Hibrid autóbuszok Budapesten – forgalomba állt az első

Három év múlva állítólag már nem lesznek koros Ikarusok Budapesten, hibrid Volvo buszok is jönnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Busztörténelmi dátum 2015. január 17. Forgalomba állt Budapesten az első hibrid autóbusz, ami zajmentesen képes indulni a megállókból.

Életem meghatározó 10 évében laktam Budapest belvárosában, a Baross utcában, közel a Kálvin térhez. Tömegközlekedésileg remek hely, a 9-es busz például a szomszéd háznál állt meg. A ház, amiben laktam, pont úgy helyezkedik el, hogy mindkét irányból padlógázzal gyorsítanak magasságában a sofőrök. Mocskosul hangosak voltak a régi Ikarusok, de bizony a már csaknem 10 éve szivárogni kezdett Volvók is. Ezért aztán iszonyatosan üdvözlöm, hogy a BKK végre elkezdte bevezetni a hibrid autóbuszokat, amelyek villanymotorjukkal zaj- és emissziómentesen képesek startolni a megállókból, s a dugóban állva sem feltétlenül eregetik a sok-sok káros anyagot.
Hirdetés

A mai napon, tehát január 17-én forgalomba állított első példányt további 27 követi a közeljövőben, Mind csuklós, mind Euro 6-os dízellel (meg persze villanymotorral) szerelt. Az első példány a 7-es busz vonalán kezdte a fővárosi zajterhelés és emisszió csökkentését, az újabb példányok érkezésével márciusra fokozatosan az 5-ös, a 9-es és a 107-es járat vonalán is fognak közlekedni az új hibrid buszok a BKK megrendelésére. A 28-ból naponta 25 lesz forgalomban (logikusan forgatva őket), s a BKK közleménye szerint hamarosan a magyar fővárosban fog üzemelni Európában az egyik legnagyobb hibridbusz-flotta.
Hirdetés
Mind a 28 darab busz akadálymentesített, így lehetőség lesz a kerekesszékek elhelyezésére is, de a gyerekekkel közlekedők számára is fontos az ilyen kialakítás: babakocsival is könnyű rájuk felszállni. A BKK tervei szerint 2018-ban már kizárólag alacsonypadlós buszok fognak közlekedni a teljes budapesti hálózaton - ami azt jelenti, hogy addig az összes zajos régi Ikarust kiszórják. Így legyen! A hibrid buszok közül mind légkondicionálóval ellátott, illetve FUTÁR kijelzőivel is felszerelt lesz, az utazók biztonságáról 11 fedélzeti kamera gondoskodik majd.
Miért jó a hibridbusz?
A hibrid autóbusz elektromos és dízelmotor-meghajtású. A jármű 0 és 5-20 kilométer/órás sebesség között kizárólag elektromos meghajtással közlekedik, melynek köszönhetően a végállomásról, megállókból indulás zajtalanná és füstmentessé válik. A dízelmotor csak gyorsulás közben kapcsol be, hogy segítsen a jármű hajtásában. Megállóba álláskor, illetve várakozáskor a dízelmotor leáll, ekkor minden kiegészítő berendezés a megtermelt, illetve fékezéskor visszatermelt elektromossággal működik tovább. A hibrid technológia a gyártói adatok szerint akár 35 százalékkal kevesebb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé a csak dízelüzemű buszokhoz képest.

Az új autóbuszok, a Volvo 7900A hibrid változatai, a Budapesten is jól ismert Volvo 7700A utódtípusai. Állítólag 2012-es bemutatásuk óta nagy sikerrel szerepelnek az európai autóbuszpiacon, főként a skandináv régióban. A Volvo 7900A típus hagyományos dízelmotoros változataiból 53 darab jelenleg is közlekedik a budapesti agglomerációs vonalakon a BKK megrendelésére, a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében. Az új hibridbuszok nem csak csendesebbek, hibrid meghajtásuk miatt 25-35%-kal kedvezőbb fogyasztási értékekkel rendelkeznek, mint például a normál Euro 6 dízel 7900A-k. Az új buszokat nem a BKK vásárolta, hanem egy alvállalkozó, amellyel 8 évre, további 2 éves opcióval szerződött le a BKK. A 28 darab hibrid autóbusz tehát 2023-ig mindenképp a budapesti tömegközlekedés része marad, remélhetőleg persze addigra még több érkezik belőlük.
Fotók forrása: BKK/Facebook
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Látom, cserélik a buszokat… Tarlós István az egyik televíziós médiumban harsogva tette közhírré, hogy Magyar fejlesztésű és gyártmányú- hangsúlyozom gyártmányú és nem gyártású- buszokkal fogja kiváltani a régi buszokat. Ezzel szembehelyezkedve, folyamatosan homogén módon külföldi buszokat szerez be, melyeknek még az összelegózása sem itthon történik. Gratulálok…

