Nem újdonság, de ma is fáj – az autók sorozása

Listázza a magánkézben lévő terepjárókat és mikrobuszokat a honvédség

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs elég jármű a honvédségnél, így aki terepjáróval, mikrobusszal vagy akár soküléses egyterűvel rendelkezik, az bizony számíthat annak listázására


Most (már vagy épp?) olyan időkét élünk, amikor nem kell tartanunk attól, hogy sorozásra szóló behívót hoz a postás, de rossz belegondolni, hogy milyen lehet kézhez kapni azt. Ha csak tized ennyire, de akkor is nagyon fájó lehet az a levél, amit mostanság kaphatnak egyes autótulajdonosok. Leginkább mikrobuszok és terepjárók kapcsán lehet arra számítani, hogy a honvédség "nyilvántartásba veszi" azt. Miként arról az Index írt, a nem is most először küldött levelekből kiderül, ha a honvédségnek szüksége van az autóra, akkor a tulajdonosnak nincs más lehetősége, mint átadni a slusszkulcsot és nézni, ahogy elhajtanak vele. A honvédség persze hangsúlyozza, hogy ilyen egyelőre nem történt, miként a nyilvántartásba vett ingatlanok közül sem vett használatba a honvédség egyet sem - egyelőre. Mindegy, hogy az autó cég, alapítvány vagy magánszemély nevén van, ha a honvédség nyilvántartásba veszi, akkor mindenképp reagálni kell a "behívóra" - akár milliós büntetést is kaphat az, aki elmulasztja a válaszadást.
Hirdetés
Ha viszik az autót, akkor bevonulhat a tulajdonos is?
Felmerül a kérdés, hogy vajon választhatja-e azt az autóját imádó és féltő, nem mellesleg elhivatott hazafi tulajdonos, hogy nem csak a honvédség által nyilvántartásba vett, majd szükséghelyzetben átadásra kötelezett autójával segíti a hazát, hanem saját maga erejével is. Persze azzal a megkötéssel, illetve óhajjal, hogy autóját csakis ő vezethesse. Kérdésünket feltettük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának. Várjuk válaszukat.

Mint azt az Index megkeresésére válaszolva a Honvédelmi Minisztérium közölte: „a gazdasági és anyagi szolgáltatás elrendelését megelőzően meg kell vizsgálni az összes alternatív lehetőséget és csak ezek alkalmatlansága esetén, mintegy utolsó lehetséges eszközként lehet az elrendeléshez folyamodni.” Állítják, a gyakorlatban is tartják magukat ezekhez az elvekhez, végszükség esetén rekvirálnak csak. Elsősorban személy- és ellátmányszállítási célokra osztják be a privát járműveket.
A nyilvántartásba vétel ellen mindössze 8 nap áll rendelkezésre a fellebbezésre (például ha az elengedhetetlen munkaeszköz, családszállító, stb.), évente mindenképp jelentést kell adni az autó állapotáról, de akkor is, ha elromlik vagy nem bevethető, ha eladták, ha kölcsön vagy bérbe adták, illetve ha más hatóság is kijelölte már esetleges szolgálatteljesítésre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Szerintem meg nem! A papírhadsereg semmire sem elég, egy lehetséges Nato-Orosz konfliktus esetén, hamar mennénk a fasírtba, s boldog boldogtalan mentené a bőrét…. Ha ebből a kontextusból nézed a dolgokat, akkor marhára nincs értelme az egész HM-nek.

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    A pénz megvan a gépjárművekre , csak nem a megfelelő helyre fordítják. Minek kellett az akkor még 8-10 éves Mig 29-eseket kivonni a forgalomból, amikor az ilyen gépek egy normális helyen 15-20 ezer repült óra (20-30 év) után is hadra foghatóak megfelelő karbantartással. Nálunk ezeket lekukázták, s helyettük BÉRELJÜK a Gripeneket. Tehát van egy 8-10 éves autód, ami megfelel az igényeidnek és a használati szokásidnak, de azt kidobod a kukába, és bérelsz egy csiliviltit. Mindezt full csórón. S ne gyere azzal hogy modernebb, mert ez nekünk nem oszt, nem szoroz. A légtérvédelemre elég volt a Mig képessége is. A szlovákoknak, szerbeknek, románoknak, lengyeleknek ma is jó a Mig. A régi kraz/ural teherautókkal mi lett. A Néphadsereg eszközparkja a rendszerváltás idején egy bő 100.000 fős létszámra volt méretezve. Azzal mi lett???
    A régi teknika megfelelő karbantartás mellett ma is üzemképes lehetne, ha nem kótyavetyélték volna el. Az önkéntesek bevonulását pedig meg tudják oldani a tömegközeledés eszközeivel.

