Szerdától szmogriadó lehet Budapesten

Szennyezett a levegő, jöhet a szmogriadó a fővárosban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nő a szállópor koncentrátum a fővárosban, s a nagyobb vidéki városokban is. Budapesten szerdától akár riasztási fokozatába léphet a szmogriadó.


A hétfő délutáni fővárosi légszennyezettségi helyzet alapján lehet, hogy kedden a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát - tudatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.
Amennyiben így lesz, a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz szerda reggel 6 órától léphetnek életbe, de ez a hétfői és a keddi eredmények kedd és szerda hajnali értékelése alapján fog kiderülni - tette hozzá. Mint elmondta, vasárnap a kisméretű szállópor (PM10) szintje hat fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási, ezek közül három mérőállomáson a riasztási küszöbértéket is. A hétfőn délután 4 óráig számított átlageredmények alapján a helyzet már kissé javult.
A tájékoztatási fokozat azt jelenti, amikor a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.
A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettség már rövid idő alatt is veszélyt jelent az emberi egészségre, és azonnali intézkedéseket kell tenni.
Kisméretű szálló por (PM10) esetében a riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.
Hirdetés
A főváros közleménye szerint ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet eredményeképp kedden a hajnali órákban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján szerda reggel 6 órától akár a gépjárműforgalmat is korlátozni kell. A hátsó rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó idején 6 órától 22 óráig nem közlekedhetnek a fővárosban. Ennek megsértése szabálysértésnek minősül, és a rendőrök akár százezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.
Tarlós István főpolgármester kedden és szerdán kéri a reggeli híradások figyelését, hogy az esetleges hatósági korlátozó rendelkezések betartása minél kisebb problémát jelentsen.
A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a fővárosban és négy északkeleti városban egészségtelennek minősítette a levegőt. Az OKI honlapján található térképen Budapestet, Miskolcot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát jelölték az egészségtelen levegő minőséget jelző narancssárga színnel. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?