Már biztos, nagyon csúnyán csalt az ADAC

Az ADAC manipulálta a közönségszavazás eredményét, most közzétették a valós rangsort

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az átvilágítás feltárta, évekig csaltak az ADAC közönségszavazásának eredményeivel. Közölték a valódi eredményeket, de a szervezet iránti bizalmat ezzel még nem nyerték vissza.

Hirdetés

Végre megtudhatjuk, mely autók voltak valójában Németország kedvencei, azaz az ADAC Motorwelt havi megjelenésű klublap olvasóinak kedvencei. Mint korábban megírtuk, a politikai tényezőnek számító, széles körben ismert és elismert, több millió tagot számláló szervezet respektjén nagyon komoly csorba esett. Először a kommunikációs vezető mondott le, beismerve, hogy az utasítására manipulálták a közönségszavazás eredményét, majd az önként vállalt, de ki nem hagyható átvilágítás eredménye előtt lemondott a klub elnöke is. A Deloitte vizsgálata alapján most külön kommentár nélkül közölték a valós és a korábban publikált, durván módosított eredményeket.
Az ADAC Németország kedvence szavazás valós és manipulált eredményei

Valódi eredmény A közölt, manipulált eredmény
2013
1. Mercedes-Benz A-osztály 1. Mercedes-Benz A-osztály
2. Volkswagen Golf 2. Volkswagen Golf
3. BMW 3-as sorozat 3. BMW 3-as sorozat
4. Audi A3 4. Audi A3
5. Mercedes-Benz SL 5. Mercedes-Benz SL
2012
1. Audi Q3 1. Audi Q3
2. Audi A6 2. BMW 1-es sorozat (+2)
3. Mercedes-Benz SLK 3. Mercedes-Benz SLK
4. BMW 1-es sorozat 4. Audi A6 (-2)
5. BMW 6-os sorozat 5. VW Up (+7)
2011
1. BMW 5-ös sorozat 1. BMW 5-ös sorozat
2. Mercedes-Benz CLS 2. Mercedes-Benz CLS
3. Mercedes-Benz E-osztály Cabriolet 3. Audi A1 (+1)
4. Audi A1 4. VW Passat (+2)
5. BMW X3 5. Opel Meriva (+3)
2010
1. Audi A5 Cabriolet 1. Mercedes-Benz E-osztály (+3)
2. VW Polo 2. VW Polo
3. Opel Astra 3. BMW X1 (+3)
4. Mercedes-Benz E-osztály 4. Audi A5 Cabriolet (-3)
5. Mercedes-Benz E-osztály Coupé 5. Opel Astra (-2)
2009
1. VW Golf 1. VW Golf
2. VW Passat CC 2. Opel Insignia (+4)
3. VW Scirocco 3. Mercedes SLK (+6)
4. Mercedes-Benz GLK 4. VW Scirocco (-1)
5. Audi A3 Cabriolet 5. VW Passat CC (-3)

Zárójleben a helyezés változása a valós eredményhez képest

2005 és 2008 között is kozmetikázták a leadott szavaztok számát, nyilván kellemetlen volt számukra a kiírt közönségszavazás iránti relatíve gyér érdeklődés. A Deloitte a rendelkezésre álló adatok hiányossága miatt csak az ezen időszak utáni eredmények kialakulását tudta tételesen átvizsgálni. A fenti táblázatból is látható, hogy eljárásuk még a korábbinál is inkorrektebb volt. Előfordult az is, hogy 2009-ben a Mercedes-Benz kisebb, SLK roadsterét hat hellyel feljebb rakták a listán, így a harmadik helyet adták a sváb sportkocsinak. Ugyanebben az évben az Opel Insignia is csak úgy kerülhetett a dobogó második fokára, hogy négy hellyel előrébb tolták. 2012-ben volt a legdurvább pozíciómanipuláció; a Volkswagen up! miniautónak semmi helye nem volt ezen a szimpátialistán, de az ADAC a tizenkettedik helyről felhozta az ötödikre, hogy a VW is kapjon helyet a német prémiummárkák mellett.