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    [i]ha ilyesmi autóm lenne, azt “helyzet” esetén inkább arra használnám (lehet besz*rinak, vagy bárminek nevezni, nem érdekel), hogy a családomat és magamat mentsem a helyzet elöl.[/i]

    Tekintve, hogy szükségállapot elrendelése után és akkor is a legszélsőségesebb esetben tartana igényt rá a hadsereg, sanszos, hogy kijárási tilalomban te maradnál a kis seggeden. 🙂

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Abszolút ellenzem a dolgot, több okból is. Legelőször, ha ilyesmi autóm lenne, azt “helyzet” esetén inkább arra használnám (lehet besz*rinak, vagy bárminek nevezni, nem érdekel), hogy a családomat és magamat mentsem a helyzet elöl. Mindegy hova, csak el. Aztán, bőven elég adót fizetek, meg úgy gondolom más is, hogy abból az ilyesmit megoldja a “drága kicsi hazánk”. Mi az, hogy minek vegyenek annyi járművet, ami ilyenkor kell? Vegyék is meg, és ha nincs “helyzet” akkor tartsák szépen karban, hogy bármikor bevethető legyen (mint ahogy a lajstromba vett civil járművek tulajait kötelezik is erre). Az adómon felül mi a francnak fordítsak egy fillérrel is többet rájuk? Volt egy cikk, ahol ilyen behívót kapott egy gyönyörűen restaurált veterán Westfalia Transporter tulajdonosa. Mit képzelnek? Gondolom ha bevetették volna, akkor a nagyokosok kiszámolják mennyit ér az autó (kora miatt nekik max pár százezer jönne ki) és ha valami baja lesz a nagy honvédelem közeben, akkor ki téríti meg a tulajnak a valós bekerülés költségét (akár több milliós tétel), nem is beszélve a beleölt munkáról, törődésről. Az ország/állam érdeke? Na persze. Ha helyzet van, akkor ember embernek farkasa (eljutottunk oda amúgy, hogy ez helyzet nélkül is így van).
    Undorító, hogy mit képzelnek, a sok egyéb lehúzáson fölül. Amúgy meg, ha megkapja a “behívót” az autó, van egy kis szakértelmed hozzá, mókolsz valamit az amúgy hibátlan állapotú autóban, hogy amikor vinni akarják, ne induljon be, és megmondod, hogy tegnap még működött (néha járkálsz vele, hogy a szomszédok, vagy más tanúsíthassa, hogy amúgy tényleg üzemképes az autó, nem tudni miért nem indul)
    És ennyi.

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Van amiben igazad van , de sokmindenben nem. Ha meglenne a pénz a gépjárművekre, terepjárókra (és nem a harcjárművekre amivel valóban békében is kellene rendelkezni) akkor sem kellene megvenni őket mert az állásban csak tönkremennek. Szerinted a laktanyákban kellene állni annyi gépjárműnek amire az általad írt mozgósításkor lenne szükség? Az önkéntesek nem tudom hogy jönnek ide, bár ez a téma is megérné hogy tisztán lássák a civilek. Az alulfinanszírozás problémájával – ami egyébként igaz – javaslom a politikusokat keresd.

