyert. Több találgatás szerint akár a Ford (Mustangban is kapható) 2.3-as EcoBoost motorja is esélyes lehet, de várjuk ki a végét, hátha megmaradnak a hat hengernél, mégis csak az lenne az igazi.
A korrózió elleni védelem érdekében kicsit változtatnak a gyártástechnológián. Az eredeti kocsik acél vázszerkezetét műanyag alapú festékkel vonták be, de az idő múlásával ez a bevonat egyre törékenyebb lett, a réseken beszivárgó víz pedig rozsdásodáshoz vezetett. Az új kocsik vázára porszórással viszik majd fel a festéket, amit egy kemencében ráégetnek a vázra, így sokkal tartósabb lesz. Ezek mellett nagyobb felnik - 17 vagy 18 colosak - és nagyobb fékek lesznek a kocsi alatt. Kicsit modernizálják, de egyelőre úgy tűnik, nem fognak túlzásba esni. A gyártó legutóbbi információi szerint az új DeLorean gyártása még idén megkezdődik, és az eredeti kocsi újkori árának közel kétszereséért, nagyjából 28 millió forintnak megfelelő dollárért árulják majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Nekem ebbÅ‘l a kategóriából a csúcs pl egy Singer Porsche, Alfaholics GTA-R, Eagle E-type… Ezek mind-mind olyan apró, finom részletekkel lettek nemcsak restaurálva, de felújítva is, amik a modern kor követelményeit is teljesítik, ugyanakkor az autók gyári lelke is megtalálható bennük 🙂

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Az idei Oldtimer Premieren volt pl egy Peugeot 203 pickup. Gyönyörű volt, ahogy látszott rajta az idő, itt egy kis karc, ott egy apró hiba, illetve az is, hogy egy igen tisztességesen karbantartott, felújított autó. Csodálatos volt, egy kész időutazás. Nem csillogott úgy mint sok másik autó, de egyszerűen beszélt az emberhez, látszottak rajta az eltelt évek. Számomra az egyik legszebb autó volt a parkolóban, pedig rengeteg sok szépség volt még.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Rengeteget változott a veteránozás az elmúlt 10 évben. Szépen csendben olyan háttéripar nőtte ki magát, hogy gyakorlatilag mindent meg tudnak csinálni csak az ember bírja anyagilag. A keresett márkákra gyakorlatilag bármit legyártanak ha esetleg nincs hozzá valami. És mivel egyre keresettebbek ezek a régi autók, a jó állapotúak már rég gyűjtőknél csücsülnek így egyre reménytelenebbnek tűnő darabokat támasztanak fel iszonyatosan sok munkával. Pont ezért kezd kicsit változni a szemlélet is az utóbbi években, és a gyakorlatilag a gyári állapotnál is sokkal jobb minőségben felújított, úgymond túlrestaurált daraboknál kezdenek többet érni a megőrzött esetlegesen kicsit még akár viseltes ( egy frissen felújított autóhoz képest mindenképp) történelmi darabok kis patinával. Láttam olyan gyári restaurálást, ahol az autó külsejét teljes egészében megőrizték, konzerválták és csak a mechanika volt felújítva. Nagyon szép volt. Látszott a történelme, de mégis egy kifogástalanul üzemelő szép megjelenésű autó volt. Én is ezeket tartom a legtöbbre.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Én inkább arra gondoltam, hogy a 60-as évek autói általában már mind életveszélyesre porladtak volna, ha nem “hibernálják” Å‘ket idÅ‘közben (idÅ‘ben elkövetett) utólagos alvázkezeléssel.

    Az oldtimer kiállítások leglátványosabb része a sok csili vili szuperautó, de gyakran állítanak ki félkész darabokat, és van olyan hogy kifejezetten azzal a céllal teszik ki a félkézs autót, hogy szemléltessék, mennyi munka van velük.

    És itt nem 30-as évek autóiról van szó, Egy pagoda Merci vagy egy ős 911 is simán szétrozsdásodhat ha nem gondozzák folyamatosan.