    Élőben a Magyar munkahelyteremtés s a hozzáadott érték többszörözése.. Nem baj lesznek igen káros anyag kibocsátás mentes buszok, csak az emberek ZÖME fog elszegényedni oly módon, hogy 20, 25 éves benzines, gázolajos kocsikat tudnak csak megvenni. Persze, a busz több káros anyagot ont ki, mint egy személykocsi, DE MELYIKBŐL IS VAN TÖBB AZ UTAKON? Mert ez a külföldi tőkének ily módon kitett gazdaság, mely most domináns, az ide vezet. Most nem csak a buszgyártásra aposztrofálok!

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Mármint azt, hogy egyszerűbb konstrukciók a korszerű motorok és az alacsony nyomású befecskendezők, meg a füst utókezelésére szánt alkatrészek is a kipufogóban olcsóbbak mint egy darab cső? Vagy azt, hogy a “nagy szemcsés” korom károsabb a “kis szemcsés” koromnál amit az emberi szervezet nem tud lebontani, se kitisztítani magából? Aha, jó 🙂

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Figy, az Unió az sem nem tudományos, sem nem népjóléti intézmény. Az Uniót gazdasági érdekek vezérlik, teljesen értelmetlen ilyen naív álmokat kergetni.

    Állt már sarkára ismereteid szerint valaha az EU politikai kérdéseken kívül bármiben? Na ugye?

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Ez annyira összetett, hogy az EU-nak kéne a sarkára állnia és egy több éves nagyon alapos kutatást végig vinnie. Majd döntenie. Mindezt ilyen (német, francia) lobbi mellett esélytelen.

    Más kontinensen inkább elzárkóztak a dízelek elől, de majd most kapnak ők is közvetlen befecskendezéses benzines kormot PM2,5-öt, meg NOx-ot. 🙂

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Annyi azért biztos, hogy kellően megbonyolította motor mechanizmusát és elég sok új alkatrészt igényel a kipufogó gáz utókezelése is. Szerencsére egyik sem javítható és olcsó, de hát kit érdekel az ilyesmi egy termelésre épülő gazdasági rendszerben, majd újrahasznosítják ami szintén, szállítás, energia, de legfőképp pénz 🙂 Szerintem simán ki lehet jelenteni, hogy balul sült el. Mert sokba került ez nekünk és még az élettani hatásairól is csak azon vitáznak, hogy halálosabb-e vagy csak annyira de másképpen.

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Szerintem ez a dolog annál sokkal összetettebb, hogy ex catedra ki lehetne jelenteni azt, hogy balul sült el? Kb. annyira egzakt, mint az, hogy a tehéntej egészséges-e?

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    A neten rengeteg elemzés, állásfoglalás, kutatás, egyetemi kísérlet , stb. van (jellemzően angol nyelven), amely bebizonyította, hogy a környezetszennyezés csökkentésére tett számtalan lépés (pl. EURO X-ek bevezetése) balul sült el. Sajnos valós a veszély, hogy a matematikailag és szemmel is “tisztább” motorok sokkal mérgezőbbek az élővilágra, mint azt bárki is gondolta.
    Ez van. 🙁

    Sokkal nyugodtabban alszik az ember ha keveset tud 🙂 :

    Magyarul alig van anyag (híreken kívül):
    http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/02/10/karosabb-e_a_fustolos/1/
    http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2010/02/10/tenyleg_karos_a_modern_dizel_a_szakember_hozzaszol/

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Te állítottál valamit. Én csak bátorkodtam megkérdezni, hogy pontosan mire is alapozod ezt. Szóval, még mindig várom, hogy alátámaszd, hogy miért is néphülyítés Euro-emissziórendszer.

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    1-2 éve néhány hétig néhány járaton próbaképpen forgalomba állított a BKV BYD gyártmányú elektromos buszokat Budapesten. Remekül szerepeltek, ráadásul azóta számottevően továbbfejlesztették azokat.
    Ebből persze nem következik, hogy pl. a 7-es vonalára lenne alkalmas elektromos buszuk, de biztosan találhatóak olyan járatok ahol nem csak hogy megfelelne, hanem sokkal jobb is lehetne a teljesen elektromos busz alkalmazása mint az ótvar koromdízeleké (ha hibrid ha nem).
    A CNG-s hibrid valóban sokkal jobb lenne a koromdízeles hibridnél a környezetszennyezés szempontjából, de csak akkor ha a környezetvédelem akárcsak a leghalványabb mértékig is szempont lenne a döntéshozóknál. A jelenlegi rezsim viszont minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy nem csak hogy totálisan dilettáns ezen a területen IS, hanem kifejezetten magasról szarik az egészbe. Lsd. pl.:

