Formabontó aerodinamika a Mercedestől

Menet közben változtatja alakját a Mercedes koncepcióautója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Új koncepciót mutatott be a Mercedes-Benz, melyet intelligens, azaz menet közben változó aerodinamikával láttak el a mérnökök. Íme a Transformers-autó.


Az öt méter hosszú, négyszemélyes kupéhátú koncepció már első ránézésre is lenyűgözően hat, a fő hangsúlyt azonban nem a kinézetre, hanem az autó aerodinamikájára helyezték. 80 km/órás sebesség felett egy gombnyomásra több helyen is átalakul az autó külseje. Miért jó ez? - kérdezhetik sokan. Például azért, mert az eredetileg 0,25 légellenállási tényező lecsökken 0,19-re. Ez pedig azt jelenti, hogy lényegesen kedvezőbb lesz a fogyasztása is.
Hirdetés

A benzines és elektromos hibriddel hajtott luxusautó 240 km/órás végsebességre képes. Ezt már úgy éri el, hogy hossza 5040 mm-ről 5430 mm-re, azaz közel 40 centivel megnő. Nem újdonság az alakváltoztató autó, a Bugatti Veyron is megváltoztatja némileg a formáját nagy sebességnél, hogy a világ leggyorsabb szériagyártású sportkocsija lehessen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 12:54
    Permalink

    Már annyira le akarják csökkenteni a légellenállást s a fogyasztást az érelmeszesedett agy alágyúltak,
    hogy lassan egy félbevágott fürdőkádat adnak ki kicsit szélesebben… Ne gyártsanak gépi meghajtású járműveket, mert ennél az is jobb. Ha ennyit gyötrődnek eme dolgokon,- amik fontosak-, de túlzásokba íj futurisztikus módon nem kell esni, akkor járjon mindenki biciklivel.
    Akkor, én is ráveszem magam a kerekezésre, mert biztonságosabb lesz, úgy mint ennyi gépjármű között kanyarogni, cikázni 0 védelemmel.

  • 2017.10.28. at 12:54
    Permalink

    Hát… Megagáz egy autó! Đ Nem méltó semmilyen tekintetben az eddigi Mercedesekhez. Ilyen technológiai kilengések, s ötvözetek láttán, még a megbízhatóságát is nyomatékosan megkérdőjelezem.

Vélemény, hozzászólás?