Csalók trükköznek az autók átírásánál

Hamis csekk miatt szívhatnak az autóvásárlók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A NAV több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor.

Érdemes ellenőrizniük illetékfizetési kötelezettségük tényleges teljesítését azoknak, akik gépjárművet vásárolnak - javasolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor. Költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt tettek feljelentést az illetékes nyomozóhatóságoknál.
A gépjármű új tulajdonosát és az államkasszát is megkárosították azok a csalók, akikre az illetékfizetési kötelezettségek vizsgálatakor figyelt fel a NAV. Az okmányirodák csak akkor végzik el a gépjárművek átírását, ha az új tulajdonos igazolja, hogy megfizette a kapcsolódó vagyonszerzési illetéket.
Hirdetés
A NAV számos esetben tapasztalta, hogy az illetékek – az átírás ellenére – nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a hatóság kérte, hogy a tulajdonos igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését. Az ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték. Mint kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át.
Ha az illeték összege a NAV számlájára nem érkezik meg, a hivatal a vevőt kötelezi az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy a vevő az illeték összegét korábban már másik személynek átadta. A NAV azt javasolja, hogy a gépjárművásárló vagy saját maga fizesse be az illetéket, vagy nagyon körültekintően járjon el a meghatalmazott kiválasztásakor.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Sajnos Én is “megynyertem” a kétszeri fizetés lehetőségét! Tavaly keresett meg a NAV, hogy be kellene fizetnem a vagyonszerzési illetéket mert szerintük ez nem történt meg (2008-ban vettem az autót). Mondanom sem kell, kellő határozottsággal állítottam, hogy nálam minden rendben és nézzenek szét a nyilvántartásukban. Megtették. A következő levélban már a postai csekk másik oldalának fénymásolatával követelték a pénzt és finoman jelezték az okirathamisítás büntettét. A csekken csak a tört összeg párszáz Ft volt, ezen felbuzdulva átvilágítottam a csekket és valóban látszódott, hogy az elejét 47eFt utólag írták rá. Ehez még az okmányirodásoknak sem kellett benne lenni és a kereskedésnek sem. Felhívtam a kereskedést már tudott a dologról (50 feletti károsult), feljelentést tett a “futár” cég ellen, de Ő mást nem tud tenni mert a megbízási szerződés a futár és köztem jött létre. A futárt elkapták és már csücsül de sajnos ettől nem lesz pénzem. Beperelhetem de “ennyiért” nem érdemes. Jah, voltam a rendőrségen is kihalgatáson (kb 30km-re lakhelyemtől persze utiktg térítés nuku) amivel előrébb nem kerültem. Csak annyit tudok tanácsolni mindenkinek, hogy az átírást – még több időbe kerül is – mindenki maga intézze és ha lehet kártyával fizessen.

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Ez a cikk most a magyarországon gazdát cserélt rendszámos autók átírására vonatkozik,vagy a külföldről(kereskedő által) behozott autók esetén is érvényes lehet a vagyonszerzési illeték meg nem fizetése???

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    [i]Otthon miert nem ilyen egyszeru????[/i]
    Mert itthon van egy elavult sok papírt és embert igénylő rendszer minden hivatalban, amibe minden új hatalom lapátolja befelé a rokonokat középvezetői “nemkelldolgozni” posztokra, és ezzel vége is reformoknak:D Ha egyszerűsítenek akkor nem egy fölösleges hivatal szűnik meg, hanem egy újat tesznek a kettő közé aki majd koordinálja az ekkor már három hivatal munkáját és még szépül a munkanélküli mutatónk is.
    Érdekes módon ha befizetni kell valamit, azt három helyen kell igazolnom két külön papírral amit egy negyedik helyen igényelhetek, és életem végéig vagy tovább őrizgetni. Ha kések valamivel az olyan könnyedén siklik át a NAV-hoz meg két másik hivatalba, hogy pár napon belül mindenki tud róla. Persze igazolni majd mindenhova külön kell a befizetést…
    Várom azt a napot mikor kapok egy izmosabb csekket gyorshajtásért mondjuk, aztán ha nem fizetek akkor adók módjára beszedik vagy leülöm, ha fizetek akkor meg a NAV visz el mert honnan lenne ennyi pénzem…?:D

