Autobest díjat nyert a Fiat Tipo

Ha Év Autója nem is lesz, Autobest díjat azért kapott a Fiat Tipo

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szoros mérkőzésben, de Autobest díjat nyert a Fiat Tipo, néhány ponttal maradt le az Opel Astra, ami viszont lehet még az Év Autója.


A 2001-ben alapított Autobest, ma már 26 ország egy-egy autós szakújságíróját tömörítő zsűrije az új Fiat Tipót tüntette ki 2016-os díjával, ezt találták a legjobb vételnek az újdonságok közül. A Fiat eddig az egyetlen márka, amely háromszor is Autobest kitüntetést kapott, 2003-ban a Panda, 2008-ban pedig a Tipo elődjének számító Linea kapta meg a címet.
Hirdetés
A Lineához hasonlóan a Tipo is török gyártású, az Isztambuli Autószalonon - még Aegea néven - bemutatkozott modell a helyi piacon az utóbbi névvel, míg a többin az 1989-ben Év Autója címet nyert, 1988-1995 között futott ötajtós, azaz a Tipo modellnevével fog futni. Olaszországban már most decemberben megkezdődött az értékesítése, a többi közép-, illetve kelet-európai piacon jövő év első negyedében fog megjelenni.

Az értékelés 13 különböző szempont szerint zajlott, beleértve a formatervet, a komfortot, az üzemeltetés költséghatékonyságát, a vezethetőséget, a vételárat, a szervizhálózatot, az alkatrész-ellátást, a sokoldalúságot és az értéktartást. Röviden összegezve: az az autó nyerheti el a díjat, amelyik a legjobb ajánlatot testesíti meg az európai vásárlók számára.
A 4,53 méter hosszú, 520 literes csomagterű Tipót az Autobest választáson mindössze 7 pont lemaradással követte az Év Autója díjra is esélyes Opel Astra, dobogós lett még a Hyundai Tucson, a negyedik hely a Honda HR-V-é, míg az ötödik a Mazda CX-3-é lett.
Az egyes országok zsűritagjainak pontozása alább látható, hazánkat a népszabadságos Boros Jenő helyett idén már Szécsényi Gábor, Az Autó című autóslap főszerkesztője képviselte.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 09:59
    Permalink

    A távol-keleti gyátók csak úgy szórják a jobbnál jobb modelleket, az olaszoknál már az is nagy szó, ha egyáltalán hallatnak magukról.
    Látszik a táblázatban, hogy fÅ‘leg a kelet-európai országok zsűritagjai nyomták a magasabb pontszámokat(és a török) – pont az a terület, ahol az ilyesféle szedánoknak nagy keletje van. Amúgy nem egy nagy wasistdas ez a kocsi – a megváltást a Fiatnak nem ez fogja meghozni.

  • 2017.10.28. at 09:59
    Permalink

    Függetlenül attól, hogy nagyon szimpinek tűnik és nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezzel visszakerül-e a kategóriában a térképre a Fiat, amellett azért nem lehet elmenni, hogy a török srác alaposan hazadolgozott és irreállisan felpontozta a Tipót. 😀 Nélküle ez a győzelem nem jöhetett volna létre. 😉

  • 2017.10.28. at 09:59
    Permalink

    Hozzad hasonloan en is…szerintem ha jo lesz az ara, akar sikeres is lehet Magyarorszagon.
    Albeabeol mennyit adtak el Mo.-on, tudja valaki? Egy munkatarsamnak meg most is megvan, 2005-ben vette, ha jol emlekszem, semmi baja nem volt meg vele, 1-2 kisebb meghibasodast leszamitva.
    Egesz jol is nez ki, nem?

Vélemény, hozzászólás?