2018-ban jön az új Lada Niva

Bajban van a Lada, de előre néz, új Nivát tervez

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly 35%-kal esett az orosz autópiac, közel ennyivel a Lada eladásai is. A cég négynapos munkahéttel spórol, de új modelleket tervez.


Leginkább orosz piacra értékesít a Lada, így különösen fáj számára az orosz gazdaság, illetve az orosz autópiac hanyatlása. Leépítés egyelőre nincs, az üzemköltségeket, illetve a béreket mérséklő négynapos munkahetet azonban már be kényszerült vezetni a gyártó. Továbbra is bíznak ugyanakkor az európai piacban az oroszok, bár valljuk be, egyelőre gyerekcipőben járnak, hiszen egyelőre csak hazánk piacára tértek vissza. Modelloffenzívájukat azonban folyamatosnak ígérik. Idén jön a formájával a WTCC-ből ismert Vesta, majd az év végén az X-Ray szabadidő-autó. Két év múlva pedig állítólag az alapvetően az 1977-ben debütált Nivát jelentő 4x4 utódja is megjelenhet. Koncepcióját stílszerűen már jövőre, a 40. születésnapon megmutathatják.
Hirdetés

Az új - továbbra is valódi - terepjáró 3 és 5 ajtós karosszériával, nagyméretű csomagtérrel várható, minden bizonnyal erősebbre cserélik a jelenlegi változat 1,7 literes, 83 lóerős benzinmotorját. Marad a manuális váltó és az állandó összkerékhajtás. Néhány hónapja az a hír járta, hogy dízelmotort is kaphat az új 4x4 a Renault-tól, de mindez továbbra sem kapott gyári megerősítést. Az orosz források szerint a klasszikus, a jelek szerint még ma is piacképes 4x4 az új modell mellett is piacon fog maradni. Ha azt nézzük, hogy az első itthon el- és átadott modell is egy 4x4 volt a Lada forgalmazásának újraindulását követően, utóbbi nem is rossz döntés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 09:10
    Permalink

    Ha ezt Ön úgy érti, hogy mi az évtizedek alatt ezen a néven szoktuk meg, így él a szívünkben-lelkünkben, akkor az helytálló. Tehát hiába változtatják akármire a típusnevet, mi megszokásból akkor is Nivának fogjuk hívni. De, ahogy Ön is írja, hivatalosan már egy ideje 4×4-nek hívják, tehát fejben lassacskán át kell állnunk az új elnevezésre. Nem egyszerű, az tény, főleg, hogy a forma szinte semmit sem változott az ős óta.

  • 2017.10.28. at 09:10
    Permalink

    Így van. Emiatt át kellett keresztelniük 4×4-re.(Nem igaz amúgy, hogy nem tudtak volna valami jól csengő, oroszos hangzású nevet találni a Niva helyett).

    [url]https://www.google.hu/search?q=chevrolet+niva&client=opera&hs=reT&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkwrD6j7PKAhVBnywKHU93Bb4Q_AUIBygB&biw=1152&bih=767[/url]

  • 2017.10.28. at 09:10
    Permalink

    Pedig nem lesz új Lada Niva.
    Egyszerű oka van: a “Niva” név a Chevrolet (GM) tulajdonában van…

    A régi meg egy ikon, minden nyűgjével egyetemben, felülmúlni technikailag biztos lehet, emocionálisan nem.

Vélemény, hozzászólás?