Olcsóbb üzemanyagra várnak a magyar autósok

Egyre kevesebbet, egyre tudatosabban tankolunk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A magyar autósok olcsóbb üzemanyagra várnak, és többségük kevesebbet tankolt az idén, mint a korábbi években - derül ki a Forensis Autóklub felméréséből.

Kényszer vagy éppen öröm az autózás? Kinek ez, kinek az. Mindenesetre az biztos, hogy hiába olcsóbbak ma az üzemanyagok egykori (a benzin esetén tavaly április elején, a gázolajnál szintén a tavalyi évben, január közepén adódott, egyaránt 450 forint körüli) csúcsáruknál, magasak azok az átlagbérekhez mérten. Nagyon magasak, s hiába tapsikolunk, ha néhány forinttal esnek az árak, ahhoz, hogy érezhetően többet autózhassunk, vállalhatóbb költségűnek érezzük az autózást, sokkal jelentősebb áresésre lenne szükség - mutat rá a Forensis Autóklub felmérése. Az autósok 63 százaléka csak 350 forint alatti üzemanyagár alatt vásárolna több üzemanyagot, mint korábban. A tartósan 400 forint alatti literenkénti ár esetén 16 százalék már fontolóra venné, hogy többet használja az autóját, míg 12 százalékuk csak 375 forint alatti árszintnél gondolkodna el ezen. Tíz százalékuk viszont semmilyen árcsökkentés mellett sem tudna többet költeni üzemanyagra.
Az autósok fele sem kéri tele a tankot üzemanyag-vásárláskor, csupán 42 százalékuk választja ezt a lehetőséget, miközben a többiek általában fix, kerek összegért vásárolnak.
Az autóklub felmérését alátámasztják az iparági adatok is: a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjainál az első háromnegyed évben a 95-ös üzemanyag fogyasztása 2 százalékkal csökkent, míg a gázolaj alig egy százalékkal nőtt.
A kérdőív kitöltőinek fele, 48 százaléka havonta 20 000 forintnál kevesebbet, de 10 000 forintnál többet, 13 százalékuk havonta 10 000 forintnál is kevesebbet költ üzemanyagra. Húszezer forintnál többért az autósok kétötöde, 39 százaléka tankol. A tankolás ellenértékét a többség, 60 százalék bankkártyával egyenlíti ki, és a töltőállomás személyzetének segítségét csupán 14 százalékuk kéri tankoláskor - nyilván azért, hogy jattot se kelljen adni a kútkezelőnek.
Hirdetés

Az is kiderül a felmérésből, hogy az autósok háromnegyede csak akkor vesz üzemanyagot, ha "porzik a tank". Ez akár veszélyes is lehet, ugyanis minél kevesebb üzemanyagban oszlik el a tartály alján megülő szennyeződés, annál sanszosabban okozhat az hibát a befecskendező-rendszernél. Sok autóban a részecskeszűrőt is károsíthatja, ha sosincs tele a tank, ugyanis előfordulhat, hogy annak regeneráló funkciója megkövetel egy bizonyos szintű tank-telítettséget (a magasabb fordulatszámon járatás mellett).
A sofőrök negyede csábul be egy-egy töltőállomáshoz, ha olcsó benzinkutat lát az útszélén. Az autósok mindössze öt százaléka él szigorú rend szerint: ők ugyanazon a napon, ugyanannyit tankolnak minden héten. A kérdőívet kitöltők 39 százaléka roppant hűséges vásárló: mindig ugyanazon a kúton tölti tele az üzemanyagtartályt. Maximum három töltőállomást a válaszadók 57 százaléka használ, a "benzinkútszédelgők" aránya mindössze négy százalék - derül ki a tagjai között 185 ezer magánszemélyt és 2000 vállalkozást tudó Forensis Autóklub közleményéből.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Ekkora ökörséget.
    Az hogy ki mennyit tankol az autójába nem feltétlen azt tükrözi hogy mennyi engedhet meg magának hanem hogy mennyire van szüksége.
    2% hehe. ez abból is eredhet ha Pista bácsi az ezeréves 20 litert zabáló szarját lecserélte egy újabb hat-hét litert fogyasztóra.

    egyébként az áremelés azért fájó mert hirtelen jött pár éve. Egyébként ha 1990-től nézzük, az átlagfizetés többet emelkedett mint az üzemanyagár.

    Aki nem tudja tankolni az autóját az inkább nézze át a pénzügyeit a költekezéseit vagy kevesebbet járjon kocsmába.

    Egyébként meg sirni sokkal egyszerűbb mint tenni a jobbért.

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Igaza van s3000-nek. Emlékszem jó pár éve valamelyik eu-s képviselő indítványt nyújtott be, hogy a sokkal igazságosabb energiatartalom után történjen az adó kiszabása ne liter alapján. A liter mindig is hülyeség volt. Már a kg-ra történő tankolás is jobb lenne.
    Egyébként energiatartalomra történő adózásnál nem feltétlen kéne többet fizetni.
    Szóval örülj, hogy csak ennyi a különbség.

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Nagyon el vagy tévedve. A gázolajnak jóval drágábbnak kellene lennie a benzinhez képest mint jelenleg, tekintve hogy még így is a kevesebb az adó rajta, viszont az egységnyi térfogatra eső energiatartalma 10-15%-al magasabb mint a benziné. Ezen kívül Európában jóval magasabb az igény is rá mint a benzinre, hála a mocskos német autógyártók sok évtizdes aknamunkájának.

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Azon bosszankodom, hogy a gázolaj miért drágább, mint a benzin?
    Tudtok még egy országot Európában ahol ez így van? Talán Szlovákia még.
    Tudja a MOL jól, hogy a dízel autósok sokkal ár érzéketlenebbek, soknak a munkájához kell,
    úgyis megveszik akármennyiért.
    Mesterségesen, kizsákmányoló módon tartják magasan!

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Szerintem velem van a baj!

    Nem értem miért kellene többet autózni?
    Egyáltalán kinek jó ha többet autózik?
    A gazdaságnak? A társadalomnak? Az egyénnek?
    Nem értem!

    Mert a környezetnek, az egészségnek, a zajnak, a városlakóknak, a pénztárcánknak, a baleseti statisztikának – és még sorolhatnám – rossz.

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Én MINDIG teletankolom! Egy hete pl. 276 Ft/literért ( gázolaj ) Ukrajnában. Addig, míg így lehet és olcsón, nem érdekel a magyarországi üzemanyagár.

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Mondja már meg nekem valaki, hogy az autózást miért képzelik sokan életfunkciónak?
    Én sem tudom teletankolni a kocsit sose, 400 Ft alatti benzinárnál vagyok hajlandó használni és ha erre nem lesz esély, akkor eladom.
    Titeket kergettek otthon az asztal körül, hogy autózzatok?

  • 2017.10.29. at 19:32
    Permalink

    Bérből és fizetésből élőnek:
    Nem telik tele tank benzinre.
    Nem telik rendes téli/nyári gumikra.
    Nem telik rendszeres és normális karbantartásra.
    Nem telik mutyimentes vizsgáztatásra.
    Nem telik fiatal -ne adj isten új (!!!) autóra.
    Nem a fizetésekkel van a baj???
    Jaaa DE!

    ui: …és nem telik a lassú/koszos/igénytelen és összességében majd kétszer drágább tömegközlekedésre sem.

Vélemény, hozzászólás?