    https://www.youtube.com/watch?v=dOjTb108G9Y

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Jaj de ismerős ez a “gondolkodás”, – azazhogy annak teljes és tökéletes hiánya -, esztelen kempelen pontosan így csinál magából megahülyét hosszú évek óta. 🙂 Egyszerűen hihetetlen hogy ennyire tökéletesen ugyanúgy legyen valaki elmebeteg mint a már számtalanszor móresre tanított és mindnnel bebukott esztelen kempelen! 😉
    Hogy hogy jön ide a Scania meg a Kamaz vagy az IFA meg hogy miért kellene nekem bebizonyítanom ilyen baromságokat az nem világos. Ilyen esetben mindig az a megoldás hogy le kell menni arra szintre ahol a másik ugat. Figyelj Vipo kisfiam, majd ha adatokkal konkrétumokkal alátámasztva bebizonyítod hogy esztelen kempelen nem egy degenerált kretén aki orbánc seggéből szinte sosem húzza ki a fejét, majd akkor én is bebizonyítom amit kell. 😛

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Fene esne abba sok hülyébe aki még egy ilyen hírbe is bele tud kötni. A Demszkyék idején az volt a vívmány hogy a 30 feletti ikaruszokat felújították, és mint BKV “plusz” néven alánk tolták. Pedig azokban az egyetlen plusz az évük volt…

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Ami azt illeti, érvekkel te sem kényeztettél el, hogy miért is hazugság és néphülyítés az Euro-normarendszer, de várom igen nagy tiszteltettel, hogy bebizonyítsd, hogy tényleg baromság az egész, és mondjuk egy Euro 6-os Scania motor ugyanolyan környezetszennyező, mint egy 30 éves Kamaz vagy IFA dízel.
    Tessék, lehet adatokkal, konkrétumokkal alátámasztani, ha már állítólag [i]nekem fingom nincs a kérdéskörről[/i].
    Taníts, mester! 🙂

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Ha nem is hibrid, de a dízel-gáz is ősrégi technológia és bármelyikre lehetne szerelni akár utólag is. Ami gázt adagolnak hozzá, azt bőven megtakarítja gázolajból és közel megfelezi a szilárd részecske kibocsájtást. Gyárilag sem csinálnak ilyet pedig 1-2 szintet előre teljesítene Euro normában és minimális plusz költséget jelent, ennyit a milliárdos fejlesztésekről… ha rajtam múlna, nem is engednék dízel üzemű járművet forgalomba enélkül, de szgk-t még ezzel sem 😀

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Nekem is az volt az első gondolatom, h mi a francért nem CNG-s hibrid.. ill., ha az adott busz útvonala lehetővé teszi, akkor tisztán elektromos is lehetne, sőt akár troliként is működjön.

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Köszi a javítást. Én meg annyiban javítanám tovább a javítást hogy csak azok az elmebetegek szajkózzák égnek emelt kézzel az eurómilliárdokat meg a nagy járműgyártókat és esnek hasra az Euro X nevű néphülyítéstől, akiknek a leghalványabb fingjuk sincs a kérdéskörről. Az észérveidet külön köszönöm, az a nulla darab amit felsorakoztattál, nagyszerűen mutatja ki is vagy valójában. 😉

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    “Az új buszokat nem a BKK vásárolta, hanem egy alvállalkozó…”

    Nem akarok hülyeséget kérdezni, de ez nem így van az összes többi busznál is? A BKK szolgáltatást vásárol a szolgáltatóitól (BKV, VT-Transman, Volánbusz, stb). A járművek nem alkotják a BKK tulajdonát.
    Javítsatok ki, ha rosszul tudom.

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    [i](az Euro X-es mellébeszélés csak a nagyon egyszerű embereknek hoz megnyugvást)[/i]

    Annyiban javítanám, hogy az az Euro károsanyagkibocsátási normákat csak az tartja mellébeszélésnek, akinek fingja nincs a technológiáról és hogy ennek fejlesztésébe hány eurómilliárdot ölnek a nagyobb járműgyártók.
    Persze, aki összeesküvés-hívő, annak bármely észérv falrahányt borsó.

  • 2017.10.28. at 22:31
    Permalink

    Remek – legalább is abban az értelemben, ha ennel szennyezőbb buszokat vált ki -, bár a hibrid szót még mindig nem sikerült magyarul felírniuk a buszra.
    Ha szigorúbban nézzük akkor viszont elkésett lépés, már egy ideje nem kellene olyan szerkezeteket élőélnyek közelébe telepíteni amikben az iszonyatosan elavult és tökéletes zsákutcát jelentő koromdízel van (az Euro X-es mellébeszélés csak a nagyon egyszerű embereknek hoz megnyugvást).

Vélemény, hozzászólás?