A probléma ezzel az, hogy sokan autóvásárláskor döntő érvnek tekintették a hibastatisztikák mellett ezt az eredményt is. Hogy mi jöhet még ezután? Az autógyártók, mint a BMW, a VW és a Mercedes köszönik, visszaadták a kapott díjakat, és elhatárolódtak a szervezettől. Lehetne még ennél is rosszabb, ha a még mindig folyó vizsgálat további eredményeiben kimutatnák, hogy a hibastatisztikákba, vagy a gumitesztekbe is belepiszkítottak. Ezt nem kívánnánk az ADAC-nak. Sem a sajtónak, sem a vásárlóknak nem jönne ez jól, akik a januári botrány előtt hittek a szervezetnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Csak annyit megjegyeznék a hozzászólásoddal kapcsolatban,hogy nekem van Toyotám(Hilux) is és Bmwém(535d) is,de semmivel sem szervizigényesebb,vagy drágább a fenntartása,mint a Toyotának!Pedig tolom neki(nekik) rendesen…arról nem is beszélve,hogy a commonrail rendszeren kívűl semmi bonyolult rendszer,vagy elektronika nincs a Toyotában ,ami azért a Bmwről már nem mondható el és mégis minden tökéletesen működik.Az a lényeg,hogy normálisan és időben el legyen végezve a szerviz,jó minőségű olajokkal és szükséges alkatrészekkel!

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Szerencsére van aki tudja, hogy autót úgy választunk ,hogy felhívjuk a típus szervizét olajcserére bejelentkezve…Franciák 2 hét, német sem különb. Akármelyik japán: mikor akarja hozni? Jah..nincs munka???
    A Citroen Németországban a garanciás beszállítást saját autószállító trélerrel végezte, megtiltva a tulajoknak az ADAC hívását, ellenkező esetben fizetős volt néhány dolog! Elsők is lettek pár éve :)))

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Tisztelt AMV! A Nissan, Toyota és egyéb japó márkák kedvelőieleve nem nézik az ADAC hibastatisztikáit,mert szerintem azt sem tudják, mi az, hogy hiba!

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Hát nem ezt pofázom évek óta? Csalnak-hazudnak, fö, hogy dübörögjön a német ipar! Csak marketing az egész meg porhintés! Vajon miért mindig a Continental nyer a gumiteszteken? Olyan klassz lenne, ha nem hagynánk megvezetni magunkat, emberek! A német marketing-manager kitalálja, hogy az AUDI mostantól “prémiummárka”, ezt közzéteszi néhány újságban és a világ másnap elhiszi, hogy így van! Ébredjetek emberek! A bömöst-audit-mernyót szervízbe kö hordani, a japánt meg nem. Nem tünik fel? Ahogy ElBundy írja: szerintetek ha egy Nissan vagy Toyota (ne adj Isten az ösellenség Renault) kerülne a valódi listára, azt közzétenné az ADAC? Még aznap lefejeznék az ADAC sajtófönökét!

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Az autógyártók köszönik, visszaadták a díjakat….

    Mintha nem is tudtak volna semmiről ?!?
    Én meg itt mindjárt elhiszem, hogy az ADAC csak úgy saját jószántából sorolt előrébb nem annyira kedvenceket.

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Azt a k…a mindenit ez aztán a lista.Ne mondja nekem senki,hogy nincs egy olyan hülye teuton akinek pl. a Nissan GTR vagy egy nyavalyás Volvó nem jön be?Szvsz a baltával tervezett golfnál egy Lancia Delta csak szebb lehet.Ezek után a kutya sem hisz már nekik.

  • 2017.10.29. at 12:51
    Permalink

    Álljunk csak meg? Ez szimpátia lista, nem pedig a sokak által annyira “várt” meghibásodási lista. Nekik ez most szar hír.
    Bár kíváncsi vagyok rá, hogy abban milyen trükkök voltak?

Vélemény, hozzászólás?