Kevesebb parkolóhely, több villanyautó-töltő

Villanyautósoknak kedvez az országos településrendezési és építési követelmények módosítása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A parkolóhelyek fásításáról és a parkolókban elektromos autótöltők felállításáról döntött a kormány.


Nem lesz könnyebb a jövőben sem parkolóhelyet találni, a villanyautók szaporodását azonban követheti a töltőhálózat - legalábbis a kormány tervei szerint. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása értelmében a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell, az újonnan létesített, illetve már meglévő parkolóhelyeken pedig villanyautó töltőket kell kiépíteni - adta hírül az MTI a kedden megjelent Magyar Közlöny alapján. A rendelet szerint a 10 gépjárműnél több befogadására képes felszíni parkolóhely fásítását úgy kell megoldani, hogy minden megkezdett 6 parkolóhely után egy nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát kell telepíteni. Minimum egy négyzetméter szabad földterületet kell biztosítani erre, amelynek egy négyzetméter alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be. Nem nehéz belátni: az árnyas parkolóhelyeknek ára lesz, méghozzá (többek közt) parkolóhelyben fizetendő.
További szigorítás, de mondhatnánk bölcs előrelátásnak is, hogy az újonnan létesített parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos gépjármű töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt töltőoszloppal kell ellátni (valljuk be, ez azért több mint előrelátó, jelenleg az autópark 0,1%-a sem elektromos).
Kötelező töltőoszlop-telepítés az áruházakra is vár: az 1500 négyzetméter nettó árusítótérnél nagyobb üzletek és az 50 ezer lakosúnál nagyobb településeken található 300-1500 négyzetméter közötti nettó árusítótérrel rendelkező üzletek esetében 2019. január 1. a határidő a rendeletben foglaltak teljesítésére. A 20 001-50 000 lakosú településeken 2020. január 1-jéig, a 20 000 lakosnál kisebb településen pedig 2026. január 1-jéig kell kivitelezni a rendelet szerint a parkolókat.
Hirdetés
A parkolóházak építése esetén szintén úgy kell kalkulálni, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben kiépíthető legyen az elektromos gépjármű töltőállomás a burkolat megbontása nélkül. Míg a már meglévőknél 100 parkolóhelyből 2017. január 1-jéig legalább egyet, 2019. január 1-jéig legalább kettőt kell villanyautó-töltővel ellátni. A rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.
Villanyautókat kaphat az államigazgatás is
Miként arról az MTI beszámolt, a keddi közlönyben egy másik kormányrendelet is megjelent, amely az elektromos autókat érinti. A rendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen kell megvizsgálnia, miként növelhető a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok személygépjármű-parkjában a környezetkímélő járművek részesedése. A cél az, hogy ezen járművek aránya 2030-ra elérje a 30 százalékot. Az előterjesztésért, amelynek 2016. május 31-e a határideje, a felsorolt miniszterek a felelősek. A nemzeti fejlesztési miniszternek a nemzetgazdasági miniszter bevonásával kell megvizsgálnia azt is, milyen kormányzati intézkedésekkel lehet segíteni a két- és háromkerekű elektromos járművek szélesebb körű magyarországi elterjedését. A javaslatok kidolgozásának határideje szintén 2016. május 31.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 08:29
    Permalink

    Szegény Francia Renault-s nem tudja használni az itthoni ELMŰ-s csatlakozást (30,31 kép),mert náluk más van rendszerbe állítva mint a többi európai országban. De mit keres itt francia elektromos autó? párszor megáll6ott tölteni. Igaz nyugatra több töltő van. Remélhetőleg itthon is szaporodnak hamarosan.

  • 2017.10.28. at 08:29
    Permalink

    Az autógyártóknak van a legkevesebb köze a “villanyautók” árához. Alsó hangon is 150$ egy kWh-nyi akku. Ez 2020-ra talán 100$-ra lemegy. Egy teljes értékű autóhoz legalább 100kWh-s akkura van szükség, azaz mai legolcsóbb áron is 15000$-nyi akkura. Ez öt év múlva is még a Swift ára… És ez csak az akku. A teljesítmény elektronika hozzá is több ezer dolláros/eurós tétel és ott nem igen van min spórolni hosszú távon, csak a gyártási sorozat növelésén. Én nagyon nem számítanék arra, hogy a következÅ‘ 15-20 évben lesz olyan autó, ami 5mFt-os ár alatt elmegy 500km-t legalább.

  • 2017.10.28. at 08:29
    Permalink

    Már középtávon sokkal olcsóbb és ráadásul praktikusabb lenne megoldani a normál gyors tankolást (ahogy robbanómotoros elődeik most is teszik), nem véletlen, hogy eddig sem volt és most sincs minden 100 parkolóhelyenként 10 hely benzinkúttal ellátva!
    Bevált dolgokon ne változtass! 🙂

  • 2017.10.28. at 08:29
    Permalink

    Belvárosban hogyan tervezik a fásítást? Én szeretek fa – nem közvetlenül alá – parkolni, nyáron még egy hőüvegezett autónál is sokat számít. Viszont kicsit nehezen kivitelezhetÅ‘nek érzem, de majd megoldják.

    Ellenben ha minden hatodik hely elvész, akkor csak nálunk, a harmadik kerület külső részén is gondok lesznek. Dugódíj, behajtási díj, vagy akármivel nem fogják tudni visszafogni az agglós autók tömegét, már most sem tudod hova tenni a vasat, ha hazaérsz.

    Töltés elterjesztése jó dolog, talán 5-10 éven belül nem lesz kuriózum a zöld rendszám.

  • 2017.10.28. at 08:29
    Permalink

    Na végre a sok környezetromboló ötlet után egy “zöld” ötlet is született “örökös” kormányunknál. Teljes mértékben támogatom az ötletet, már csak a villanyautó áraknak kellene megfizethetÅ‘ szintre zuhanniuk. A közeljövÅ‘ben biztosan ráállnak a budget autógyártók is témára, így van remény, hogy ez hamarosan bekövetkezik. EbbÅ‘l a szempontból hajrá, csak így tovább. A többit hagyjuk 🙂 .

Vélemény, hozzászólás?