Icipici az új Mazda MX-5

Nagyon vártuk, s itt van ő: az új Mazda MX-5

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Mazda végre bemutatta az új MX-5-öt - egyelőre alig némi infóval, de legalább hivatalos külső-belső fotókkal.


Tegnap kiszivárgott képeken már láthattuk, ma hajnalban pedig Barcelonában, Japánban és Amerikában is bemutatkozott a legendás Mazda MX-5 negyedik generációja. Egyelőre csak méretadataival debütált: hossza bő 10 centivel csökkentve 3915 mm, szélessége 1730 mm (+10), magassága 1235 mm (-20), tengelytávolsága 2315 mm (-15), az alapból 195/50 R16-os kerekeket kitolták a "sarkokba", az első-hátsó túlnyúlások 90 mm-t mentek össze. De vélhetően hamarosan a teljes specifikációját is megismerhetjük, ugyanis jövőre már a hazai piacra is be fog futni.
Hirdetés

Az új MX-5 az első hátsókerék-meghajtású Skyactiv modell, mely speciálisan erre az autóra hangolt, ám részleteiben egyelőre nem ismert Skyactiv-G benzinmotorokkal érkezik. Tömegét 100 kg-mal csökkentették elődjéhez képest, súlypontját alacsonyabbra helyezték, a gyári közlemény szerint így még inkább érezhető benne a Jinba Ittai, a ló és lovas egységének lényege - alig várjuk, hogy megtapasztalhassuk.

A súlycsökkentés eredményeként a negyedik generáció könnyen hasonlítható az eredeti modell tulajdonságaihoz, amely 1989-es bevezetésekor új kategóriát teremtett, és forradalmasította a kétüléses, könnyű építésű sportautók piacát. Az elmúlt 25 évben több mint 947 000 darab gördült ki a gyárból, így az MX-5 még mindig tartja Guinness-rekordját, mint a legnagyobb darabszámban eladott kétüléses sportautó.
„A Mazda mostani sikerének alappillérjei az új modellek, az új MX-5 pedig erre tesz még rá egy lapáttal” – mondta Jeff Guyton, a Mazda Motor Europe elnök-vezérigazgatója. „Az autóval az örömteli vezetést ünnepeljük, ez az autó megjeleníti mindazt, ami a Mazda lényege. Biztos vagyok benne, hogy további lendületet ad a márkának.”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?