Sztárpilótákkal és 2008-as buggyval dakarozik a Peugeot

Dakar: Sainz és Despres vezeti a Peugeot-visszatérést

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megvolt a hivatalos bejelentés: a Peugeot 25 év után jövőre ismét részt vesz a Dakar-ralin. Autója 2008-féle, két pilótája Sainz mester és a motorról váltó Despres lesz.


Visszatér a Peugeot a tereprali világába, de ez egy ideje már nem titok. Az újdonság az, hogy megvolt a hivatalos bejelentés, illetve az is kiderült, kik és mit vezetnek majd jövőre. A két pilóta a spanyol Carlos Sainz és a francia Cyril Despres, az autó a Peugeot 2008 DKR névre hallgat, s ezek szerint a nemrég Budapesten is kiállított Pikes Peak-szörnnyel szemben nem 208-alapú, pontosabban nem a 208-ra hasonlító lesz, hanem a 2008 crossover versenysportos hátszelét fújhatja. Vélhetően két kerékkel kaparja majd a homokot, miként az utcai 2008 sem 4x4-es.
Hirdetés


A kétszeres ralivilágbajnok, 51 éves Sainz mester 2010-ben nyert Dakart (még VW-alkalmazottként), Despres 40 lesz az idén, s ötször diadalmaskodott a Dakaron - motorosként. A 25 esztendős távollétre és a hajdani (a 205 T16-tal és a 405 T16-tal 1987-től 1990-ig tartó) sikerekre kontrázó projektet a Red Bull és a Total támogatja, a még csak homályos képen mutatott 2008 DKR buggy leleplezésére Kínában, a Pekingi Autószalonon kerítenek sort április 20-án. Tesztelését júniusban kezdik. Az autót ugyanaz a csapat építi, amely a Pikes Peak-gépet készítette - arról nincs információnk, hogy a magyar formatervező Bocsi Attila is benne van-e a teamben.

Szintén nem tudni még, hogy Mr. Dakar, azaz a tizenegyszeres, autóval és motorral egyaránt Dakar-győztes francia Stéphane Peterhansel is csatlakozik-e a Peugeot sztárgárdájához. Átigazolva a címvédő Minitől. Az sem kizárt, hogy a PSA-konszerntestvér Citroën WTCC-alakulatából Sébastien Loeb és/vagy Yvan Muller is beugrik majd egyet homokozni.

A Dél-Amerikában hetedik, összességében 37. Dakar-rali 2015. január 3-án Argentínából, Buenos Airesből fog indulni, hogy aztán Chilét és Bolíviát átszelve 9000 km-rel és 16 nappal később oda is térjen vissza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?