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Elvárható lenne hogy az általam befizetett adóból amiből finanszírozzák a HM-et, fussa teher és személyszállító gépjárművekre is. Nato tagként a GDP 2 %-át kell honvédelmi kiadásokra fordítani, ez nálunk 1,5 % körül van. Tekintettel arra, hogy az általunk befizetett adók formájában a 2016-os költségvetési évben a HM 298,6 milliárd forintból gazdálkodhat, úgy gondolom hogy nem kéne indokoltnak lenni az adófizető a lakosság indokolatlan b@szogatását!!!
    http://magyarhirlap.hu/cikk/27649/A_jovo_ev_nyertese_lesz_a_honvedelem

    Az elvárások kapcsán meg annyit, hogy önkéntesekből áll a sereg, tehát ezt ők választották! Ha meg háborúra kerülne a sor, akkor minden férfit mozgósíthatnak 18-50 év között.
    A honvédségünk is megér mellesleg egy misét…..lásd itt:

    http://blog.atlatszo.hu/2016/01/katonai-kepessegek-a-nullan-hadero-perspektiva-nelkul/

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Na a sok szakember… Meg kéne venni a honvédségnek az összes géjárművet ami szükséges pl háborúban? Aztán ott rohadnának valami telephelyen mert se sofőr se szükség jelenleg rájuk. Világosan elmondták hogy térítés ellenében vinnék el nem puszira és csak rendkívüli körülmények között. Sértő a lajstromozás? Mert? Nehézséget okoz kitölteni egy papírt? Vagy elvárnád hogy mások gyalog a seggedet védjék miközben te plázázol a szaroddal?

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Az a helyzet, hogy ez nem újkeletű dolog. Csak az egyik netes újságnak kellett egy kattintásvadász cikk, kicsit megcsűrték-csavarták a dolgot, egy kis pánikkeltés, hogy legyen olvasójuk.

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    [i]a mostani helyzet ezt ABSZOLÚT NEM indokolja![/i]

    Mielőtt elkezdesz teli szájjal hőbörögni, feljavíthatnád az olvasás értelmezési képességeidet is, ugyanis szó nem volt se ebben a cikkben, sem más médiumban arról, hogy mostani helyzetben akarják lefoglalni a járműveket, hanem éppen hogy rendkívüli állapot elrendelése után kizárólag háborús helyzetben vagy természeti katasztrófa esetén, és akkor is csak a legvégső esetben nyúlnának ehhez.
    Ez egyébként nem új keletű, az USA-ban, Japánban és még nagyon sok országban természetes.

    [i]Mind a 4.000 katonánknak (az irodistákkal együtt!!!)[/i]

    Jó lesz az 30 ezernek is, felkiáltójelek nélkül. 🙂

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Mindenfelekeppen elgondolkodato, de ne szaladjunk rogotn el vegleges konkluziokkal. Inkabb beszelgessunk rola ertelmesen. Akar listazzak a politikusok kocsijat akar nem, gondolm a politikusok kocsijat nem fogjak bevetni amugy sem. Ahhoz rettento nagy gixerre lenne szukseg. Kicsit ketelu ez a dolog, mert egy negykerek meghajtasuval sokhelyre el lehet jutni es ehhez nem kell a honvedseg kotelekebe tartozni. Mondjuk lehet ilyen szemly csempesz is. Szukseghelyzet meg valoban nincs de tavaly azert volt helyzet es iden az elso 2 honapban annyi menekult erkezett mint tavaly az elso fel evben. Szoval alakul ez es meg nincs is tavasz. Lesz ezen a nyaron sok erdekesseg ebben biztos vagyok. Amugy en is erdeklodve figyelem hogy mire akarjak ezeket az autokat hasznalni.

  • 2017.10.28. at 07:43
    Permalink

    Használják ilyen célra a NAV telepen álló lefoglalt elárverezendő járműveket, biztosan van azok között is ami jó lehet! Vajon a politikusok autóit is lajstromozzák? Kíváncsi lennék! Esetleg szükségállapot bevezetése esetén nagy nehezen meg tudnék érteni egy ilyen intézkedést, de a mostani helyzet ezt ABSZOLÚT NEM indokolja! Mind a 4.000 katonánknak (az irodistákkal együtt!!!) külön autója legyen, vagy mi a cél? Amit ez a kormány demokrácia címén művel az már több a soknál! Valószínűleg sohasem lesz erre szükség, de maga a lajstromozás is rendkívül sértő! Nem tudom ki, hogy van vele de nekem ez már az eddig is tanúsított pökkhendiségből átcsapott az undorító kategóriába!

Vélemény, hozzászólás?