Máris debütál a 17 éves F1-pilóta

F1 Szuzuka: visszavág-e Rosberg?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Japán Nagydíjjal folytatódik a cirkusz. Ha csak edzésen is, de bemutatkozik minden idők legfiatalabb F1-pilótája.


Péntektől vasárnapig a trükkös S-kanyarjairól híres Szuzukában robog tovább az F1, a Japán Nagydíj az idén 19 állomásos száguldó cirkusz 15. futama. Magyar idő szerint a szabadedzések pénteken hajnali 3-kor és reggel 7-kor, szombaton 4 órakor kezdődnek, az időmérő szombaton 7-kor, a verseny 8 órakor indul. A meteorológia péntekre és vasárnapra esőt jósol. Az 5,8 km hosszú pályán 53 kört kell megtenniük a résztvevőknek. Az első gyakorláson bemutatkozik minden idők legfiatalabb Forma-1-es pilótája: a holland Jos fia Max Verstappen annak a francia Jean-Éric Vergne-nek a Toro Rossóját hajthatja, akit ki is túrt a 2015-ös szezonra. Az alig 17 esztendős (szülinapját szeptember 30-án ünneplő) siheder megkapta hát a szükséges szuperlicenszet, s gyűjtheti a tapasztalatot amellett, hogy történelmet ír.
Hirdetés


Szuzukában, a Honda aeropályáján tavaly a német Sebastian Vettel győzött, a dobogón még red bullos - egykori - csapattársa, az ausztrál Mark Webber és a francia Romain Grosjean pezsgőzhetett. A pole és a versenyen futott leggyorsabb kör Webberé volt. Vettel nyert 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben is, a 2011-es lukat a mclarenes brit Jenson Button tömte be (Vettel akkor is dobogós lett, harmadik). Az aktív pilóták közül a jelenleg egyaránt ferrarista Fernando Alonso és Kimi Räikkönen kettő, illetve egy ízben diadalmaskodott Japánban - a spanyol még Renault-, a finn McLaren-színekben. Alonso Szuzukában és Fudzsiban is, Räikkönen csak Fudzsiban. Szingapúri sikerét követően a ponttábla friss éllovasa, a brit Lewis Hamilton (Mercedes) szintén megízlelte már a japán, de csupán a fudzsi győzelem ízét, még 2007-ben McLarennel. Az abszolút rekorder a felkelő nap hazájában (is) a német Michael Schumacher, aki 1995. és 2004. között hat alkalommal végzett az élen. Egyszer Benettonnal, ötször Ferrarival. Konstruktőrileg McLaren (9), Ferrari (7), Red Bull (4) a szuzukai legjobbak sorrendje.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?