Kormánykerék és pedálok nélkül debütált a Google autója

Esély sincs arra, hogy a Google autóját hagyományosan vezessük

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Google nem szeretne autót gyártani, mégis elkészít 200 példányt az elkövetkezendő két évben önvezető autójából, amiben nincs kormánykerék.

Nem új szereplő az önvezető autók világában a Google, hanem az e téren talán jelenleg legjobban álló csapat. Eddig azonban saját autó híján a Toyota és a Lexus hibrid, azaz villanymotoros autóival kísérletezett. Már tavaly eljutott arra a szintre, hogy önvezető rendszerét késznek mondhassa, ám fejlesztői korábban mindig jelen voltak a tesztautókban, amelyek állítólag csakis beavatkozásukkor szenvedtek balesetet. Most viszont a Google már olyan szinten előrehaladottnak látja rendszerét, hogy saját, kifejezetten sofőr nélküli autót épített.
Hirdetés

Nem azért, mert saját maga is szeretne autót gyártani, hanem azért, hogy felhívja az autógyártók figyelmét arra, hogy itt van készen a technika, meg lehet vásárolni, lehet hozzá autót fejleszteni. Egy részük persze tudja, a Mercedes-Benz például már megtette a maga útját a kanyarkövetésre szériamodelljeivel is képes Mercedes-Benz S-osztállyal, de a Google megoldása minden eddiginél bátrabb. A kétüléses, villanymotoros miniautóban kormánykerék és gáz-, illetve fékpedál sincs. Ma még persze - a jogi szabályzás miatt, illetve annak hiányában - nem lehet ilyen autóval közúti forgalomban közlekedni. A Google egyelőre a forgalomtól elzárt területen próbálgatja, próbáltattgatja autóját, amiből az elkövetkezendő 2 évben 200 példányt kíván gyártani tesztelésre, amihez önkénteseket is vár - nyilván megfelelő méretű és autózás szempontjából hasznos forgalomtól elzárt, aszfaltozott területtel. A kétüléses buborék az esetleges gyalogoselütések miatt elölről habszivaccsal burkolt, amúgy nagyfelbontású 360 fokos kamera- és radarrendszerrel felügyelt. Navigációs rendszere cím alapján célba viszi az akár ittas sofőrt utazót is, az autó természetesen önálló parkolásra is képes, s "magunkhoz is hívható". Mozgáskorlátozottaknak, illetve vakoknak is megváltást hozhat a közlekedésben, de nem csak miattuk fontos az önvezető autó, hanem amiatt is, mert a közlekedési balesetek számát is jelentősen apaszthatja, életek millióit mentheti meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 08:18
    Permalink

    Bocsánat mindenkinek az ocsmány kifejezésért, de ezt másképp nem tudom jellemezni…
    ˇ Amennyiben ilyen hányadék bolygóközi cirkálók lepik el az utakat, inkább közlekedek kúszva, busszal, vagy akár zsúrkocsival is ha már gyaloglásra képtelen leszek, mint sem, hogy ebbe a -nem is tudom- halálközeli élmény átélése alatt megálmodott “”autóba”” betegyem a fenekem!!!

  • 2017.10.29. at 08:18
    Permalink

    Ez ezt is jelenti egyben: megszűnik a KGFB, a baleset, a CASCO, a lopás, az idegeskedés. Nem lesz késés az összes jelzőlámpa és tábla felesleges lesz, a üzemanyagfelhasználás mindig a tökéles közelében lesz és még a töredékét sem mondtam el mi minden van ebben.
    2014-ből nézve ez felfoghatatlan az emberek 99,9%-nak.

Vélemény, hozzászólás?