Zsarubolt előtt parkoltam, fenyegetést kaptam

Már az utca is eladható? Önkényes parkolóhely-foglalás kórház mellett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha fizetni kell érte, az is baj, ha hely sincsen, az még nagyobb baj. Ha pedig van hely, de valaki nem engedi, hogy megálljak, az a legnagyobb baj.


Van úgy, hogy elpattan az agyam, van úgy, hogy reménytelen megállni a városban és van úgy, hogy megállok ott, ahol szabályosnak tűnik, még akkor is, ha egy roppant szimpatikus úriember azt mondja, hogy ott nem állhatok meg. Mi is történt? Megágyazom a sztorit: tegnap éjjel egykor mintegy négyórányi matekozás, állapotjavulására - hiába - várás után feleségem kisebbik fiunkkal be kellett menjen a Heim Pál Gyermekkórházba. Mivel van annyira jó a rendszer, hogy nagyjából mindent magunknak kell vinni, hogy a szükséges papírmunkákat néhány száz méternyire a gyermekkórtermes épülettől odébb, mintegy 20-30 perces rohangászással lehet elintézni, miután a nagyobbik gyermekünket leadtam az óvodába, bementem, hogy egy kicsit szívjak én is a magyar valóságban. A kórház amúgy most egészen emberes volt, már legalább nincs benne 40 Celsius fok, ahogyan a nyáron. Ami viszont körülötte volt, az balkáni.
Parkolóhely ugyanis nincs. Bár már a nyár elején megszavazásra került az a tervezet, mely szerint a VIII. kerület csaknem egésze fizetős. A gyakorlatban azonban még ingyenes a Nagyvárad tér melletti néhány nyolcadik kerületi utca. Mivel P+R parkolók továbbra sincsenek, nyilván temérdek - épp nem a kórházban lévő - jó munkásember is itt parkol. Nyilván jó lenne, ha ingyenes lenne a kórház mellett a parkolás, de ha lehet választani, én inkább fizetnék, csak állhassak meg. Autóztam két kört a környéken, majd megálltam egy olyan helyen, ahol a KRESZ szerint szabályos, ám a táblával jelzett (!) parkolósávban műanyag kordonok gátolták a parkolást, az épület falán pedig roppant igényes „Magánterület A Parkolás Tilos” felirat olvasható, s ott is van egy megállási tilalmat jelző tábla - érdekes egyveleg.
Mivel tudomásom szerint a KRESZ alapján abszolút nem tiltott itt a parkolás, a kordont odébb rakva leparkoltam az épp nálam lévő, K VG 548, német forgalmi rendszámú Ford Vignale tesztautóval (remek gép amúgy, róla részletesen később). Azonnal kijöttek az üzletből, hogy itt nem parkolhatok. Én jeleztem, hogy tudomásom szerint igen. Ők pedig, hogy „közterületesek járnak”, kerékbilincset fogok kapni. Mivel nem volt más lehetőségem, mint az, hogy ott parkoljak, nem mellesleg tudomásom szerint szabályosan, jeleztem, hogy szerintem nem kaphatok, majd meglátjuk.
Hirdetés

Ezek után az autót ők körbekordonozták, mögé parkoltak néhány centinyire egy másik (Ford S-MAX) autóval, aminek az utasülésén egy láthatósági mellény volt. Talán ezzel ők már hatóságnak érzik magukat? Felhívták a figyelmemet arra, hogy szerintük nem vezethetném a német rendszámos, amúgy megfelelő meghatalmazással nálam lévő autót, majd megjegyezték, hogy „ugye az sem fog érdekelni, ha esetleg össze lesz törve”. Tudom, mivel én egyedül voltam, talán rosszul hallottam ezt. Nem is foglalkoztam vele, de azért nem szerény mértékű gyomorgörcs volt bennem, hogy vajon mi lesz majd a mintegy 30 perces kórházlátogatás alatt a szinte új, amúgy a Ford legexkluzívabbnak számító autójával.
Az autónak végül úgy látom, nem esett bántódása, de még most is bennem a görcs, hogy vakmerőségben lehetséges, hogy csöppet túlvállaltam magam. Az ügy viszont sok kérdést felvet, amelyet természetesen a Józsefvárosi Közterület Felügyeletnek is elküldtem. Meg is kapták, gyorsan vissza is jeleztek, hogy továbbították a jegyzőnek, aki majd "intézkedik annak megválaszolására és a szükséges intézkedések megtételére", s remélhetőleg megtudhatjuk az alábbiak kapcsán állásfoglalásukat.
  1. Vajon szabályos ez a közterület-foglalás?
  2. Vajon szabályos a közterület-foglalás a képeken látható kitáblázása? Azok mellett valóban kaphatnék kerékbilincset?
  3. Amennyiben nem szabályos a területfoglalás, a vélhetően régóta fennálló tevékenység kapcsán, a kórház melletti parkolás akadályoztatását is alapul véve milyen bírságot osztanak ki a táblákon látható zsarubolt számára?
  4. Az elmúlt 5 évben szám és összeg szerint vajon mennyi bírságot osztottak ki parkoló autók számára és mennyit az üzletek önkényes parkolóhely-foglalásai kapcsán?


