Mi folyik a 8-as úton?

Irány a Balaton! De merre?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Most már aztán tényleg megkezdődött a szezon, tömegek zarándokolnak vízközelbe, majd vissza a dolgozóba. Merre érdemes kerülni, ha muszáj?


Voltaképp a háromnapos pünkösdi víkenddel ha nem is hivatalosan, de jól megkezdődött az idei strandszezon, az az időszak, amikor a legtöbben a tópartokra, a nyaralóba, mindenhova menekülnek a betondzsungelből, a munkából, a mókuskerékből, a szürke hétköznapokból. Pihenni, fürdőzni, hűsölni, napozni, enni-inni-mulatozni, ahogy kell. Bicajostul tenné? Így takarékoskodjon! Alap, hogy elborul az agya? Legyen okosabb! És spóroljon a sebesség csökkentésével, ha bírja cérnával. Plusz jó vagy rossz hír, de pár nap, s a tanévnek is vége, a hétvégi kiruccanók mellett a rövidebb-hosszabb nyaralásra utazók is ellepik az utakat. Magyarok és külföldiek. Igen, tranzitútvonal lévén a vendégmunkások is szép számmal jönnek-mennek mondjuk Németországból haza „Törökbe” és vissza. És a fuvarozóknál sem áll meg az élet.
Hirdetés

És akkor mi van? Dugó. Össznépi anyázás, klímás hajtépés vagy aszalódás saját lében. Általánosságban „le”, azaz Budapestről a Balaton irányába péntek délutántól szombat délutánig (de vasárnap sem sétagalopp az odajutás), a csúcs „föl” meg vasárnap délutántól estig tart. Az M7-esen. És a 7-es úton. Majd az északi oldalon a 71-esen. A dugóhoz nem is szükségeltetik baleset vagy tegyük fel, sávlezárás, elég, hogy jelentősen megnő a gépjárműforgalom. Merre és mikor érdemes menni a Balatonra? Merre és mikor optimális visszajönni?

A mikort tudjuk le gyorsan: amikor és ahogy jólesik. Ha valaki van olyan perverz és/vagy előrelátó (megítélés kérdése), hogy a pihenését egy késő esti, éjszakai vagy hajnali autózással kezdje, akkor jó eséllyel – sokkal – kisebb a forgalom. De rábírni például a családot vagy a haverokat, felborítani a szokásos napi ritmust – nem mindenhol alternatíva. És ha marad a napközben utazás, a csúcsban, a tömeggel, az árral sodródni és stresszelni? Ideg kell hozzá, de legalább jobban fog csúszni az első – pár – sör. Vagy fröccs. A visszaút már neccesebb, az a szabadság végét jelzi, előrevetíti, hogy már megint dolgozni kell, ráadásul több ezrek lábát szorítja ugyanez a cipő... Tippünk: lehetőleg úgy vegye ki a szabadságot, hogy ne kelljen a főárral sodródnia. Vasárnap helyett hétfő délután vagy este hazaautózni nagyságrendekkel lazább. Másik tippünk: nyakunkon a focivébé, egy hónapon át a fél ország este 6-tól a képernyőkre tapad, ezt sem árt bekalkulálni. Vagy még valahol a vízparton, vagy már otthon, de július közepéig szinte mindenki Messiéket csodálja. És azt nem könnyen lehet az autóban ülve.

A fővárosból csak a Balaton keleti csücskéig kocsizni, netán még kevesebbet, épp csak a Velencei-tóig elgurulni nem nagy kihívás (M7 vagy 7-es út, ha gáz van, át lehet vágni az 1-es út felé), és utazási szempontból a déli oldalra igyekvők is szerencsésebbek, hiszen végig autópályázhatnak. Bezzeg az északi parton nyaralók újra és újra óriásit szívnak a dugóval, ha a szokásos útvonalat választják, azaz Balatonvilágosnál pályáról le, s indul a csorgás a 71-esen… A 710-es elkerülő csak Akarattyától Fűzfőig osztja meg és gyorsítja a haladást, aki Balatonfüredre megy vagy még nyugatabbra (Révfülöpre, Badacsonyba, Keszthelyre, Zalakarosra, Hévízre, stb.), az A: bölcsebb, ha Veszprém felől megy mesés tájakon, B: ne zárja ki a hosszabb, de nem feltétlen lassabb át a déli oldalon, s onnan föl lehetőséget.

