A Mazda 10 évre tervez az MX-5 ND-vel, és lesz turbó!

Az új Mazda MX-5 kitolt modellciklusa miatt évek múltán szükség lesz a turbómotorok bevezetésére

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Korrigálnunk kell korábbi hírünket, de ez már csak így megy. Az MX-5 fejlesztéséért felelős menedzser szinte hetente új infóval kábít.


A Brodie Britain Racing, azaz a BBR az első generációs (NA) és az előző (NC) MX-5-ösből is elkészítette saját turbós változatát. A japán roadster történetében a leginkább gyár közeli feltöltős változat a Mazdaspeed Amerikában árult 2004-es MX-5-öse volt, még a második, NB szériából. Felmerül a kérdés, hogy miért fontos ez? Egyszer már Nobuhiro Yamamoto, a nyitott sportkocsi fejlesztéséért felelős programmenedzser cáfolta az erősebb változatok megjelenését. Ugyanő most egy egészen érdekes aspektusból világította meg az MX-5 turbómotorjának kérdését. Yamamoto azt mondta, hogy a gyár a ma megszokott 6-7 helyett tízéves modellciklussal kalkulál az MX-5 ND generációjának esetében. Emiatt fog kelleni valamikor évek múlva a turbómotorokra áttérniük - hogy a típus versenyképes maradhasson.
Hirdetés


Nobuhiro Yamamoto elkötelezettsége, felkészültsége és sportkocsi-imádata is megkérdőjelezhetetlen. Évekig Wankel motorokkal és pálya-versenyautók fejlesztésével foglalkozott, több évtizede a Mazdánál dolgozik. Sem a cégnek, sem a modellnek nem akar ő rosszat. Ismét hangsúlyozta, hogy szerinte sem veheti fel a versenyt semmi egy jó, virgonc szívómotorral. Ráadásul a feltöltés komponensei miatt nehezebb lesz az autó és mindegyik plusz egy hibaforrást is jelent. Yamamoto a dolgok jelenlegi állása szerint lát azért lehetőséget egy nagyteljesítményű MPS változat létrejöttére. Ő is azt szeretné, ha szívómotoros lenne.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 14:32
    Permalink

    Van itt az utcában egy előző generációs piros mx5… egy kb 70 év körüli őszhajú fószer jár vele nyáron . Elég vicces mert a pali vagy 190 cm és kilóg a feje a szélvédő felett 😀 😀 😀 Gondolom azért jár vele nyáron mert rosszabb időben nem tudná becsukni a tetőt 😀 😀 Idővel akár még te is lehetsz ilyen mókás autótulajdonos … 😀

Vélemény, hozzászólás?