Casio Ferrari, avagy a legállatabb húszéves japán sportkocsi

Gyűjtői darab: Mitsubishi 3000GT 1994-ből

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Supra nagyobb név, a 300ZX szebb, az NSX meg sportosabb nála. Egy ilyen szép Mitsubishi 3000GT ettől függetlenül ma is igazi álomautó.


Van egy rokonom, kicsit talán megszállott. Egy vagyont költött egy régi Mitsubishire. Melyikre? Egy 3000GT-je van neki, tudod, a bukólámpás. És milyen állapotban van? Gyárinak néz ki, de jobb, mint újkorában, eredetire fel van újítva és láthatatlanul van tuningolva. Esetleg megnéznéd? Hú, hát még jó hogy! - Nagyjából ez a beszélgetés zajlott le köztem és egy korábban tesztautót felajánló úr között. A kis cikklistámba némileg hitetlenkedve de felírtam, hogy "eredeti 3000GT", viszont a télies idő miatt egyelőre nem akartam egy próbával alkalmatlankodni. Aztán pár napja megcsörrent a telefonom és Norberttel, a Mitsu gazdájával a száraz, napos időre tekintettel megbeszéltünk egy találkozót.
Hirdetés


Nem késtem el, oda is találtam, mégis úgy kellet összevakarjam magamat a harmadik kerület aszfaltjáról. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy ilyen állapotú 3000GT-t láthatok. Persze, Bentley, Maserati meg mindenféle 60-70 milliós kocsik szaladgálnak a városban, de azokat simán meg lehet venni, csak elég gazdagnak kell lenni hozzá. Egy olyan kisebb kunszt. Ennek a piros kocsinak viszont már vagy tízszer meg kellett volna semmisülnie. De nem, nem került kontárok kezébe, nem hajtották szét félig töltött olajú és nem üzemmeleg motorral és nem is törték kiflibe hülyegyerekek.

Nyilván azért is, mert az autó eddigi két gazdája megbecsülte, és nem csak hajtotta, de karban is tartotta. Norbert elődje a világhírű labdarúgó-játékvezető, Puhl Sándor volt. A spori nemzetközi bírói karrierje egyik csúcspontján, 1994-ben levezette a foci-vb döntőjét, ahol büntetőkkel 3:2-re elverte Brazília Olaszországot. Ugyanebben az évben helyezték itthon forgalomba ezt a 3000GT-t. A rendszáma mindig is ez volt, GTO-001. GTO volt a típus japán belpiacra szánt változatának neve, amit a már akkorra rég legendás Ferrari 250 GTO-tól és a közkedvelt Pontiac GTO-tól kölcsönöztek. Hiába, a japánok imádják az ilyen jellegű másolást utalásokat.

De mi is a Mitsubishi 3000GT? A már említett Toyota Supra, Nissan 300ZX és Honda NSX mellett a Mazda RX-7-es turbós változata is abba az elitklubba tartozik, amibe a 3000GT is. A japánok a nyolcvanas évekre már simán abban a fázisban voltak, hogy nem csak ütőképes raliautót és utcai sportautót tudtak építeni, hanem elkezdtek már a korabeli szupersportkocsik irányába kacsintgatni. Ezek a verdák már közelítettek a 300 lóerőhöz, amivel az akkori kicsi Ferrari 328 és 348 szintjén voltak. Hiába volt a korabeli, 930 kódú Porsche 911 Turbo erősebb, a japánok kezelhetőségben leverték. A japán sportkupék közül kiemelkedik a Wankel motorjával örökké egyedi RX-7 és az NSX, ami mind közül a legjobb sportkocsi.

A 3000GT-be viszont belepakolták a korszak összes technikai flikk-flakkját, a csúcsváltozatba a duplaturbós V6-os motor mellé összkerékhajtás és összkerékkormányzás is került. A legvadabb korszakos cucc mégis az aktív aerodinamika, ami egy 80 km/h-nál automatikusan lenyíló első alsó légterelő és a vele párhuzamosan felfelé billenő hátsó szárnyat jelenti. Az aktív első szpojler 8 centit mozdul lefelé, ekkor látható lesz rajta az active aero felirat, a hátsó szárny 15 fokot billen. A bukólámpákkal együtt gyulladnak fel a ködfényszórónak tűnő kiegészítő fényforrások. Alapvető tuningfogás ezek szétválasztása, így lehet csukott lámpával is veretni, kevésbé szabályosan. A 3000GT 1990 és 2000 között készült, az 1994-es ráncfelvarrás után eltűntek róla a bukólámpák, pedig velük az igazi.