A Székesfehérvártól hajrá Veszprémig dolgot csak egyvalami zavarja. Nem is az, hogy egy szakasz az egyik állítólag legveszélyesebb, hanem az, hogy végestelen végig négysávúsítják a 8-as utat. Remek lesz, ha elkészül, addig viszont nem lehet ám 100-110-zel hasítani az autóúton. az ott mostanság 50-60-nak. A hajmáskéri új csomópontot például idén év végén adják át, ha minden igaz. Tud más hasonló "buktatóról"? Van olyan "titkos" útvonala, amit mégiscsak megosztana másokkal? Nem mindenképp Budapest és a Balaton között, csak hát ez a legforgalmasabb szakasz, ezen a 100-200 kilométeren autózik a túlnyomó többség. Egymás hegyén-hátán. Nem kéne átszokni a Tisza-tóra?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    A közlekedési morál nem csak a “pestiek” tulajdona, mindeninek sajátja. Sajnos országos viszonylatban nem állunk túl jól vele, ezen lehetne csiszolni.
    Viszont a lényeg szerintem nem itt van. Egyrészt tranzit ország vagyunk, másrészt az itthoni autópark és ezzel az utazások száma is megnövekedett (hála részben a SZÉP kártyáknak). Ezen csak minőségi és mennyiségi úthálózattal lehetne javítani, 3 esetleg 4 sávos autópályákkal pl. a Balaton célirányba…
    Na de ideje felébredni, visszacseppenni a “nagy magyar valóságba” és keresgélni a jobbnál jobb alternatív útvonalak között, addig amíg majd egyszer “a haza fényre derül”.

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Veszprémiként csak két dolgot tennék a cikkhez:
    1. Kerüljétek el messze nagy ívben a 8-ast, vagy fogadjátok el, hogy sokan a 70-es táblát 60-asnak értelmezik, és garantáltan nem fogjátok tudni megelőzni őket…
    2. A motorosokat nem kell ijesztgetni a sávon belüli kólicálással, és mifelénk vidéken nem szégyen az irányjelzőt használni (szintén a sok motoros miatt)…

    Balesetmentes, körültekintő és anyázás mentes autózást kívánok.

    ui: 15 perc alatt hátramenetben a parton lehet lenni 😀

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Szerintem is átszokhatnának a Tisza-tóra. Bár én nem a turizmusban dolgozom. Én sem megyek le Pestre, pedig jobb az átlagfizetés, jobb a választék mindenből, olcsóbbak az árak, stb. De még sem kívánkozom. Győrbe sokszor szoktunk menni, pénteken oda, vasárnap vissza. Szembe persze tumultus, de nekünk kellemes utunk szokott lenni, haza Veszprémbe. Minden nap munka után irány a strand. Hétvégén főleg. Kocsival pillanatok alatt ott van az ember. Ezért is érdemesebb itt lakni. Gyönyörű környezet egész évben, rohamosan fejlődő megyeközpont, főleg az utóbbi években. Az egyik legfejlettebb magyar régió, az egyik legmagasabb jövedelmekkel. Tavasszal, amíg a sok turista nem jön, még idillibb a táj. Vagy ősszel. A víz olyan tiszta, hogy nagyon mélyre lelátni. Majdnem mint a tengerben. Azt az arcát sokan nem is ismerik a tónak. Még nincs felkeverve a homok amit a tömeg kever fel fürdéskor. Szóval nyilván van előnye és hátránya mindennek. Ez az egyik, ha valaki itt vagy nem itt lakik. Nyilván a Balaton, és főleg az északi oldal, az egyik, ha nem legszebb része Magyarországnak. Máshol nincs ilyen minőségű és ekkora felületű víz az országban. Vannak még termálfürdők, vannak azoknak is előnyei, gyógyvíz, élményfürdő stb. Szeretem én is azokat is. De az sokfelé van. Balaton csak egy helyen. Ez földrajzi adottság. Az csak itt van és kész. Itt szokott az bejönni, hogy ami nem Budapest felé vezető út, az sohasem készül el, vagy legalább is másodrendű marad. Nagyon jó lenne pl. ha a 8-as is autópálya lenne, de legalább Szombathelyig és az osztrák határig megtörténne az útszélesítés. A 82-es Győr felé vezető útra is ráférne, hogy gyorsforgalmú legyen, és többsávos. Nyilván autópálya elképzelhetetlen. Szóval mindennek van előnye és hátráya. Ezt itt vidéken, ahogy a fővárosiak mondják, is érezzük. Csak arról kevesebb szó esik. Mellesleg Veszprém rendkívül sok programot szokott tartogatni egész nyárra, főleg a mára híressé vált utcazene fesztivált, ami létszámban vetekszik a Volt és Balaton Sound fesztivállal, vagy a Szigettel. Igaz másabb jellegű, és csak egy hétig tart. Ekkor Veszprém igazi mediterrán hangulatú megyeszékhellyé kezd válni. Rengeteg az ember. De persze szívesen várunk mindenkit. Vagy Horvátország, vagy más országok az alternatíva. De az nem hétvégi kiruccanás, és nyilván más tészta, nem a saját országunkban vagyunk. Én is szeretek külföldre járni, mindig más országba, körülnézni. De azért nem hagynám ki, hogy itthon is, Magyarországon is kiélvezzem hogy milyen szép helyen élhetek, és milyen rengeteg program vár rám a Balatonnál. Most pl. lesz levendula fesztivál (hetek) Tihanyban. De hasonló lesz Pannonhalmán, de gyerekeseknek ott van a veszprémi kabóca fesztivál, vagy a győri győrkőc fesztivál! Szép, élménydús nyarat mindenkinek!