Várjuk a válaszokat, annak kapcsán pedig lehet szavazni, hogy vajon szívatva voltam-e, vagy abszolút szabályos a ház oldalára írt „Magánterület A Parkolás Tilos” felirat, s a parkolósávot jelölő tábla ellenére eladott, magánkézben lévő lehet az utca.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Elég szomorú, h itthon ilyen a joggyakorlat és bírák…dehát, balkántól igazándiból nem is várok mást…nem is lehet mást várni. akinek van pénze, annak joga van mindenhez ez igaz 🙂
    de akkor is gáz, h “karmára” kell várni, hogy történjen valami….a “kedves” szervek, pedig a pihepuha astrákban traffiznak, h véletlenül se legyen hasznuk….ha meg intézkednek, akkor is csak a csókosokat védik, nem érzik úgy, hogy ez így elég sz@r? úgy mélyen legbelül? hogy azokat b@sztatják, akik a kenyeret fizetik nekik…..

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Mi megpróbáltuk a jogi uton való helyrerakást. Felesleges 28e Ft-ba került. Kapott ő is, meg mi is egy papírt a határozatról, őt 10e Ft bírsággal látták el azt hiszem nyílvános rendbontásért (ugye vicces nem…) nekünk meg maradt a gondolat, hogy most akkor mi lesz a jogainkkal. 2 telefon volt azután tőle, szintén fenyegető, rá fél évre meg kórházba került a tag. Ugyanúgy szabálytalan vezetése végett fejre állította az autóját, kb 1 hónapig volt bent.
    Néha az élet jobb bíró, mint az igazságszolgáltatás…

    De ahogy te is írtad, akinek pénze, meg elég ideje lenne rá, …kiegészíteném, hogy akinek még egy jó ügyvédje van, annak érdemes a jogait érvényesíteni. Akinek meg ugye állandó ügyvédje van, az nem kis ember, ergo mindig joga van bármihez.

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    ha jól tudom lehet perelni fenyegetésért is, főleg, ha élet kioltására is utal…2 évig tartó szabadságvesztéssel is “jutalmazhatják”. az, hogy itt nem perel mindenki mindenkit (en bloc a neten), az csak a tunyaság jele, meg az, hogy általában nem fajul tetlegességig az esetek nagy %-ában, de a jog lehetőséget ad egyébként a pereskedésre, ha van valakinek “kedve” ideje és pénze. a logok nem felejtenek, a fenyegető lehúzható könnyen, ha jó az ügyvéd. csak kérdés, kinek van ehhez kedve?
    ettől függetlenül, rengeteg primitív ember “téblábol” a neten én mac addressestől, ip-stől, mindenestől tiltanám az ilyen embert az oldalról.

    nem akarok belemenni ebbe az adok kapokba am, de encore féle önbíráskodó arcok sokkal több kárt tesznek a civilizációban. ilyen nincs, h nekem nem tetszik valami és akkor megkéselem xy-t, hívjon rendőrt, azért vannak. ha pedig tetlegességig fajul, akkor csak is önvédelmi céllal használhat bármit, de amig nem emel kezet rá a másik, addig ne késelgessen már, meg fenyegetőzzön, ahogy neki tetszik. miez?a vadnyugat állatokkal???

