2025-től Norvégiában nem lesz piaca a benzines és dízel autóknak

Norvégia 10 évet sem ad már a belső égésű motoros autóknak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Norvégiában rákapcsolnak a környezetbarát autók terjesztésére, 2025-től már nem lehet majd belső égésű motoros autót forgalomba helyezni


Norvégia eddig is villanyautó-nagyhatalom volt. Ott már tavaly minden negyedik eladott, illetve forgalomba helyezett személyautó elektromos volt, ezzel világelsők. Ez persze nem meglepő, komoly adókedvezmény és buszsáv-használati "jogosítvány" is jár hozzájuk, továbbá ingyenesen is parkolhatnak, ami (zöld rendszám esetén) nálunk Budapesten és további 5 vidéki városban is adott már.

Adókedvezmény nálunk is említhető: a tisztán elektromos autókra sem regisztrációs adó, sem vagyonszerzési illeték, sem pedig teljesítményadó nem fizetendő, 27% áfa viszont ugyanúgy, ahogyan a többi személyautóra.

Így aztán nálunk egyelőre elképzelhetetlennek tűnik az, amit a norvégok közlekedési stratégiájuk szerint 2025-ben meglépnek. Akkortól ugyanis a személyautóknál, a kishaszonjárműveknél, de még a helyi tömegközlekedésre szánt autóbuszoknál sem lehet majd belső égésű motorost forgalomba helyezni.
Hirdetés

A norvég közlekedésfejlesztési terv természetesen már korábban, illetve a 2025 utáni években is erőteljesen támogatni kívánja a villanyautók elterjedését, ahogyan teszi azt ma is. Célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen a közlekedésből származó károsanyag kibocsátás. A közúti közlekedés mellett a hajózásban is előtérbe kívánja mozdítani az elektromos meghajtást, amihez természetesen még további töltőhálózat kiépítése is szerepel a tervben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 06:44
    Permalink

    Gyorstöltésről hallottál már? Dobsz egy yellow-t, eszel valamit és 30-60 perc múlva mész tovább.
    Mi az ami miatt ennyire képtelenek vagytok ezt a trivialitást felfogni?

  • 2017.10.28. at 06:44
    Permalink

    Gondolom Norvégia nem lesz Kuba2, de azért fel fog menni a kereslet 2024-ben a benzines autók felé 🙂
    Kiváncsi vagyok a hatótáv probléma áthidalására melyik megoldás lesz a befutó.

  • 2017.10.28. at 06:44
    Permalink

    Bármennyire is megy ez az elektromos autó elterjesztésére sarkalló megnyilatkozások,én még mindíg állítom hogy a jövö a hidrogén meghajtású elektromotosos autóké.
    Norvégia azért még ezen kijelentésére majd alszik még egy párat,és majd módosít rajat.

  • 2017.10.28. at 06:44
    Permalink

    Országos repülőjárat nem mellékesen nemzetközi is, Norwegiannak hívják, ahol az nincs ott vannak magán repülőgéptársaságok vagy helikopter, egy kicsit drágábban, ha az sincs marad a hajó, ahol van vonat busz és autó.

  • 2017.10.28. at 06:44
    Permalink

    Ha mondjuk az Oslo-Nordkapp távolságot veszem, az 1976 km. Azért egy ilyen baromi hosszú országnál kiváncsi lennék, mi van ha valakinek el kell ugrani az ország egyik végéből a másikba. Ehhez még van mit fejlődnie az elektromos autózásnak.

  • 2017.10.28. at 06:44
    Permalink

    Úttörő hozzáállás a részükről. A lítiumos akkumulátoros megoldás helyett azonban ki kellene találni addigra valami könnyebbet, erőteljesebbet, környezetbarátabbat, de főleg olcsón gyárthatót. Amíg 3-400 valós km-t nem éri el a hatótáv elég merész dolog csak erre alapozni. Bár nem lehetetlen 🙂 .

Vélemény, hozzászólás?