Puhl úr belerakott az évek alatt jó 105 ezer kilométert, Norbert hét éve vette meg tőle a keveset használt és sérülésmentes gépet. Nem volt rossz állapotban, de mivel használva volt, és itthon volt használva, ezért hozzá kellett nyúlni pár dologhoz, hogy ilyen legyen, mint ma. Az európai piacos 3000GT-k nagy része piros volt, amerikai piacos változatai, a Dodge Stealthek meg főleg feketék és ezüstök, otthon meg naná a fehér GTO volt menő. Bár mindegyik Nagoyában, Japánban készült, de a pirosakat nem lakkozták, emiatt nagyon csúnyán ki tudtak mattulni.

Minden mélyreható, durva átalakítás egy apró kis korrekcióval kezdődik. Norbert egy parkolós karcot akart csak kijavíttatni, de ha már egy elem csillogott, gondolta egy körbepolír sokat adna neki. Az ismerős fényező meg addig suvickolta, mígnem már világos foltok jelentek meg az elvékonyodott dukkón. Nem lehetett elodázni a telibe fényezést, és ha már úgyis szét lett kapva a kocsi, bele lehet nyúlni a motorjába is - gondolta, végül egy többéves projekt lett az amúgy hibátlan autó felújítása és személyre szabása.

Fontosnak tartom leírni, hogy ezt az autót is az a "mester" készítette, akiről egy másik újság hasábjain már megírták, hogy mekkora kókler. Nos, igaz, ami igaz, Norbert szerint is hiába volt biztató jel, hogy tíz ilyen kocsi állt a kültelki udvaron, durván vezetni kellett a szerelő kezét, hogy tényleg történjen is valami az autóval. Neki szerencséje volt, mert pontosan tudta, hogy mit akar és azért is, mert nem csak hallott róla valahol, hanem tényleg ért is a típushoz. A szétszerelést és az összerakást maga csinálta, csak akkor kért segítséget, ha emelő nélkül nem tudott valamit megoldani. A jó autószerelő mellé tehát kell egy jó tulajdonos is, így lehet ez a 3000GT ennyire ép és szép. Meg hiába van rajta jó pár átalakítás, némi jó ízléssel a tarsolyban nem lett belőle a Halálos iramban filmek metállila, kamu 1000 lóerős kellékautója.

A cikkben szereplő műszaki adatok a gyárilag 286 lóerős változatra vonatkoznak, de ez a kocsi bár elsőre nem látszik rajta, jóval többet tud. Típusrajongóknak talán feltűnik, hogy a féktárcsák nem csak hűtöttek, hanem lyuggatottak is. A kipufogó kétszer két csöves elrendezése is stimmel, de a végeken látszik, hogy ez nem a gyári kidörgő. Hogy a 21. évét taposó autó a gyárinál lejjebb van engedve, azt meg talán senki nem mondaná meg. Ha viszont kinyitjuk a motorházat van egy-két érdekesség. Elsőnek ott az ordas nagy direkt szűrő, aztán látni egy kis analóg órát, amin külön műszer nélkül leolvasható a befecskendezési nyomás. Meg a motor; a gyárilag feketére festett hengerfej és a szívósorok is fényesre vannak polírozva. A hűtő is egyedi darab, az extra igénybevételhez mértezve.

És ami kívülről nem látszhat, beépítettek a felújításkor kovácsolt dugattyúkat és hajtókarokat. A gyári szelepeket nagy méretű titán ötvözetűekre cserélték. Duplikált az üzemanyagrendszer, gyárilag a hat hengerhez jár egy szabályozószelep, most hengersoronként jut egy. A kipufogórendszer nyitott, HKS gyártmány. Digitális turbóvezérlő és nyomásszabályozó egységet építettek be, a lefújószelep a gyárinál többet tud, de vissza van vezetve, ezért nem tüsszög, mint a Subarukban. Természetesen a feltöltők sem érintetlenek, a gyári turbók lettek átalakítva, maradt a ház, de a belső alkatrészei nagyobbra lettek cserélve. Az ötös váltót az újabb évjárat hatfokozatú egységére cserélték.

