Váltócsere? Minek azt, ha így is elmegy

Ha nincs rükverc, akkor tolass görgőkkel!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Dehogy követendő példa, inkább érdekesség. Jobb híján így lehet rükvercet csinálni egy autón.


Az otthon kendácsolt autójavítások közül is kiemelkedik ennek a régi Nissan Terranónak a hátramente. A váltó tönkrement, a javításra vagy a cserére meg nem jutott éppen pénz. Az autót hajtó bajszos úr az elmés mechanikáért megérdemelné a dicséretet, persze a segédeszköz használhatósága erősen kérdőjeles.
Hirdetés

A videó rövid leírása szerint a normális javításig ez csak egy időleges megoldás, oldalanként két-két görgőt és némi láncot használt csak hozzá a tulaj. Mindezt városban, mondjuk egy parkolóban megcsinálni eléggé necces lenne, de kint a terepen adott esetben ez a muszáj megoldás is jobb, mint a semmi. A megoldás lényege, hogy a hajtott kerekekkel a sofőr ráhajt egy-egy, az autó aljához lánccal rögzített görgőpárra. Ezt a kerekek megforgatják, a görgők pedig ellentétes irányba forognak, ami miatt az autó hátrafelé indul el. Így a közdarabbal hibás hátramenetes váltóval is tud tolatni a Terrano. Kérdés, hogy a lánc felfogatása mennyit bír. Míg a szerkezet működése a fenti videóban, konstruálása alább látható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?