    Ha közelről megnéz az ember egy-egy Gullwinget azért a smink alatt láthat furcsaságokat. Nyilván a stuttgarti gyári múzem restaurátorai vagy a HK engineering esetében közel újszerű autót kaphat az ember, de az megint egy más liga.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Van egy nagyon jó hazai Delorean blog ([url]http://delorean.blog.hu/[/url]), épp a világtalálkozóra vonulnak, nagyon szórakoztató tud lenni…

    Amúgy inkább ne remake-eljék, vegyék a fáradtságot valami új ötlethez.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Mindenképp el kéne készíteni egy új Vissza a jövÅ‘be-epizódot. Ha új Star Wars-filmmel ki tudtak jönni, akkor ez sem okozhatna nehézséget. Nyilván új szereplÅ‘gárdával(sok fiatal tehetség van mostanában), DeLorean-nel, ahogy illik – és szerintem Michael J. Fox, ill. Christopher Lloyd is benne lenne, hogy legalább egy cameóval megörvendeztessék a rajongókat. A remake-ek világában, ahol a Godzilla, a Robotzsaru vagy épp a Jurassic World is nemrég jött ki, ez szinte kötelezÅ‘ lépés lenne. Remélem, összehozzák egyszer.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Ez a szépsége a dolognak. 🙂 60-as évek autóit tényleg némi kompromisszum mellett lehet használni jelenleg, de a 70-es évekből már nagyon sok van amit bárki elvezet már, semmi extra tudást nem igényel a használata.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Hogy őszinte legyek ezeket az autókat azért inkább tisztelettel csodálom, mint szívesen birtokolnám.

    A 60-as évek autói maguktól már aligha lennének életképesek, kegyetlen munka és pénz lehet őket talpra állítani és talon tartani, legyen az Renault, Mercedes vagy Porsche.

    A nagy történelmi márkánál (Persche Jag, Merc) legalább megvan az a jó szokásuk, hogy adnak gyári támogatást a classic modellekhez.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Egyébként ebből a korból az összes ilyen autó csodálatos. Lanciaból pl ott van a Fulvia, vagy a különféle Fiat modellek mint a 124 spider, vagy az Alfa Giuliak, Giuliettak. Én egy hangárt meg tudnék tölteni ebből a korból ilyen és hasonló autókkal.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Elég komoly történelme van ennek a modellnek is legalább olyan komoly mint a Stratosnak. Többszörös rally győztes konstrukció. Igazából talán pont a Stratos volt az ami le tudta győzni hosszú évek után. Egy valódi GR4-es kivitel legalább akkora ritkaság mint egy Stratos. Viszont azt is tudni kell, hogy ez még egy széria autóként kezdte a pályafutását, a Stratost pedig kifejezetten rallyra tervezték, talán ezért élesebb a kontraszt a Stratost nézve. Én nem csodálkozom, hogy ilyen drágák, új autóval meg szerintem nincs értelme összehasonlítani. Én szerintem pont a történelme miatt választanám az Alpine-t, hiszen új 911-es bárki vehet még, abból annyit gyártanak még amennyit megfizetnek.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Nem kételkedem benne hogy el lehet vele indulni versenyen, mindössze arra gondoltam, hogy ennyi pénzért már egy komoly vadiúj 911est kap az ember…

    Persze hogy történelmi darab, persze hogy ritkaság, és bizonyára páratlan élmény.

    De speciel én ennyi pénzt biztos nem erre költenék.

    A Stratos mondjuk valódi riktaság, korának csúcstechnikája és bajnoka.

    A másik hogy objektíven is gyönyörű amit egy félmeztelen Group B Deltáról nem mondhatnék el.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Nagyon szép autó a Stratos is. 400ezer basszus felfogni is sok nekünk. Visszatérve az Alpine-hoz a sárvédő szélesítésből gondolom, illetve a csövekből, hogy nem az 1100-as verzió van a képen. 🙂 Azt a szélesítést általában csak az 1600-as vagy az annál nagyobb verziókra szokták feltenni, tipikusan a GR4-es kit része. És még az eleje is ki van cserélve, a lámpák kiszedve pályaversenyzésre átalakítva. Kis kedvcsináló mire képes: http://www.dailymotion.com/video/x5oi8p_course-de-cote-felenne-2008-etienne_auto

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Én is elgondolkoztam ezen, de profi versenyzőnek valahogy nem hatott a lakókocsij alapján, az autó is inkább hobbiautó, akkor is ha veterán versenyautókkal nagyot lehet menni.