Norbert próbálkozott első differenciálzárral, többel is, de végül maradt a gyári, mert ezek a napi használhatóságban kompromisszumot jelentettek volna. A cél pedig egy még erősebb utcai autó volt. Emiatt nem programozták fel a motorvezérlést, pedig simán meglenne akár 500 lóerő ezekkel a módosításokkal. A rugók bár kisebbre lettek cserélve, de a gyári két fokozatban (sport és túra) állítható futóművet is meg akarta tartani a tulaj. Ehhez lett belőve a teljesítmény, próbapados mérés szerint a gyári 286 lóerős és 410 Nm helyett 345 paci és sokkal szélesebb tartományban jelenlévő 440 newtonméter nyomaték lett az eredmény. És, hogy mennyire érezni ezt menet közben? Nem tudom mikor lapultam bele ülésbe ennyire. Az 5 másodperc körüli gyorsulást nagyon drámaian adja elő. Több mai autó gyorsabb nála, de ebben érezni a sebességet és a gyorsulást is. Elöl a V6 és a turbó, hátul meg a kipufogó szól. A 17 colos gyári kerekeken és téli gumival a fővárosi utak sem vészesek, de a fekvőrendőrök miatt az active aerót jobb kikapcsolni, le ne üssük az elejét.

A kocsi újjá varázsolása 10 millió feletti összeg volt, nem beszélve a tuningról. Gyakorlatilag az összes gumi és műanyag alkatrésze méregdrága eredeti újra lett cserélve. A minden részletre kiterjedő felújításnál olyanok sem maradtak ki, mint például a napszívta burkolati elem, ami miatt a vele egységet alkotó hátsó kis ablakból is új kellett - szintén súlyos tízezrekért. A felújítás óta alig 8 ezer kilométert mutat a számláló, Norbert elért a tökéletes autóval arra a szintre, hogy fáj a szíve kivinni a garázsból. Birtokolta, kiélvezte, jobb autót csinált belőle, mint gyárilag volt. Emiatt eladó, már ki is nézett magának egy sokkal szelídebb, de azért japán kabriót a 3000GT helyett. Ha valaki tudja értékelni, akkor 6,99 millió forintért megkaphatja. Ő ma a kevés itthon eladó példány legdrágábbika, de ebben az állapotban, ilyen műszakisággal és igazolt előélettel egy gyűjtőnek tulajdonképpen több mint fair ajánlat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Nagyon jó autó volt mind az európai, mind az amerikai változat. Szépen fel lett újítva, bár a motorhoz én sem nyúltam volna, most könnyebb lenne eladni. Ugyanakkor egy mai jóval modernebb formájú és technikájú új autó áráért nem kis meló lesz megszabadulni tőle, bármilyen szép is. Gratulálok hozzá a tulajdonosnak .A cikk elején éreztem, hogy az utolsó 5 sorban ott lesz a lényeg: ELADÓ 🙂 . Én ennél jóval racionálisabban választok autót, de tény nem vagyunk egyformák. Előbb-utóbb jön rá majd vevő.

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Sosem tartottam sokra a japánokat autógyártás terén, az én szívemhez a 60-70-es évek amerikai vasszörnyei állnak a legközelebb. Így ha csak félig is, de amerikai, hát inkább azt választanám. Ez persze csak az én véleményem. Valaki a japánokat szereti, valaki a németeket és így tovább. Nem vagyunk egyformák. Szerencsére! Így legalább az én vasamból sem lesz soha itthon tucatautó.

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Ha már a távoli kontinens Pontiac GTO-ja is szóba került…
    Ennek az autónak csak egyetlen aprócska szépséghibája van, a két lámpa közötti embléma. Mennyivel jobban mutatna rajta egy Dodge plecsni, hátul pedig egy R/T Twin Turbo felírat 🙂
    Igaz, nem Big Block és nem V8, de legalább amerikai 🙂

