11 fokozatú váltó érkezhet a Fordokba

Tovább növeli váltóinak fokozatszámát a Ford

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre jobban nagyzolnak az autógyárak, ez nem kérdés manapság. Mostanában viszont azon is megy a harc, hogy kinek van a legtöbb fokozattal rendelkező automata váltója.


Kb. egy évtizede még jónak számított a hatfokozatú automata váltó és ma sem kell még elvetni őket. Aztán évről évre nőtt a fokozatok száma, a VW konszern kihozta a hétfokozatú DSG-t, később pedig a versenytársak már nyolcgangos váltót szereltek az autóikba. Mára egyesek már kilencnél járnak, a Ford pedig a következő pick-upjába, az F-150 Raptorba 10 fokozatú váltót szerel.
Hirdetés

Irreálisnak tűnik ez a nagy harc, hasonló ez, mint a fényképezőgépeknél a megapixelek száma. Legyen jó sok belőle, hiszen azt szeretik a vevők, a hozzáértők pedig tudják, hogy egy bizonyos szint felett ez ront a kép minőségén. Hogy a váltóknak hol lesz a határ, még nem tudni, mindenesetre a ZF már évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy 9 fokozat felé menni teljesen felesleges. A Fordot ez kevésbé zavarja, egy szabadalmi dokumentum látott napvilágot, melyben mindössze az ötleteiket védték le. A dokumentum egyébként 2013-as bejegyzésű. Hogy megvalósulnak-e a tervek, azt jelenleg még nem lehet tudni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    Érdekes dolog ez a váltó kérdés! Ez is mint a motor, kontinensenként változó, tehát piaci igény alapon fejlődik. Amerikában nagyobb teret nyert az automata, mint a manuális kapcsolású. Azt gondolom erről a témáról, hogy ez a “fokozat hajhászás” amiről beszélünk tisztelt fórumozó társak rövid távú dolog lesz.
    Azért gondolom, hogy rövid életű dolog lesz, mert egyre inkább abba az irányba halad a technika, hogy hibrid, vagy még inkább elektromos meghajtású erőművek lesznek a négykerekű csodáinkban. Amennyiben így lesz azokhoz a fokozat mentes sebesség váltók lesznek inkább az optimálisak. Tudom-tudom a kőolaj származékú hajtóanyagokat még nem kell temetni egy-két évtizedig, de szerintem nincs már benne több 40-50 évnél. Ezért gondolom, hogy nem kell majd a váltókart anyázva tologatni a 1.-től a 11.-ig fokozatig. Persze az utóbbi mondatomat nem kell komolyan venni! 🙂

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    Szinte látom magam előtt ahogy 5 év múlva az új Golf 18 fokozatú DSG-je rátesz egy fokozatot a BMW 17 fokozatú automatájára 😀 . Szuper ez a sok fokozat csak a szervizszámlát rossz címre küldjék 🙂 ! Persze a gazdasági aspektusát sem teljesen értem.

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    Öreg, ezzel a stílussal csak a bogarasokat járatod le. Mind olyan paraszt, mint te? Nagy kár lenne. Hogy tűrnek meg maguk közt? Ez a szint? Kétlem. Kapd össze magad.

    Kérdeztem. Kérdeztem. Nem kijelentettem, mint a magadfajta ostoba fajankó, hanem kérdeztem. Érdekelt, hogy mi alapján jelent ki ekkora hülyeséget? Tán vezette? Látta? Látott olyat, aki vezette, vagy látta? Tanulj meg olvasni bunkó.
    Pá.

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    A cikkel kapcsolatban, 10 éve valóban jónak számított egy 6 sebességes automata, de már 2003-ban létezett a Mercedes 7G-tronic váltója, aztán 5 évvel később jött a vw hetes dsg-je.

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    Gondolom ezt pont úgy tudod bizonyítani, mint az első hozzászóló s hülyeségét.
    Kemények vagytok.
    Mi is jókat kacarászunk a hozzátok hasonlókon. Legalább nagy a vidámság.
    :-DDD

    Te nem vagy bohóc, mert ahhoz tehetség kell csipa! :-DDD

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    ferikém, téged sem vesznek komolyan. Senkit nem vesznek komolyan itt. De ez nem is baj.

    Személyeskedtem. Mert te is azt tetted. Pl. te szólítottál meg személyeskedve. Ne vedd hát rossz néven, ha veled is ezt teszik. Te kezdted személyeskedve, ezt morzsolgassad.

    A témához van hozzáfűzni valód, vagy belém szerettél és a magad ovis módján így udvarolsz? Le kell lombozzalak ferkó. Nincs esélyed!
    :-DDD

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    orbitális baromság…. itt a baj 🙂
    írtál korábban olyat h nem személyeskedsz… 🙂
    aranyos, téged már itt senki nem vesz komolyan.
    De jól el vagy, agy nélkül… mondom h inkább menj vissza a műhelybe dolgozni 🙂

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    ferikém csillagom!
    A 13 a korodra utal? Ha igen, akkor értem mi a bajod. Hogy lehet valamit úgy kijelenteni, hogy még sosem volt a közelében? A vélemény persze szabad, de akkor had legyen szabad az én véleményem is, miszerint érdekel, hogy ekkora orbitális baromságot mi alapján ír bárki?

    Érdekelhet nem? Szerencsétlen flótás.

  • 2017.10.28. at 19:16
    Permalink

    Kempelen Farkas te vagy egy igazi troll … csak szegényke te nem tudod magadról, nem baj.
    Menj vissza a műhelyedbe és vegyél néhány nagy levegőt (tudod, ahhoz nem kell agyállomány, neked megy gerincvelőből is. )
    Elmondta saját véleményét Zazu, te meg jössz a hatalmas nagy kérdéseiddel… szegényem 🙂 ennyire antiszociális vagy,
    Netán nem bírod elviselni ha valaki más véleményen van mint te?

Vélemény, hozzászólás?