Ismét az Audi nyert Le Mans-ban

Le Mans-i 24 órás verseny: balesetek, műszaki hibák és Audi-győzelem

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Balszerencsék sorozataként nyerte meg ismét az Audi a Le Mans-i 24 órás versenyt. Eddig 16 alkalommal indultak, 13-szor győztek.

Már a szabadedzéseken is komoly balesetekkel indult az idei Le Mans-i 24 órás futam, az audis Duval teljesen leírta autóját, s csodával határos az is, hogy ő eszméletvesztés nélkül úszta meg autója falnak csapódását. A kvalifikációk után az első négy helyen Toyota, Porsche, Toyota, Porsche állt, a három gyári Audi pedig a 6., 7. és 8. helyről startolhatott. A slick abroncsokon startoló mezőnyt eső, abból kifolyólag számos baleset és egyéb okokból temérdek műszaki hiba is többször átrendezte.
Hirdetés

Sokáig a Toyota állt az élen, a pole pozícióból rajtoló 7-es számú autóval több mint 14 órán keresztül vezettek a japánok, amikor autójuk egy elektronikai hiba miatt megállt. Másik autójuk, a harmadik helyről startoló 8-as még a verseny második órájában okozott balesetet az esőben felúszó slick gumikon. Egy Ferrariba és egy szintén LMP1-es Audiba is belement. Utóbbit annyira összetörte, hogy az nem tudta folytatni a versenyt, míg a Toyota sokszoros körhátránnyal, de vissza tudott állni. Ekkor az Audi került élre, ám náluk később a turbókat kellett cserélni - a csapatot meglepte ez, mert korábban ugyanezekkel a feltöltőkkel nem volt probléma. Az Audik műszaki hibája a Le Mans-ba idén visszatérő Porschét is az élre hozta, később azonban a Porschékkal is adódtak gondok, s így ismét az Audi kerülhetett a győztes helyre.
Le Mans 2014, elitkategória (LMP1) - a dobogósok
  1. Marcel Fässler (svájci), Benoit Tréluyer (francia), Andre Lotterer (német) Audi, 379 kör
  2. Lucas Di Grassi (brazil), Marc Gene (spanyol), Tom Kristensen (dán) Audi, 3 kör hátrány
  3. Sebastien Buemi (svájci), Anthony Davidson (brit), Nicolas Lapierre (francia) Toyota, 5 kör hátrány

A 82. Le Mans-i 24 órás megbízhatósági futamot az Audi 13. győzelmét jelentve harmadszorra nyerte meg a Fässler/Lotterer/Tréluyer trió a 2-es számú Audival, második pedig az 1-es Audi (Di Grassi/Gené/Kristensen), harmadik a Toyota 8-as rajtszámú, harmadik helyről rajtoló autója lett. Az Audi győzelme messze nem volt olyan egyszerű, mint tavaly, de ami a legfontosabb: az izgalmas, fordulatokkal teli futam nem követelt emberéletet, mint egy évvel ezelőtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?