Gyári képeken a Skoda Rapid Spaceback

Fiataloknak szánt kombi a Skodától: itt a Rapid Spaceback

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Befutott ember, aki Octaviát vehet vagy hajthat, rendszerint családos, aki kombiban ül. Immár a fiatalabb családosoknak is van ajánlata a Skodának, a Rapid Spaceback.

Érdekes modellt visz az őszi Frankfurti Autószalonra a Skoda. A fiatal, nem titkoltan már gyerekkel rendelkező családoknak szánja a Rapid Spacebacket. Az olcsó alsó-középkategóriás ötajtósra épülő kombi a már most is kapható Rapid 2602 mm-es (nem meglepő módon elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futóműveket bevető) padlólemezére épül, a puttonyos karosszéria azonban 18 cm-rel rövidebb, mint a lejtőshátú esetében, 4,3 méteres.
Az így kompaktabb autó utastere állítólag pontosan ugyanazt a helykínálatot, óriási hátsó lábteret adja, mint a már általunk is tesztelt változat. Csomagtere azonban alap- és bővített méretével egyaránt kisebb, 415-1380 literes. Üléshajtás nélkül a Spaceback poggyásztere 75 literrel marad el az ötajtósétól, a bővített tér 110 literrel szerényebb, a padlóra vagy az ajtónyílás szintjére is helyezhető álpadlójával azonban küszöbmentes pakolhatóságot ajánl. A természetesen sportosként aposztrofált meredekhátú opcióként a csomagtérajtón mélyre húzott sötétített hátsó üvegeket és (szintén extraként) óriási, ám sajnos nem nyitható panorámatetőt kaphat.
Biztonság terén nem kíván majd kompromisszumot a családi autónak szánt Spaceback, 6 légzsák és ESP egyaránt alapáras lesz az EU-országok piacain, opcióként xenon fényszóró, kanyarvilágítás és visszagurulás-gátló is elérhető lesz. A motorpaletta a Rapid kínálatából már ismert négy benzines és két dízel egységet ígéri. Az alap 1.2 MPI (75 LE) motor kivételével az összes turbós, az 1.2 TSI 86 és 105 lóerővel, erősebbik szintjével már 6 fokozatú váltóval szerepelhet, az 1.4 TSI (122 LE) pedig (6 fokozatú kézije helyett) 7 sebességes DSG-vel is rendelhető lesz. Az 1.6 CR TDI 105 lóerőse mellett itt debütál a 90 lóerős, szupertakarékos verzió is; stop-startos Greenline verziója esetén 3,8 l/100 km vegyes fogyasztással.
Hirdetés

Természetesen a Spaceback kínálatából sem maradnak ki a márkától megszokott Simply Clever, azaz okos és praktikus részletek, így kérhető lesz hozzá a forgatható, szövet/gumi borítású csomagtérszőnyeg, alapból jár hozzá a tanksapkafedélbe rejtett jégkaparó, illetve a sofőrülés alatti rekesz a láthatósági mellény számára. Említhető még parkolójegy-, telefon és pohártartó is - ahogyan az a cseh modellektől már megszokottnak mondható.
A Frankfurtban szeptemberben debütáló Rapid Spaceback még idén a piacra várható, felára egyelőre nem ismert, nem is biztos hogy lesz, az viszont az, hogy a Skoda folytatja az elmúlt időszakban is erőteljes modelloffenzíváját, 2018-ig félévente új modellt ígér, addigra pedig 1,5 millió példányos éves eladást kíván elérni. Nem alaptalanul, hiszen autóik jók, az új, benzines mellett a közelmúltban már dízelként is tesztelt Octavia (karöltve a kifutó nemzedékkel) a hazai piac legnépszerűbbje.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 01:14
    Permalink

    Ungyi!
    Ja, hogy maga a vélemény kategóriába bármilyen hülyeséget be tud sorolni? Lelke rajta.
    Majd úgy teszek, ahogy mondja mahlerungyi stb. úr, gyűjtögetek és majd kérek tanácsot is magától, hogy hogy kell übernagyképűnek lenni és mindenkit kioktatni arról, hogy hogy vegyen magának drága autót, ahogy azt maga is tette.
    Igen a vezess.hu-n is előadta ezt a műsort, csak nem ezen a néven. Már ott is bicskanyitogatóan nagyképű és kioktató volt.