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Az igen tisztelt Milpol Kft- nek meg tanulmányozás céljából figyelmébe ajánlom a következő jogszabályokat:

    83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet
    a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről,
    valamint a mellékletét

    Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

    „A közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményei” műszaki szabályzata

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Teljesen szabályos volt a parkolás, mivel azt jelzőtábla kifejezetten engedte (P) A falra felírkált dolog, illetve az oda kihelyezett “megállni tilos” abszolút értelmetlen; semmit sem jelent. Ha szabályosan is (úttest mellett, menetirány szerinti jobb oldalon, veled szemben nem oldalt a házfalon!!) lenne elhelyezve, akkor is kiegészítő tábla hiányában csak az úton való megállást tiltaná, az útpadkát nem!

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    A közterület használatért használat-arányosan fizetni kell és élő szerződésnek is kell lennie az illetékes önkormányzattal. Az ő külön engedélyükkel és csakis az általuk engedélyezett módon lehet leválasztani a parkolóhelyet. Ez lehet lánc is vagy egy egyszerű tábla ami jelzi, hogy a parkolóhely a bolt vásárlóinak van fenntartva. Saját kresz táblát pedig szigorúan tilos kihelyezni, az csak hatóság által kihelyezhető! Én futottam E.O.N. által kihelyezettbe is (egy trafóház mellett), de amikor bírósági pert kezdeményeztem belőle érdekes módon visszaléptek:). Ha nincs ilyen szerződése a kérdéses boltnak akkor semmilyen jogcímen nem tilthatják, hogy oda parkoljak, akkor sem ha nem az ő boltjukba megyek! Persze a tettlegesség minden formáját kerülni kell ha lehet ilyen esetekben is! Maximum önvédelemből, semmiképp nem támadó jelleggel ildomos alkalmazni. Kíváncsi leszek mit válaszolnak, várom a folytatást :).

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Azért az ilyen jellegű törlések nem radírt jelentenek… Hogy te mit látsz a neten és mi van az adatbázisban az két különböző. Hatóság kérésére szerintem simán előkerülne.

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    amúgy meg igen, szivatás volt,

    tessenek szépen táblát kiváltani pénzésrt, hogy ide ne parkoljon senki, és akkor lehet hőbörögni, addig meg marad a dzsungel elv, vagy megeszel, vagy megeszlek. 😉

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Mekkora állatkert…
    Kempelen, te sosem láttad a Törvénytisztelő állampolgár c. filmet? Bárki bármit mondhat, akár személyesen is, M.o.-n is, amíg tettlegességig el nem fajul, de még akkor sincs nagy baj. Minket is megfenyegettek (részegen anyám kocsijába belerongyolt 83-al egy taknyos, akinek valami rokona rendőrpalánta volt), hogy házat gyújtanak ránk, ha nem vonjuk vissza a feljelentést, mindezt a nyíregyházi kapitányságon, kb 8 éve. Nem hiszem, h a jogszabályok sokat változtak volna azóta.
    Ha meg téged zavar, inkább nézz Micimackót. Addig könnyű dobálózni jogokkal, neg szabályokkal, amíg nem kapsz az élettől. Utána rájössz, milyen kis ember is vagy.
    Szóval űlj le fiam, 1-es!
    Inkább a szokásos kötekedési formádd hozzad, amibe nem lehet belekötni…

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Szerintem is szabályos volt a parkolás, mivel a parkolást egy KRESZ közúti jelzőtábla tette lehetővé. A KRESZ-ben nem szerepelnek a falra irkált szövegek, így azok megszegése nem ütközik jogszabályba. A megállást közúti jelzőtábla vagy útburkolati jel nem tiltja, és a parkoló járművel autókihajtást sem akadályoznak.
    Érdemes volt elolvasnom a hozzászólásokat is, mivel sok érdekes és tanulságos történetet ismerhettem meg a cikkel kapcsolatban. 🙂

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Ha kicsit is tisztába lennél önmagaddal, elolvasnád hogy az én hozzászólásomba kötöttél bele, te provokáltál.
    Lássuk csak ki is kötött bele a másikba?
    Ugyanez a való életbe, hozzám jöttek oda, megfenyegettek, nem én hívtam nem én mentem oda.
    Gondolkodjál kicsit.

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Kedves Mátyás! Arányosság elve.

