Egyre nagyobb a használtautó-piac összértéke és forgalma

Tavaly közel hét százalékkal nőtt a használtautó-piac összértéke

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Első ízben 110 százalék feletti értéken a Használtautó-index, mind több használt autó cserél gazdát hazánkban.

A negyedik negyedévben ismét jelentősen emelkedett a Használtautó-index. Miközben tovább bővült a belföldi használtautók adás-vételének száma, az állomány folyamatos öregedése ellenére az átlagár is egy százalékkal magasabban alakult, mint az előző negyedévben. Ennek eredményeképpen az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám (a Használtautó-index) 110,8%-ra emelkedett, ami a tavaly év végi értéket 6,8 százalékponttal haladja meg - közli a Használtautó.hu oldalt üzemeltető Használtautó Kft. A használtautó-piac további növekedésének alapját jelentő gépjárműpiaci szegmensek is kedvezően alakultak: miközben a használtautó-import tavaly meghaladta a 70 ezres darabszámot, az eladott új autók száma is közel 6 százalékkal, 56 ezer fölé emelkedett.
Gyakorlatilag változatlan, a korosodó kínálat ellenére is növekvő átlagáron mind nagyobb mennyiségű használt autó cserél gazdát, így nő a használtautó-piac forgalma és összértéke is Gyakorlatilag változatlan, a korosodó kínálat ellenére is növekvő átlagáron mind nagyobb mennyiségű használt autó cserél gazdát, így nő a használtautó-piac forgalma és összértéke is
„Miközben a belföldön gazdát cserélő használt autók száma nő, az átlagár mértéke is másfél éve tartja korábbi szintjét, noha az állomány folyamatosan öregszik” – elemzi az adatokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – „Lassan, de folyamatosan növekszik a gazdát cserélő két év alatti használt autók volumene (portálunkon 2012-höz képest 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú autókra), ezzel egy időben pedig az eladott új autókkal, illetve az importált használt autókkal váltott korábbi, idősebb gépjárművek is egyre érzékelhetőbb mértékben kezdik pörgetni a hazai használtautó-piacot.”
Hirdetés
Növekszik az új és a használt autók forgalomba helyezésének volumene is
Míg két éve még az új autók forgalomba helyezése jelentette a hazai használtautó-piac fő utánpótlási forrását, az idén már egyértelműen a használtautó-importnak van nagyobb jelentősége.
Az utolsó negyedévben – évek óta első alkalommal – 15 ezer fölé emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, ezzel az előző évinél 6 százalékkal több, összesen 56 139 új személyautót vásároltak Magyarországon. Még szembetűnőbb a behozott használt autók darabszámának bővülése: az utolsó negyedévben már közel 20 700 személyautót hoztak be külföldről, így összességében 70 700 darab volt a tavalyi használtautó-import volumene. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző évinél, és 125 százalékkal haladja meg a 2011-es mértéket. Míg az új autóknál a tömegmárkák és modellek a piacvezetők, a használtaknál, ha korosan is, de vágyautóikat veszik a kuncsaftok 27 százalékban a felső-középkategóriából vásárolva. A márkáknál a Volkswagen, BMW, Opel sorrend látható a dobogón, a modelleknél BMW 3-as, Volkswagen Passat, Volkswagen Golf a sorrend.
Legnépszerűbb importmárkák Darabszám - 2013 Legnépszerűbb importmodellek Darabszám - 2013
Volkswagen 10 301 BMW 3 4 512
BMW 7 615 Volkswagen Passat 3 357
Opel 7 001 Volkswagen Golf 2 955
Ford 6 862 Audi A4 2 802
Audi 5 925 Ford Focus 1 857
Mercedes-Benz 5 080 BMW 5 1 551
Renault 3 766 Ford Mondeo 1 453
Fiat 2 590 Mercedes-Benz A 1 453
Mazda 2 089 Audi A6 1 368
Toyota 1 927 Opel Corsa 1 287
2012 második negyedévétől (a kilencvenes évek elején tapasztalt módon) ismét a használt autók importja jelenti a hazai állomány legfőbb utánpótlását 2012 második negyedévétől (a kilencvenes évek elején tapasztalt módon) ismét a használt autók importja jelenti a hazai állomány legfőbb utánpótlását
Kilátások 2014-re
„Mivel a használtautó-import keretében átlagosan 9-10 éves autók kerülnek be az országba, a néhány éves járművek kínálatát csupán az újautó-eladások volumenének további bővülése tudná stabilan bővíteni. Ez a szegmens azonban a megtakarítások alacsony szintje és a csak lassan újrainduló finanszírozás miatt idén is csak szerény mértékben tud majd bővülni” – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – „Ezért, miközben a használtautó-piac növekedése várhatóan tovább folytatódik, az átlagárak számottevő növekedésére a járműpark korosodása miatt aligha számíthatunk.”
A használtautó-piac legfőbb mutatói - 2013. IV. negyedév
Használtautó-index: 110,8 Kínálati átlagár (ezer Ft): 1498
Változás az előző negyedévhez képest (%): +4,7 Változás az előző negyedévhez képest (%): +0,9

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 15:17
    Permalink

    2010 óta folyamatosan emelkedik a használtautók forgalma. A használtruha kereskedelme újból elérte a 90-es évek eleji forgalmat. 2010 óta közel 25%-al emelkedett.
    Ebből látszik, hogy egyre jobban élünk, és “Magyarország jobban teljesít”.

Vélemény, hozzászólás?