Brutális versenygéppel kacsint az új Renault Twingo

Ott folytatja a Renault, ahol abbahagyta az R5 Turbóval és a Clio V6-tal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Igazi utcai versenygépet épített a Renault, a Twin'Run koncepció a Twingo harmadik generációját, illetve annak főbb vonalait vetíti előre.

A Monacói F1 nagydíj apropóján mutatkozott be a korábban csak reklámfilmjének forgatásán elcsípett Renault Twin’Run. A Twin'Z-hez hasonlóan mindössze 3,68 méter hosszú háromajtós a nyolcvanas évek ikonikus R5 Turbo, illetve a 20 évvel későbbi, szintén legendás, hosszában épített középmotoros Clio V6 szellemiségét kívánja továbbéltetni. Rá is tesz egy lapáttal, hiszen szintén hosszában és a hátsó tengely elé épített, a Nissan-Renault szövetség nagyautóiból ismert 3,5 literes V6-osából 320 lóerőt és 380 newtonmétert hoz ki. Ez a motor tehát konkrétan a Mégane Trophy versenyautóból való, mellyel a mindössze 950 kilogramm saját tömegű, csővázra épített üvegszálas kompozit karosszéria 4,5 másodperces 100 km/órára gyorsulásra és 250 km/órás végsebességre képes.
Hirdetés

Persze nem is ezek az értékek, hanem maga a vezethetőség lehet élmény. A végső hangolásba bevont – valaha ugyebár az R5 Turbóval versenyzett – Jean Ragnotti szerint könnyű uralni a Twin'Run-t; "érezhetően sportkocsi, minden fordulaton erős, az R5 Turbóénál is érezhetően nyomatékosabb motorral és sokkal könnyebb irányíthatósággal". A hajtást ahhoz hasonlóan a hátsó kerekek kapják, ám 6 fokozatú szekvenciális váltón és sperrdifin keresztül. A felfüggesztések elöl-hátul függetlenek, kettős keresztlengőkarosak, állítható Öhlins lengéscsillapítókkal és vaskos stabilizátorokkal. A fékek elöl 6, hátul 4 dugattyús nyergekkel szorongatott hűtött tárcsák, a 18 colos alulfelniken elöl 205/40, hátul 245/35 méretű Michelin abroncsok feszülnek.
A műszerek természetesen versenyautósak, az ülések szintén azok – a Sparcótól, a kék alapszínű, méretes reflektorokkal felpaprikázott külső pedig egy magyar dizájnernek, Wittinger Csabának köszönhető. Vajon kínálatba kerül majd a Twin'Run? Sajnos csekély eséllyel, ugyanis a gyári sajtóközlemény szerint a Twin’Run csak egy koncepció, amely a Renault jövőbeli városi autóját vetíti előre. Ha viszont megvalósul, biztosan a rajongók, s idővel a gyűjtők kedvence lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?