F1: lófütty ez, nem jó hang

Ecclestone-t is sokkolta a szinte néma Forma-1

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A V6-os turbómotorokra váltás egyik hozadéka a vérszegény hang, ami nagyon nem F1-nívó. Még Ecclestone bácsi is kivan tőle.


Ez nem Forma-1. Tömören így foglalható össze az érdekeltek véleménye a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon hallottak, azaz nem hallottak alapján. Mert amellett, hogy egyelőre - főleg a csökkentett leszorítóerő miatt - lassú, gyermek(szoftver)beteg és minden, csak nem megbízható az új hibridtechnika, a 2.4-es szívó V8-asokat váltó, a fogyasztásra ügyelve 10-12 ezret pörgő 1,6 literes V6 turbómotoroknak vérszegény is a hangjuk, meg nincs is. Az alábbi összehasonlító videó is kifejező, ahogy az is újdonság, hogy hallani a kanyarba begurított autók gumicsikorgását.
Hirdetés


És akkor még nem is arról beszélünk, hogy atyavilág, régen mekkorát szóltak a V10-esek meg a V12-esek! Bernie Ecclestone, az F1 mindenhatója például ekképp fogalmazott: "Sokkolt a hang hiánya, ezek az autók nem tűnnek versenyautónak. Tennünk kell valamit, ez nem maradhat így." Mellesleg rendben, védjük a környezetet, spóroljunk kényszeresen az üzemanyaggal, nyerjünk vissza minden visszanyerhető mozgási és hőenergiát, éljen a mérnöki innováció, de hahó, akkor minek a belsőégésű motor? Felejtsük el az egészet, jöjjön az elektromos F1, ahogy jön is, hamarosan...

Vicces, de az ausztrál versenyszervezőség pert fontolgat szerződésszegés címén (ők nem ilyen lovat akartak), panaszkodott a közönség, panaszkodtak a milliárdokat költő szponzorok - ha más nem is, a pénz majd visszahozza a hangot az F1-be.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 11:30
    Permalink

    De ha annyira élvezetes mikor üvölt, akkor miért van mindenkin zajvédő füles? Hát nem élvezik??!
    Egyébként koncertre nem azért járnak az emberek általában mert hangos, hanem mert élő.

  • 2017.10.29. at 11:30
    Permalink

    Fordítva vagy összerakva!!!
    Akkor semmilyen koncertre vagy buliba nem mész, mert ott is túl hangos a zene, aminek pont az a lényege, hogy üvöltsön!!!
    Lesz elég idő csendben nyugodni a földben, addig tomboljunk és éljük az életet minél hangosabban, amíg lehet!

  • 2017.10.29. at 11:30
    Permalink

    Mennyivel élvezhetőbb….
    Gyorsan hozzá is teszem, hogy szinte soha nem nézek F1-et, de a hang mindig is irritált. Az új, csendesebb verzió innen “kintről” hallgatva szimpatikusabb.

Vélemény, hozzászólás?