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Jól van gyökér lassítok. Amúgy ez a megszólítás arra vonatkozik aki csak pesttel foglalkozik. De te nyugodtan védd csak őket. Ugyanis ők képesek csak pest szemszögéből nézni mindent, mint most a kedves szerkesztő úr.

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    [i]“mint akármelyik pesti gyökérnek”[/i]

    Kicsit lassítanod kéne maki! Ettől se vagányabb nem leszel, se nyomósabb érveid nem lesznek. (Üdv Borsodból)

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Akkor fogalmazz is úgy. A “pestiek” nem ezt takarja és nem kicist pejoratív. Vidékiként kell kiálljak a pestiek mellett.

    Szerinted Nyíregyházán milyen országgyűlés van? Vagy Debrecenben, esetleg Szegeden, vagy Pécsett? Győrben? Miskolcon? Melyikben székel köztársasági elnök?
    Mert hogy mindegyikbe vezet autópálya… :-DDD

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Igen én vázsmegyében lakom. De nem szeretnék Bükfürdőre menni, hanem a Balatonra. Ugyanis nekem is annyi jogom van oda menni mint akármelyik pesti gyökérnek. És szeretnék én is autópályán vagy legalább gyorsforgalmin odaeljutni. Amúgy Bükfürdőre se visz jobb út. Mivel én Szentgotthárdon lakom, ezért Körmendig mindenképpen a 8 ason kéne mennem. De én Ausztria fele járok, mert ott legalább az alsóbbrendű utak is jobbak, mint a 8-as. Azt a 2 km es gyorsforgalmi szakaszt pedig hiába nézzük, ami Csákánydoroszló után van, mert előtte és utána is fos az út. De örülök, hogy pestinek előjoga van a Balatonhoz. De te meg menj a dunára fürödni ne a Balatonra…..

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Mivel Diósdról indultam lemértem google-al a Diósd Enying utat M7en és Dunaújváros felé úgy ahogy az előbb leírtam!A különbség 28 km! Nekem megér ennyit hogy ne üljek a dugóban és ne idegeskedjek!

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Nem, ő nem fontos ember, csak nem hobbija az önszivatás, stresszelés és idegeskedés. Te anyázol egy sort ott, utána anyázol egy sort itt, ezalatt ő vígan balcsizik. Majd egyszer próbáld ki mennyivel nyugisabb! 🙂

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Én mindig ki tudom kerülni a dugókat.Múltkor az északi partra kellett menni,elöször ugye M7 volt a terv de bemondták a rádióban hogy 2 helyen is baleset.Na akkor legyen 7-es.Ameddigre indultunk volna bemondták hogy beállt az is.Na akkor marad a vészforgatókönyv ami sosem okoz csalódást. 1-es út Bicskéig majd 811 Fehérvárig.Onnan a 8-as. És lám se idegeskedés se dugó.Ha a déli partról van szó mentem én már M6-on Dunaújvárosig majd Mezőfalva Sárbogárd aztán a 64 esen Enyingig. Sőt volt hogy vasárnap este ugyanez visszafelé.Lehet egy csomó km kerülő.És? Többet fogyaszt az autó? És ha állsz a dugóban ott nem fogyaszt többet+ még idegeskedsz is? Időt spóroltam meg idegességet is és ez a lényeg! Mit ér a kikapcsolódás ha az oda meg a visszaút a pesti stresszes hétköznapokat idézi?Én ezek után is így fogok tenni!

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Ha jól tudom, Veszprém és Szfvár közt már most is végig 4 sávos, (kivétel Várpalota után Fehérvár fele pár km). Hol 4 sávosítanak még ??

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Nem, de le tudnák kapcsolni a legarcátlanabbakat. Mint pl akinek a 80 nem elég és inkább a leállósávban!!! előz, mert ő fontos ember.

    Meg persze egy két látványosan kirakott felfestett autó sem árt.

    persze fogás meg bevétel nem lenne traffiból, de a közelekeséi morált látványosan javítaná…

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Ellenben azt ami péntek délután történik az M7esen végképp nem lehet másra kenni, ennyire selejt autósnépet még nem nagyon láttam. A hírhedt 4es út ahhoz képest kispálya amit honfitársaink művelnek. Pár civil rendőrautó jó lenne ilyenkor a tömegbe…

  • 2017.10.29. at 07:52
    Permalink

    Király hogy már minden pesti tudja merre kell menni. De aki máshonnan megy ? Azok persze nem számítanak. Inkább örülj, hogy nektek van autópálya amerre viszonylag kultúráltan lejuttok. De én pl a nyugati határszélen lakom Vas megyében. Onnan csak a fos nyolcason lehet lejutni vagy a még fosabb alsóbbrendű utakon. Inkább ezt néznétek meg, ha nem csak Budapest létezne. Jó lenne már felébredni, hogy más is létezik a világon. Örülök, hogy a 8-ast négysávosítják az utolsó 20 km-en. De gyere egyszer el Rábafüzesi határátkelőig rajta és meglátod hogy méghárom számjegyű útnak sem való. Talán majd ha pesti jár erre, akkor tesznek vmit. De jó lenne végre nem pesti szemmel nézni az állapotokat.

Vélemény, hozzászólás?