Egymillió kilométer hiba nélkül a taxi Toyota Priusban

Már túl van egymillió kilométeren, de még ennyit futtatnák

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hibrideket rendszerint szerény fogyasztásukkal hirdetik, ám gazdaságosságukhoz tartósságuk és megbízhatóságuk is hozzájárul. Kiváló példa erre a taxiként egymillió kilométert hibamentesen megtett Toyota Prius.

Nem ritka az egymillió kilométert futott autó. Rendszerint dízelmotorral találkozhatunk ilyennel. A hibrid viszont a dízelmotoros, takarékos autók tisztább üzemű, szerényebb emissziójú, rákkeltő koromrészecskéket nem kipufogó alternatívája kíván lenni. Ráadásul rendszerint alapáron automata váltóval. Sokan ódzkodnak tőle, mondván, hogy mi lesz majd, ha az akku csütörtököt mond. Erre cáfol a Toyota Prius, mely első generációjával 1997-ben jelent meg, s a világ legnépszerűbb hibridjeként ma is jól mutatja, hogy az alkalmazott nikkel-fémhidrid akkumulátor akár 15 év után is jól tud szolgálni, nem jellemző, hogy a Priusokban hibird-akkut kellene cserélni. Ezúttal pedig egy bécsi taxi azt mutatja, hogy a kilométerek száma sem igen érdekli az akkumulátort.
Sógoréknál, a mintegy 200 Priust futtató "Eco Taxi" flottájában 2007-ben állt szolgálatba az a Prius, ami a flotta legtöbbet hajtott példányaként idén decemberben lépte túl az egymillió kilométeres óraállást. És az igazi teljesítmény nem is ez, hanem az, hogy mindezt meghibásodás, illetve komolyabb javítás nélkül teljesítette.
Hirdetés
Kuplung nincs benne, E-CVT váltója pedig ma is hibátlanul üzemel, ahogyan benzin- és villanymotorja is, akkumulátora adja-veszi az áramot, s természetesen a rekuperáció is hibátlanul megy, ahogyan a Prius minden egyéb rendszere is. A sokat futott Priust nem cseréli le a társaság, hanem tovább futtatja, terveik szerint elmegy az még egy újabb millió kilométert.
Hibrid üzeme miatt a Prius 390 literes csomagterével is teljesíti a fővárosi taxirendelet kritériumait is, hibridként ugyanis enyhítést kap, nem kell 430 literes csomagteret adjon, mint a többi, hagyományos üzemű taxi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 15:46
    Permalink

    Legjobb a Prius !!!

    140K hiba nélkül !!! 40.el lett véve, most 180!!!

    Első fék + gyertya csere 120-nál.

    Minden egyéb Origi-gyárban beszerelt !!!

  • 2017.10.29. at 15:46
    Permalink

    Néhány dilettáns seggfej kitalálta a kötelező méreteket és adatokat aztán meghozták a döntést.
    Szinkronban a gazdasági, politikai és egyéb döntésekkel.
    Nálunk most ez dívik. Gondolkodni, mérlegelni netán a hozzáértőt megkérdezni nem divat.
    Egyébként gratulálok a Toyotának az eredményhez. Mondjuk ez a teljesítmény szinte természetes is, nem hiába a világ egyik legmegbízhatóbb autója. Nekem is nagyon jók a tapasztalataim.

  • 2017.10.29. at 15:46
    Permalink

    a feleségemnek is van egy 2003-as Corollája.Egyszerűen nulla hiba,elnyűhetetlen érzés használat közben. The best ever… 🙂 persze nem kötelező elhinni,meg vegye mindenki a precíz németek autóit,mert az európai trend sok esetben ezt kívánja meg.De ha tutira akarsz menni,akkor japó kocsi kell 🙂

  • 2017.10.29. at 15:46
    Permalink

    Ezt nem is gondoltam volna, hogy taxiként pont Budapestről és pont a Priust zárták ki valamilyen mondvacsinált indokkal. Egyszerűen szánalmas és ostoba döntés.

  • 2017.10.29. at 15:46
    Permalink

    Kempelen! ez egyszerűen valótlan és sértő amit te kitalálsz,és láttszik hogy semmi tudatod nincs a TOYOTÁKRÓL és a LEXUSOKRÓL,mivel fogalmad nincs róluk és a minőség ée megbízhatóság tényéről!
    Ez hatalmas hiba amit te kitaláltál ezekről a tényleges adatokról,és akinek semmi fogalma nincs ezerkről a járművekről annak inkább az ehez való hozzászólást kell mellőzni! Üdv: MOERG

  • 2017.10.29. at 15:46
    Permalink

    A mi saját toyotánk már átlépte az 1376000 km-et és soha semmi baja nem volt soha ,ugyan úgy mint a lexusnak! Nem véletlen ,hogy ez a leg népszerűbb jármű a világ minden részén!!
    MOERG

Vélemény, hozzászólás?