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Hat igen itt is latszik hogy lehuzas az egesz,ha gebasz van ki mast vesznek elo
    es buntetnek meg hat azt aki becsulettel intezi ugyeit.
    Az auto atirasi ceremonia torzskonyv es tarsai elegge ellenorizetlen rendszerben vannak
    Regesreg mikor 1kereskedo ellopta az automat azt ugy irtak at hogy a torzskonyve meg mindig
    nalam van.S mikor en vettem akkor meg banki tartozas volt rajta csakhat a bank is oly gyorsan
    dolgozott hogy kifutottam a 15napbol s az okmanyirodabol elkuldtek hogy torzskonyv nelkul
    nem megy,irtunk uj adasvetelit…
    Masik fele,tavol MO.-tol mikor megvettem a Focusomat itt Angliaban a kereskedo
    1nekem sajtcetlinek tuno v5c nevu nyomtatvanyt adott nev cim plussz 1-2aprosag ami kell ra
    elvette boritekba rakta majd mondta hogy mehetek furcsa volt de mondta kipostazzak
    5napon belul megjott az uj v5c ami a forgalmi.
    Benne mellekletekkel:adasveteli,forgalombol kivonas…
    ingyen bermentve.Uj cimre koltozeskor postan megmondtak hova irjam a cimet,boritek,5nap…
    Otthon miert nem ilyen egyszeru????
    Deviza hitel meg a masik fele en inkabb uzsora hitelnek hivom 1,1m Ft vettem fel 5evre
    3evre ra ki tudtam fizetni (hal istennek)addigra 1,1m-1,2m ft fizettem be a havi torlesztesekkel
    majd meg 790e ft-ot kellet meg befizetnem hogy megszunjon a tartozas
    Es mikor kerdeztem hogy mi ez az uzsora kamat meg ok voltak felhaborodva.

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Jogos a kérdés, sajnos ha nincs meg az csekk vagy egy hivatalos banki átutalási bizonylat akkor nincs mit tenni, a rutinosabbak adnak csekket, kaptam én is az egyik autónál ami ilyen ügyben érintett volt az ügyintézőmtől, de szkennelve volt már én vittem be a NAvhoz kiderült hogy maszek gyártmány s majdnem még én lettem okirat hamisító!Sajnos a törvényt alkalmazó hivatalnokokat ez nem hatja meg, vagy van csekk vagy lehet menni s újból befizetni!

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Nos az én ügyem már ott tart, hogy kiadtam egy végrehajtó cégnek a pénz behajtását, így sem egyszerűbb de nem évül el legalább! A megbízási szerződés az oké nincs is ezzel semmi gond azt javasolták a Navnál hogy polgári peres úton érvényesítsem a jogaim, hiába lebegettem a megbízási szerződésem, senkit sem hatott meg a polgári peres út meg hosszabb mint egy ember élet ebben a szép országban, az a baj hogy én aki autó írattam át a nevemre ezen az emberen keresztül, én vagyok az a jogi személy aki úgymond szerződést köt NAVval amikor befizetem az illetéket, s így nekem lesz adótartozásom a köztes ember hiába követ el bűncselekményt az egy egészen másik ügy!

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Ez miért olyan bonyolult? Két dolog lehetséges:
    1. Az emberke maga iratta át a kocsit, hamisított egy csekket, és trükközött. Az egyént felkersni, behívni, és kifizettetni vele.
    2. Az ember a jóképű kereskedőre bízta, és átverték ezáltal, de ehhez kell egy megbízást adni a kereskedőnek, hogy az ügyben eljárhasson, ált. két példányban , egyik az emberé, másik a kereskedőé, mivel hivatalos papír. Ha ez meg van akkor lehet a kereskedőre hárítani.
    Csak az én világomban lenne ilyen egyszerű?

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Ha én magam irattam át az autót én fizettem be a csekket, de kidobtam nem őríztem meg és fél év után kitalálja a nav, hogy tartozom. Akkor mit csinálok?

  • 2017.10.30. at 01:22
    Permalink

    Én így jártam egy jól bevált ügyintézővel aki havi 2 autómat írta át s nem csak nekem hanem sok autókereskedő kollégám is rácseszett ugyan ezzel az illetővel aki közben lisztelt a Tolnai okmányirodába dolgozó ügyintézővel a pénzünkön, 2-3 évre rá küldte ki a NAV természetesen már végrehajtással fenyegetőzve, hogy ha nem fizetem meg az elmaradt illetékeket akkor hiába engem loptak meg még engem is büntetnek meg természetesen a rendőrség addig ült az ügyön még elévült,de semmi vész a NAV felé a tartozásom az nem fog soha! Magyarország én így szeretlek 🙂

  • 2024.02.10. at 06:45
    Permalink

    Üdv.
    Én vetem egy autót .
    De mikor az okmányirodába átt akartam íratni akor hívták fel a figyelmem hogy a törzskönyv nem ezé az autóé. A márka meg egyezett csak a törzskönyv száma nem .
    A tulajdonos nem küldte el az eredeti törzskönyvezett így az autót ideiglenesen ki vonták a forgalomból. Ilyenkor mit tudok csinálni? A pénzt nem akarja visza adni a tulajdonosa.

Vélemény, hozzászólás?