    Hölgyeim és uraim: Ungyi kolléga szerint aki nem tud 6 millióért autót venni (honlaponként változik a sztorija), az nem is ember. Nézzék csak, ahogy nekem leírta.

  • 2017.10.30. at 01:14
    Permalink

    Kicsit, nagyon kicsit figyelmesen olvasva, a márkafanatizmust félretéve teljesen érthető a szerző párak által kritizált kijelentése.
    Ungyi kolléga örülne, ha egy Skoda cikk felvezetőjében a Mazdát ajnároznák, de hát engedtessék már meg elvárni egy autós laptól, hogy a példáival, hasonlataival, utalásaival ragaszkodjon a cikkben szereplő márkához, jó?

    Ungyi kolléga: a magam részéről teljesen el vagyok alélve attól, hogy maga micsoda sikeres ember és egy pillanatig sem csodálkozom azon, hogy “egészen véletlenül” van a családjában egy gyengélkedő Mazda. Ha nincs is, a net akkor is mindent elbír és hát az ön célja mi más lehetne egy Skoda cikk alatt, mint hogy a saját döntését mantrázza. Örüljön hát, ön sokkal jobb döntést hozott bárki másnál.

    Istenem, de nagy a Te állatkerted, és még itt is ezeket kell látnom-olvasnom…

  • 2017.10.30. at 01:14
    Permalink

    Nekem a sedan sokkal jobban tetszik, sokkal inkább autó formája van, mint ennek a csapott hátúnak. Ez nekem olyan, mintha hátul befejezetlen lenne (persze lehet, hogy csak a sedan ismeretében). Ráadásul a csomagtartója is kicsi. De ettől persze lehet, hogy van akinek elég és bejön ez a karosszériaforma. Ja, és a Rapid, meg az Octavia nem is igazi sedan, hanem inkább 5 ajtós, mert nyílik a teljes hátsó ajtó az balakkal együtt, és még a Superb esetében is megoldható ez.

    Az, hogy ki a sikeres, és ki nem, az nem egyszerű kérdés, sok minden befolyásolja. Pl. lehet sikeres egy egyetemi tanár is, de ha csak a tanításból él, nincs vállalkozása, vagy nem dolgozik be valahova, akkor jól meg kell gondolnia még egy páréves használt autót is. A sikeresség nem mindig jelent egyben anyagi megbecsülést is.

    Ha meg valakinek van annyi pénze, hogy 5 milliót letegyen egy új kocsiért, akkor meg úgyis az egyéni szimpátia alapján választ, van akinek az Octavia tetszik, van, akinek a Mazda, van akinek az Opel. Ha őszinték vagyunk sok különbség nincs köztük, csak a szubjektum. Ha a cég adja az embernek, akkor meg bármelyik jó 🙂
    Azt mindenesetre meg kell jegyezni, hogy a Skoda nagyon rövid idő alatt óriási brandet épített (pontosabban a VW épített a Skodából), egyre nagyobb a tekintélye és a presztizse a márkának, és főleg a legnépszerűbb típusának az Octaviának.

  • 2017.10.30. at 01:14
    Permalink

    Tisztelt Katona Úr! Kérem fogalmazza meg pontosan, hogy Ön kit ért “befutott embernek”? Ez egyébként is relatív. A cikk írójaként (nyilván, mint tudjuk, nem szakújságíróként) ha ilyen mondattal indít egy Skoda-ról szóló cikket, ne lepődjön meg a hozzászólásokon…..

  • 2017.10.30. at 01:14
    Permalink

    Én csak sikeres embernek tartom magam és nincs Octáviám. Igaz van egy Opelom amivel meg vagyok elégedve és még a családi nyaralások sem okoznak gondot 2 gyerekkel:):)

Vélemény, hozzászólás?