    Életveszélyesen megfenyegetni senkinek, semmiért nincs joga mást. Ha kételyeid vannak, kérdezd meg a jogászotokat, mert ha így folytatjátok, lesz dolga. Nem érdekes, hogy ki, kinek a barátja, életveszélyesen nem fenyegetünk meg senkit, s ha te engem oktatsz ki, akkor bűnpártolod azt, aki fenyeget. Ezzel sajnos már perelhető vagy, különös tekintettel arra, hogy hiába törölted a párbeszédet.

    Elvárom tehát, hogy viselkedjetek a jogszabályoknak megfelelően.

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Kedves Kempelen!

    Ahogyan válaszoltam a mailre is, a fenyegetőzésnek előzménye is volt, azzal együtt szemlélve azt gondolom, hogy nagyjából fölösleges citálni az ügyet. Az előzmények sem voltak épp barátiak. Üdvözlettel, Katona Mátyás

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Kedves Mátyás!

    Ahogy azt személyesen is kértem, ragaszkodom hozzá, hogy ne csak töröljétek az encore féle életveszélyes fenyegetéseket, hanem határolódjatok is el tőle.
    A print screen természetesen bármikor bizonyítja felhasználótok elfogadhatatlan túlkapását, amit készséggel és örömmel mutatok meg bárkinek, akinek kételyei lennének.
    Üdv!

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Életveszélyesen megfenyegettél encore!

    Most a honlaptól kérek azonnali elhatárolódást tőled, utána pedig lehet, hogy feljelentelek a rendőrségen életveszélyes fenyegetésért. A honlap ki kell majd adja az adataidat (IP-t is) amint a rendőrség kéri. Onnantól már nem csak egy nick leszel.

    Vagy bocsánatot kérsz.

    Ennyi volt.

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Amúgy te tudod hogy aki odajön megfenyeget hogy baja lesz az autódnak??? Kicsit gondolkodj ki megy először kihez.
    Előbb meg terminátor voltam most rambo meg president vagyok???? :)))))
    Az értelmesebb nálam aki odajön hozzám fenyegetni hogy ez lesz meg az a kocsival? :)))))
    Szerintem kezd el elölről olvasni a cikket meg a hozzászólásokat.

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Szurkálod azokat is, akik értelmesebbek nálad?
    Tényleg vigyáznom kell. Valahogy megoldom, ne aggódj.

    Te csak mesélj itt nekünk arról, hogy mekkora rambo is vagy a hétköznapokban. Alig várjuk a hero story-kat! :-DDDD

    Encore for president!

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Ez neked szól elsősorban, főleg hogy nálad nagyon nagy hiány van az észből, mert képes leszek és már csak az intenzíven lesz egy utolsó esélyed ha egyáltalán lesz még szájhős:))))))))))))

  • 2017.10.28. at 13:29
    Permalink

    Velem egyszer Győrben történt hasonló már vagy 10-15 éve, ott egy cég már nem is emlékszem melyik talán államnak dolgozó cég előtt álltam meg,(Allianz Hungária zsákutcája ahol nem volt tiltótábla sem mégis önkényesen szerették volna kisajátítani. Én megálltam, megbizonyosodtam hogy nincs akadálya, mégis a cégtől kijött egy biztonsági őr azt mondta ez magánparkoló (egy autó fér el ott). Én kérdeztem hol a tábla?
    Azt mondta őt nem érdekli, de mire visszajövök lehet hogy lesz valami baja az autómnak. Ledöbbentem, de mivel egész új kocsim volt, inkább átparkoltam máshova, nem kockáztattam.
    Visszafele mikor elintéztem az ügyem odaléptem az őrhöz mondtam neki most szerencséd volt velem de ne hidd hogy mindenki ezt a beszólást így tűri, gondolj bele ha valaki megszúrkál. Hidd el más körülmények közt nekem is a beszólásod elég lenne…aztán elmentem, úgy emlékszem olyan arcot vágott mint akinek nem számít az élete…
    Mellékesen azóta annyi beszólással találkoztam már életem során, van aki meglepődik azon hogy odalépek hozzá és finoman elmondom neki mi a helyzet ha értitek mire célzok, de van akit ez sem érdekel vagyis nem sajnálja az életét, vagy szimplán hülye és azt hiszi csak a szöveg megy.
    Megdöbbentő mennyire beképzelt lett a sok idióta ember, én azóta tartom magam az önvédelem törvényi határán, nem kezdeményezek csak megvédem magam és a sajátomat és visszavágok azzal ami van nálam.

Vélemény, hozzászólás?