Tovább okosítja fényszóróit a Ford

Kamerás és GPS alapú fényszóróvezérlésen dolgozik a Ford

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hamarosan még nagyobb biztonságban haladhatunk éjszaka a Ford innovatív fejlesztésének köszönhetően. A rendszert kamerákon kívül műholdas helymeghatározás is segíti.


Hamarosan szériagyártásba kerülhet a Ford újdonsága, amely lényegesen nagyobb biztonságot nyújt majd a sötétben autózóknak. A videokamera jeleit is feldolgozó fényszóró az adaptív kanyarfény mellett a táblafelismerő rendszer és a rendelkezésre álló GPS adatokat is felhasználja majd a még jobb megvilágítás és látás érdekében. A műholdas helymeghatározó rendszert csak akkor tudja alkalmazni a rendszer, ha már korábban jártunk az adott útvonalon. Ilyenkor egy körforgalomhoz vagy kereszteződéshez érkezve kiszélesíti a fénycsóvát a lámpa, hogy minél nagyobb területet lássunk be oldalirányban.
Hirdetés

Ennek hiányában (amennyiben még nem jártunk egy úton) a kamerarendszert használja, amely a táblafelismerés mellett figyeli az út szélét is. Egy éjjellátó kamera szintén pásztázza az előttünk lévő utat, és ha embert vagy állatot észlel, akkor azt egy külön LED-es fénynyalábbal, akár 120 méter távolságból is képes megvilágítani. A rendszer ezen kívül azt is tudja, hogy az előttünk mozgó személyeket, állatokat bekeretezze sárga vagy piros színnel, attól függően, hogy mennyire veszélyes azok közelsége.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 15:22
    Permalink

    ” A rendszer ezen kívül azt is tudja, hogy az előttünk mozgó személyeket, állatokat bekeretezze sárga vagy piros színnel, attól függően, hogy mennyire veszélyes azok közelsége. ” Ezt vajon úgy kell elképzelni , hogy egy Ford mérnök gyorsan kiugrik az autóból majd előreszalad és egy képkerethez hasonló keretet fabrikál a gyalogos vagy az állatok köré … Aztán ha elhaladtunk akkor utánunk szalad és behuppan ismét előre várva a következő keretezni valót … ? Vagy esetleg egy plazma ágyúval keretet rajzol ? Egyébként meg hogy látszik térben egy fényből rajzolt keret ha nem ütközik neki szilárd felületnek amiből visszaverődhet ? Vagy a szélvédőre vetíti ?

Vélemény, hozzászólás?