Az utolsó Passat V6

Volkswagen Passat 3.6 V6 2014 használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jelzésértékű, hogy egy V6-os Passatot nem csak használt autóként, hanem korlenyomatként is próbáltunk, hiszen ilyet már nem kínál a márka.

Történelme során létezett a Passatból már V8-as is, ám annak eltűnésével a V6-os maradt a legnagyobb erőforrás, illetve ma már ez sem igaz. Hiszen a típus jelenlegi kínálatában kétliteres, négyhengeres, turbófeltöltős benzinmotor jelenti a csúcsot. Ez teljesítményében versenyképes a korábbi 3,6 literes V6-ossal, hangulatában viszont aligha. Teljesen más élményt ad egy kisebb turbós, mint egy jóval nagyobb V6-os benzinmotor. Tudta ezt a nemrég kipróbálásra kapott autó használója is, és ennek megfelelően választotta új céges járművét. E 2014-es Passat V6 használója korábban próbálta már a 2.0 TDI dízelmotort, szintén Passatban, illetve Audikban, s ezeknél bizony jobban tetszett neki a Skoda Superb tágassága és 1.8 TSI benzinmotorja DSG váltóval. Szinte nem is volt kérdés, hogy a következő autója is Superb lesz, csak a motor lökettérfogatát tekintve alkalmaz egy kettes szorzót. Ám a rendelés előtt azért még kipróbált néhány más szóba jöhető modellt ebben a teljesítmény- és ársávban. A Passattól nem is várt nagy meglepetést, hiszen szinte ugyanaz, mint a Skoda zászlóshajója – gondolta. A gyakorlat viszont számára mást mutatott, mert egyrészt kényelmesebbnek érezte a Volkswagen ülését, menetteljesítményét tekintve is némi előnnyel indult a Passat, s nyilván a régi szép emlékek, kellemes passatos évek is előtörtek a kipróbált autóban, így végül a Népautó nyert. Ez a Passat persze továbbra is csak nevében népautó – legalábbis hazánkban – hiszen jelenleg (még) nem 10 millió forint fölötti újkori árú autók jellemzik a magyar utcaképet. Mégis, a választást szintén megkönnyítette a jelentős árkedvezmény, amit a 14,1 millió forintos listaárához képest az akkoriban kifutó Passatra kínáltak. Holott a kiszemelt autó nem raktári példány volt, hanem egyedi rendelés alapján összeállított modell. A Passat Highline alapfelszereltsége – néhány kisebb tétel mellett – 18 colos kerekekkel és érintőképernyős multimédiás rendszerrel egészült ki.
Hirdetés
A bő 2 éves autó közel 50 ezer kilométert futott, és már most kellőképpen belopta magát használója szívébe, aki bevallása szerint saját autóként is elfogadná. Persze ez nem tűnik nagy szónak, hiszen ő választotta, ő állította össze felszereltségét, mégsem érzett így korábbi cégautóival. Ráadásul a V6-os motorral a Passat fenntartási költségei is másképp alakulnak, mint a 2.0 TDI egység esetében. Olykor belekóstolva a motor adta élvezetekbe, az autó fogyasztása 11-12 liter körül alakul, sok városi használattal. Országúton autózva viszont 10 literrel is beéri a 3,6 literes V6-os, óvatoskodás nélkül. Probléma eddig nem adódott az autóval, a kötelező szervizeken csak az előírt karbantartási feladatokat – olaj- és szűrőcserét – végezték el. A 3,6 literes motor persze olajból is többet kíván, mint az 1,8 vagy 2,0 literes testvérei, ami a szervizköltségen is megmutatkozik. A márkaszervizben alkalmanként 130 ezer forint körüli összegért végezték el az időszakos karbantartást. Ezenkívül az első 20 ezer kilométer megtétele alatt – ha úgy tetszik, a bejáratás időszakában – 1 liter olajat kellett utántölteni a motorba, azóta viszont semennyit. Továbbá 2 koccanás apró sérülései kívántak még javítást, egyéb említésre méltó viszont nem történt az autóval. E 2014-es V6-os Passattal megtett rövid tesztút megerősítette, hogy a magasabb költségek valóban nagyobb élményfaktorral is együtt járnak. Már az indítás is öröm (egy dízel hozzá képest inkább illúzióromboló), a V6-os életre keltése igazán vérpezsdítő. Pedig csendben, visszafogottan gurgulázik, nem hörög V8-as hangon, pont annyira van jelen az utastérben, amennyire kell. Ráadásul még a karosszériát is igazán diszkréten elringatja a V6-os, amely korántsem zavaró, hiszen teljesen más élmény, például egy háromhengeres vibrálásához képest. A gázra lépve pedig elszabadul a pokol, de csak azért, mert a 300 lóerő viharként ragadja magával a jókora testet. A vehemens gyorsuláson túl egyéb színházi előadás – például motorbömbölés vagy kipufogó-ordítás – nincs, a DSG-váltó is mindig profin, gyorsan és finoman pakolja a fokozatokat. A menetteljesítményekhez hasonlóan kanyarban sincs dráma, összkerékhajtásával csendes magabiztossággal teszi a dolgát a hajdani csúcs-Passat. Nagyvonalúan fordul, ugyanakkor - érdekes módon - rosszabb útfelületen sem okoznak kényelmetlenséget alacsony oldalfalú, 235/40 R18-as gumijai. Összességében sokkal inkább mutatja magát nagykocsinak a Passat ezzel a hajtáslánccal, semmint középkategóriás típusnak. Az persze már más kérdés, hogy ez kinek, mennyit ér meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?