Habsburg Ferdinánd a Hungaroringen versenyez

Hazánkba látogatott a Formula Renault 2.0 NEC

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az megvan mikor Habsburg és Romanov egymás ellen versenyzik? Nincs? Pedig a Hungaroringen most pont ez történik, újraélhetjük a történelmet.


Rengeteg Formula Renault bajnokság fut világszerte, Európában persze sikeresebb. Miután a World Series by Renault az idei évtől nem látogat Magyarországra, csak akkor van esélyünk látni őket, mikor különálló bajnokságként látogatnak hozzánk. A hétvégén pont ez történt, a Formula Renault 2.0 Észak-Európai sorozata látogatott a Hungaroringre. A nem túl népes mezőny önmagában nem is lenne túl izgalmas, ám a nevezési listát átböngészve megakad a szemünk Habsburg Ferdinand nevén. Ismerősen hangzik ugye? És teljes nevén? Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen.
Az osztrák királyi család sarja ugyanis ebben a sorozatban versenyzik, így aki kilátogat a Hungaroringre és kifizeti az 1500 Ft-os belépőt, az személyesen találkozhat vele. Néhány mondat erejéig én is elkaptam IV. Károly magyar király dédunokáját. Megtiszteltetés volt beszélni az egyébként végtelenül közvetlen, mindössze 18 esztendős pilótával, aki elmondta, hogy nagyon jó érzés Magyarországon lenni, és a mai napig tartja a kapcsolatot velünk, hiszen sokat jár át Habsburg György birtokára Sopronba, mivel Bécs mellett lakik, közel van neki. Azt is megtudhattuk, hogy nem tud magyarul, csak néhány szót, azonban nehezen érti meg magyar rokonát, aki magyar akcentussal beszéli az angolt.
Külön érdekesség, hogy a Fortec Motorsport színekben versenyző osztrák pilóta csapattársa Vasily Romanov, ám neki nincs kötődése az orosz királyi családhoz. Azért mégis történelmi utazás Habsburgot és Romanovot egymás mellett látni. A sorozatra jellemző, hogy rengeteg az orosz pilóta, hiszen akit az SMP Racing felkarol, annak fizetik mindenét. Nem kell szponzorok után szaladgálni.
A szombati napon egyébként csak szabadedzések voltak a Hungaroringen, vasárnap azonban két versenyt is rendeznek. Egyet délelőtt, egyet délután. A híres nevelőszéria autóit, ahogy neve is mutatja, egy 2,0 literes, 4 hengeres erőforrás hajtja, ami 210 lóerőt és 220 Nm nyomatékot biztosít a mindössze 506 kilós kasztninak. Kezdéshez és tanuláshoz nincs jobb formula autó. Ára 69 800 euró, azaz 22 millió forint + adó, ami hihetetlenül megfizethetővé teszi.
Hirdetés

Majdnem lett magyar résztvevő is. A Gender Racing Team pilótája, a 2014-es és 2015-ös Formula Renault Kupa bajnoka, Rónai Tamás elmondta, hogy a verseny szabályzata szerint a versenyen ugyan nem, de az edzéseken részt vehettek volna saját 2.0-ás Formula Renault-jukkal, ám a versenyautó nem készült el a hétvégére. Így magyar pilóta nélkül maradtunk, de legalább van félig magyar.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?