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Nyilván nem “házilag kovácsolt” mutymuruttyról van szó, hanem egy komoly tuningcég ( pl mint a kipufogónál is említett HKS ) által piacra dobott, egyes típusokhoz ugyanúgy kiszámolt-fejlesztett-tervezett alkatrészről, amik jobb anyagminőséggel bírnak, illetve a motorban rejlő “rejtett tartalékokat” aknázzák ki. Mert amit írsz, az nem igaz. A gyártóknak, azon belül a motortervezőknek meg van kötve a kezük kibocsátási normákkal, meg úgy en-bloc : amit piacra dobnak autót, azt a déli sark hidegétől az afrikai sivatag forróságán, az alpok alacsony légnyomásán keresztül az amazonas környéki páratartalomig maximálisan megbízhatónak kell lennie, bárhova is vegyék meg azt az autót.
    Ezeket a túltervezéseket lehet kihasználni a komolyabb tuningalkatrészekkel. Lehet, hogy alacsonyabb légnyomáson befulladna a motor, a nagy hőségben hamarabb túlmelegedne, a hidegben aránytalanul sokat fogyasztana stb, de ilyen körülményeknek az átlag user nem teszi ki az autóját. Az én autóm is benzin turbós, kapott gyárilag egy ABT tuningot, amivel +50 lóerőt és +92 nm-t teljesít a gyári adatokhoz képest, mégis itt van 15 évesen, lassan 200 ezer km-rel az órájában és teszi a dolgát. Az ABT típusbizonyítványon kibocsátási normák is ugyanúgy fel vannak tüntetve, mint a teljesítményadatok.
    A különbség az átlag user és a “tuner” közt : Amíg az átlag csak tankol az autóba, én speciel km-ről km-re figyelem a plusz kiegészítő műszereket ( pl olajhőfok ) és mivel van annyi műszaki vénám, csak üzemmeleg motornál használom ki az autó teljesítményét, alapból 2-3000 fordulatnál felváltok.

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Nagyon szép ez a kocsi, persze egy egyszerű embernek nem érhet meg 7 milliót egy 20 évnél idősebb kocsi, akármilyen tuningolt is, ehhez már tényleg egy jó értelemben vett “őrült” gyűjtő kell.
    Amit nem teljesen értek, az a tuningolás. Ez az autó – de még a legolcsóbb Suzuki vagy Dacia is – számítógépen hosszú évek alatt sok-sok mérnök több ezer, vagy több tízezer órás munkájával készült. Minden egyes alkatrész, vagy egyes elemek összekötése mögött sok-sok aprólékos számítás, ezred milliméteres pontosság van. Hajszálpontosan tervezett az anyagok minősége, az öntvények pontos összetétele, még az egyszerű műanyagoknál is, nemhogy a motor elemeinél. Ennek ismeretében nem értem, hogy lehet házilag – kvázi sufniban – csak úgy kovácsolni hozzá hajtókart, meg dugattyúkat. Ez számomra hihetetlen, hiszen a gyártás során olyan gépekkel dolgoznak, amelyek több 10 vagy több 100 millióban kerülnek és számítógéppel vezéreltek. Hogy lehet akkor a felújítás során ilyen precíz alkatrészeket házilag kovácsolni? Emellett még érdekes, hogy a befecskendezésen, stb. is csak úgy házilag barkácsolnak, holott a gyári kialakítás mögött szintén a fent ismertetett tudás, munka, tehnológia van. Ha valami miatt félnék ettől az autótól, akkor ez a házi tuning. Ki tudja meddig bírja, mikor omlik össze az egész egy sufni-tuning alkatrész hibája miatt? Ezek miatt én értékesebbnek tartok egy eredeti gyári állapotot, még akkor is, ha 59 lóerővel szerényebb a teljesítmény, hiszen úgysem az számít.

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Nagyszerű korszak volt, hihetetlen hogy mennyire különbözött a 4 szuper (vagy leaglábbis elit)sportkocsi, látszott rajtuk hogy nem egy piacra (“valami ellen”) készültek, hanem a saját név presztízsének emelésére és a házi fejlesztők képességének bemutatására. Ezért a 4 autó nagyon más. És a maga módján mindegyik remek…

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Azért volt ezzel a kocsival szívásom rendesen. Szakadt a szíj benne, kócolt mindent odabent. Hosszú idő és sok pénz volt míg rendbe tettük. De az élmény utána kárpótolt. Szerettem vele járni. Az emlékezetes GTO-001. Csak erre az egy kocsira kellett nagyon vigyázzak.

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    Nem bírom a bukólámpás formát, de ez így ahogy van kéne. Árban is jó, a cikk is jó, csak egy apróság lenne, a légellenállási együttható Cv 🙂

  • 2017.10.28. at 21:22
    Permalink

    “Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy ilyen állapotú 3000GT-t láthatok. Persze, Bentley, Maserati meg mindenféle 60-70 milliós kocsik szaladgálnak a városban, de azokat simán meg lehet venni, csak elég gazdagnak kell lenni hozzá. Egy olyan kisebb kunszt.”
    Ahogy elnézem ehhez is csak pénz kell, (7M) csak sajnos a szerző elfelejtette hogy mit írt a reklám elején.

Vélemény, hozzászólás?