    Ezek az árak viszont nagyon durvák.Ott voltam amikor az egyik ürge épp tárgyalta a Stratosának az eladását.
    400.000 EUR körül adják-veszik Å‘ket…
    [url]http://autossagok.blog.hu/2015/01/25/rodebeek[/url]

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    És ha már felhoztad a korai 4 hengeres A310-est az sem volt sokkal gyengébb mint a későbbi V6-os. 100-130 ló körül voltak az alap változatok, de a 807G-vel 160-180 lóerőt is elérték. És volt belőle igaz nem szériában hanem csak egy pár darab gyári 200-220 lóerős kivitel is 16 szeleppel.
    Maradjunk annyiban, hogy a Delorean már a maga korában sem számított jónak, ahogy ezt az akkori tesztekben is leírták. Inkább érdekesség és kuriózum főleg a film óta mint jó autó. Persze nekem is nagyon tetszik a formája és az egyedisége és ha tehetném vennék is egyet belőle. De nem újat Ford ecoboost motorral meg pimpelve az biztos.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Még csak annyit, hogy ebben a kategóriában kilókon szokott menni a pöcsölés, hogy hol tudnak még faragni egy picit az autó súlyából, itt meg még a te szorgalmas internetes keresésed eredményeként felhozott szám alapján is tetemes eltérés van.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Megnéztem a képet. Hát ez nem biztos, hogy nyaralni ment…. 🙂 Ez egy GR4-es A110-es kÅ‘kemény versenyautó. Valahol a 130-150ezer euró környékérÅ‘l. Baromi kicsi autó, ezzel nem jó dolog séta kocsikázni vagy kirándulni. Az embernek úgy kell behajtogatni magát bele, és kb fekszik benne a padlón.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Az Alpine feltámadásában valahogy jobban hiszek mint ebben. Mindkét márkáról időről időre felreppen a hír, hogy visszahozzák. A Delorean-ről is kb évente egyszer. Mondjuk ha jól emlékszem valami bődületes mennyiségű félkész autó és alkatrész maradt meg belőle, szóval össze tudnának rakni még párat belőle. De szerintem továbbra is a régi darabok lesznek azok amik.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Én azon lepődtem meg hogy az Alpine-nak mekkora kultusza van Nyugat-Európában. Kiállításokon rendszeresen látok újszerűre restaurált darabokat. Vicces látni hogy a nyaralók között egy lakókocsi robogó helyett egy Alpine-t húz maga után.
    [url]http://autossagok.blog.hu/2016/05/20/robogo_helyett_alpine[/url]

    Jól teszi a Renault hogy épít az Alpine kultuszra, több értelme van mint egy abszolút nem dögös Megane-t tuningolni…

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Kis érdekesség, hogy az Alpine A310 ugyanabból az időből, ami gyakorlatilag ennek az autónak is a műszaki alapját képezi (úgy tudom volt is nekik belőle pár amit felhasználtak a típus kifejlesztéséhez, és az íreknél nyúzták őket) közel 400 kilóval könnyebb. És az sem volt egy eszeveszett sportautó alap változatban már akkor.

  • 2017.10.28. at 04:37
    Permalink

    Az a baj ezzel az autóval mint sportkocsi, hogy baromi nehéz ahhoz képest hogy mekkora. Egy ólommadár. Korábban is próbáltak már sokan erősíteni rajta ami nem is olyan lehetetlen mert a PRV-ből pl az Alpine A610-esben volt turbos változat több mint dupla teljesítménnyel, de ez sem segített sokat rajta. Kultikus autó lett a film miatt, de mint használati tárgy nem a legjobb. Nem hiába ment csődbe, persze ehhez lehet kellett John Delorean drogügylete is. Szerintem ezeket az autókat úgy kellene hagyni ahogy gyárilag kijöttek a 80-as években, úgy kerek a történet.

Vélemény, hozzászólás?