Egészségtelen iskolabuszoktól betegek az amerikai gyerekek?

Az USA komoly pénzt áldozna a régi sulibuszok cseréjére

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Iskolabuszoktól lennének egészségtelenek az amerikai gyerekek? Egyes kutatások szerint a dízel iskolabuszok lehetnek a nagyobb arányú hiányzás és a tüdőbetegségek okai.


Igen komoly, 7 millió dollárnyi támogatást biztosít az Egyesült Államok kormánya 35 államban, hogy lecseréljenek vagy felújítsanak 400 darab öregebb, dízel iskolabuszt. A Környezetvédelmi Ügynökség, más néven EPA újabb lépéseket tett, hogy minimalizálja az egészségügyi veszélyek hatását. Christopher Grundler, az EPA elnöke elmondta: „Azon iskolák és szervezetek, amik áttérnek a tisztább dízel technológiára, nemcsak pénzt spórolnak, hanem tisztább és egészségesebb levegőt hoznak létre a gyerekeknek és a közösség minden tagjának.”
Hirdetés
Az új iskolabuszok árai 75  000 és 85 000 dollár között mozognak. Azon buszflották, amik 2006-nál öregebb motorral futnak 15 000 és 25 000 dollár közti támogatást kapnának a busz méretétől függően. A jelenlegi program egyébként már a harmadik, egységesen az EPA által szervezett hasonló kezdeményezés, a jelenlegi kutatások kimutatták: a csökkentett dízel emisszió 14 millió alkalommal kevesebb iskolai hiányzáshoz vezetne évente, hogy érezzük ennek a súlyát, az USA 25 millió iskolába járó gyermeke körében. Ugyanakkor vitatható, hogy valóban a korosabb sulibuszoktól hiányoznak-e a diákok az iskolákból. És vajon tényleg csak a dízel buszok miatt egészségtelenek az amerikai gyerekek? Nem valószínű, azonban mindenképp szép kezdeményezés, hogy fejlesztenék az iskolabuszokat. Amerikában a financiális háttér is meglesz hozzá, ráadásul nyitottak a hibrid technológiák felé is, ami egyértelmű és logikus megoldásnak tűnik. Idén 3 kaliforniai iskola is kísérletezett zéró-kibocsátású, elektromos hajtású buszokkal. Ezzel a megoldással a flottakezelők is spórolnának, hiszen a használaton kívüli órákban tölthetnék a buszokat - olcsóbban, mintha tankolniuk kellene. A levegő minőségének megőrzése különösen fontos az asztmás gyerekeknek. Egy egyetemi kutatásban 4 éven át, 188 iskolabuszon és 597 utazás alkalmával mérték meg a légszennyezés mértékét és havonta ellenőrizték a gyerekek légzésfunkcióit és esetleges tüdőgyulladásait. Az ultra alacsony kéntartalmú gázolajok használata 16 százalékkal csökkentette a tüdőgyulladások kialakulását a vizsgált osztályon belül és 20-31 százalékkal az asztmás gyermekekét, súlyosságától függően. Az eredmény bizonyára még tovább javítható lesz a még korszerűbb dízelekkel, pláne az elektromos hajtású, illetve hibrid buszokkal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?