Volkswagen belviszály: Piëch megy, Winterkorn marad

Eldőlt a hatalmi harc a Volkswagennél, marad a jelenlegi vezér

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ferdinand Piëch, a Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke le kívánta cserélni a cégvezető Martin Winterkornt. Végül Piëch távozott.

Az elmúlt hetekben Ferdinand Piëch (Ferdinand Porsche 78 éves unokája), a Volkswagen egykori keménykezű vezérigazgatója, tegnapig felügyelőbizottságának elnöke arról számolt be, hogy elveszítette bizalmát a cég igazgatótanácsának elnöke, Martin Winterkorn kapcsán. Úgy fogalmazott, "eltávolodott" az eddig pártfogoltjaként számon tartott menedzsertől, és arra törekszik, hogy "megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére".
Hirdetés
A váratlan nyilvános bírálatot a német sajtó súlyos konfliktus jeleként, Winterkorn eltávolítására tett kísérletként értékelte. Piëch az utóbbi időben úgy látta, hogy Winterkorn rossz, a Volkswagen eladásait negatívan befolyásoló döntéseket hozott. Kiderült, hogy nem bízik abban, hogy a Volkswagen Winterkorn vezetésével megbirkózhat az autóipar várható átalakulásával járó kihívásokkal, és a jelenlegi - a cégcsoport számára pénzügyileg, gazdaságilag még kedvező - helyzetet tartotta a legalkalmasabbnak a váltásra.
Össze is ült a teljes felügyelőbizottság, ám hiába van Piech családja birtokában a cég részvényeinek 51 százaléka, nem volt arról mindenki meggyőződve, hogy a konszernt 2007 óta vezető, azóta bevételét 86 százalékkal, nyereségét négyszeresére növelők Winterkorn rossz vezér lenne, így az ő szerződését meghosszabbították. Egyedül Piëch szavazott Winterkorn ellen, az incidensből kifolyólag pedig végül feleségével együtt távozni kényszerült - mindketten lemondtak az összes, a "családi" vállalatnál betöltött pozícióról. Sokan azt állítják, hogy a meccs még nincs véglegesen lejátszva.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 18:52
    Permalink

    Ühüm… Szóval az történelmi érdemű főrészvényes lemondott a felügyelőbizottság éléről ami nem állt ki mögötte. Miért érzem én úgy hogy ez nem bukás hanem a totális háború megindítása…

Vélemény, hozzászólás?