Elindult a VÉDA rendszer – két óra alatt közel 100 büntetés

Nem vicc, tényleg rögzítik a szabályszegéseket a VÉDA rendszer kamerái

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Reggel óta élesen megy a VÉDA rendszer 365 fix telepítésű kamerája. Az első 2 óra mérlege közel 100 szabálysértés, ami milliós bírságot jelent.


Ahogyan azt előre is jeleztük, április 5-én reggel 8 órakor elindult a VÉDA rendszer névre hallgató új közlekedési kamerahálózat éles üzeme. Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedd délelőtt egy solymári fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pont közelében tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

az első két órában kevesebb mint száz jogsértést dokumentált a 134 útszakaszon található 365 eszköz. Az új fixtelepítésű traffipaxok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.


Ha azt nézzük, hogy 120 perc alatt a 365 kamera percenkénti és kameránkénti egy eseménnyel számolva akár 43 800 szabálysértést is regisztrálhatott volna, egyáltalán nem rossz, hogy az éles üzem első két órájában nem egész 100 bírságot "osztottak" csak ki. A napi áthaladások száma egyébként átlagosan egymillió - jegyezte meg Óberling József.
A főosztályvezető közölte: a keddi "éles" indulást több mint két év munka előzte meg, az előkészítés - elmondása szerint - azért igényelt ennyi időt, mert összetett informatikai rendszerről van szó, rendkívül bonyolult informatikai eszközök összehangolását kellett elvégezni. A korábbi kétkedő hangokra utalva szólt arról is, hogy a jogsértések feldolgozását el tudja látni a rendőrség, mert az eszközök helye jól lett megtervezve és jól sikerült az ahhoz kapcsolódó kommunikáció, így alacsony a jogsértések száma. Hozzátette: már a tesztüzem tapasztalatai is azt mutatták, hogy kevés jogsértés történt, az eszközök környezetében jellemzően mindenki betartja a közlekedési szabályokat. Óberling József ugyanakkor kiemelte, fontos, hogy ne csak a kameráknál, hanem mindenütt tartsák be a szabályokat a közlekedők. A kamerahálózat kialakításakor 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pontot - VÉDA kamerát - helyezett ki a rendőrség az ország 134 balesetveszélyesnek ítélt útszakaszára. A rendszer emellett 160 mobil sebességmérőt foglal magában. A fixen telepített és a mobil VÉDA kamerák kedden 8 órakor teljes funkcionalitással kezdték meg üzemszerű működésüket az ország egész területén.
Hirdetés
Miként arról korábbi cikkeinkben is beszámoltunk már, az új kamerák a sebességmérés mellett forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma - 2010-hez képest - 2020-ig csökkenjen a felére, 2050-ig pedig a nullához közelítsen. A Belügyminisztérium, az ORFK és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala konzorciumában megvalósuló projekt keretében felszerelt új traffipaxok pontos helyét térképeken, illetve tételes listán is közzétette a rendőrség.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 06:30
    Permalink

    Beváltotta az elvártat..monda a főrendőr. Bizony lessz mit maffiavezérünknek osztogatni és nemsokára Felcsút
    lessz fővárosunk is.
    Most talán VÉGRE a rendőrök azt teszik mint nevük szerint kellene…rendet tesznek és védik az embereket a
    betörőktől ,gyilkosoktól mert nem kell kukkolni a klimás autókból és radarozni.
    Vagy talán a határon lesznek és mint JasoX is írja az amcsik által elüldözött embereket tartják távol?

  • 2017.10.28. at 06:30
    Permalink

    “Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma − 2010-hez képest − 2020-ig csökkenjen a felére, 2050-ig pedig a nullához közelítsen.”
    Az emberi fajnak nincs természetes ellensége, szóval kártevő módjára eláraszthatja nyugodtan a Földet, ezek meg sipákolnak azért mert évente meghal pár 1000 ember…
    Ahol meg százezrek halnak meg mondjuk mikor az amcsik olajrabolósdit játszanak, azzal nincs probléma?

Vélemény, hozzászólás?