2015 új autói – bőséggel lesznek

Milyen új autókat hoz nekünk 2015? Körbenéztünk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Temérdek új autót ígér az új esztendő. Kivétel nélkül még nyilván nem ismerhető a paletta, de számos modell már nem titkolt. Íme az újdonságok.

Itt az új esztendő, idén sem fog pihenni az autóipar. Míg a hazai autósoknak a még mindig nem teljesen átlátható friss autópályamatrica-rendszer az év legnagyobb újdonsága, az autógyártók mindent megtesznek azért, hogy ők is rájuk figyeljenek. Az persze már egy másik téma, hogy hány magánszemély engedhet meg magának autót idehaza - erről majd később írunk. Most viszont nézzük inkább, hogy mi minden érdekességet tartogat az autóipar 2015-re.
Hirdetés

Új modellek várható érkezése 2015-ben
I. negyedév II. negyedév III. negyedév IV. negyedév
Alfa Romeo Gulietta Sprint, MiTo Junior 4C Spider Giulia
Audi A1 facelift, Q3 facelift, TT Roadster Új Q7, RS7 facelift Új R8, új A4 Q7 e-tron
BMW Új X6, 2-es Active Tourer xDrive, X5 M és X6 M 2-es Cabrio, 6-os Coupé , M6, Gran Coupé facelift 3-as facelift Új 7-es sorozat
Citroën C4 és Berlingo facelift DS 5 facelift DS 4 facelift
Fiat 500X, Dobló facelift 500 Vintage 500-as facelift
Ford Focus facelift, új Mondeo C-Max és Focus ST facelift Új S-MAX, Ka facelift, Mustang európai premier új Galaxy, Edge
Honda Civic és Civic Tourer facelift, új Jazz és HR-V, Civic Type R és NSX CR-V facelift, F1 autó premierje HR-V
Hyundai Új i20, i30 és i40 facelift Veloster és ix20 facelift 3 ajtós i20, ix35 facelift Santa Fe facelift
Infiniti Q30
Jaguar XE Új XF
Jeep Renegade 1.6 E-Torq
Kia Rio és Venga facelift, új Sorento Picanto facelift cee'd és Optima facelift
Land Rover Discovery Sport Evoque Cabrio és facelift
Lexus RC, CT 200t
Mazda Új Mazda2 Mazda6 és CX-5 facelift CX-3 és MX-5
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake, A-osztály facelift GLE Coupé, GLC, C63 AMG, AMG GT AMG GT S, S-osztály Cabrio C-osztály Coupe
MINI Mini John Cooper Works (231 LE) Mini Cabrio Mini Clubman
Mitsubishi L200 Outlander facelift
Nissan Juke Nismo RS, Pulsar 1.6 DIG-T 190 LE X-Trail 1.6 DIG-T Murano
Opel Insignia 2.0 CDTI 170 LE, Adam S, Karl Astra K
Peugeot 308 GT
Porsche 911 GT3 RS 911 és Boxster facelift
Renault HFE (középkategóriás SUV) Új Espace - hazai megjelenés, Twingo GT HFE - hazai megjelenés Új felsőkategóriás limuzin
SEAT Leon X-Perience, Leon & Leon ST Cupra Ibiza facelift Alhambra facelift
Skoda Új Fabia Új Superb, új Fabia Combi Új Superb Combi
smart forfour
SsangYong Tivoli
Subaru Új Outback
Suzuki Vitara, Celerio
Toyota Mirai
Volkswagen Golf GTE, új Touran, Sharan facelift Golf és Passat Alltrack Passat GTE
Volvo Új XC90 V60 Cross Country

Alfa, Audi. Az Alfa Romeo például ősszel megmutathatja végre a 159 utódjául érkező Giuliát, de ez persze még nincs megerősítve, csupán annyi, hogy az év elején lesz egy - a Sprint 60 éves jubileumát ünneplő - Giulietta Sprint kiadás, sportos megjelenéssel, 150 lóerős 1.4 MultiAir motorral, mellé pedig jön a MiTo Junior, ami az 1966-os „bébi” GT 1300 Juniort idézi. Nyárra itt lesz a 4C Cabrio is - biztosan izgalmas gép lesz. Az Audi - ahogyan tegnapi hírünk is sejtette - nem aprózza el a modelldömpinget. Év elején a frissített A1 és Q3 sorozatokkal indít, tavasszal itt lesz az új Q7-es és a frissített RS7, ősszel debütál az új R8 és az A4 új kiadása, év végén pedig a négykarikás márka következő e-tron modellje érkezik, a Q7 hibrid. A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid akár 50 kilométert is megtehet tisztán elektromos hajtással, 3.0 TDI-jével és elektromos motorjával 333 LE rendszerteljesítményt produkál majd az előrejelzések szerint.
BMW, Citroën, Fiat. A BMW tavaly is mozgalmas évet zárt, idén is olyat tervez. Év elején hozza az új X6-ost és a 2-es Active Tourer összkerekes (xDrive) verzióit, az X5 és az X6 M kiadását; tavasszal a 2-es Cabriót, a 6-os Coupé, az M6 és a 6 Gran Coupé faceliftjét. Ősszel a 3-as sorozat debütál ráncfelvarrással, év végén a 7-es sorozat teljesen új kiadással. A tömegmárkák sorában bezzeg találunk olyat, ami új modellt egyáltalán nem fog tudni hozni. A Citroën például csak a C4, Berlingo, valamint a DS-ek közül a DS 4 és DS 5 sorozatokat fogja frissíteni, terjeszti Euro 6-os PureTech és e-THP, valamint BlueHDi motorjait, érintőképernyős navigációt tesz mind több modelljébe. A Fiatnál ennyi újdonság sem lesz, év elején jön a tavaly ősszel debütált 500X, majd kevéssel később a frissített Dobló, utána pedig már csak az 500-asból lesz egy Vintage limitált széria, majd nyáron a 8 éve debütált modell frissítése jön.
Ford, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Jeep. A Ford legfőbb 2015-ös újdonságai már a hazai piacon is elérhetők, a frissített Focus és az új Mondeo az. Tavasszal majd a C-MAX és a Focus ST frissített kiadása debütál, ősszel az új S-MAX és a Ka frissítése, valamint a Mustang európai verziója, év végén a Galaxy legújabb kiadása és az Edge. A Honda gyakorlatilag újjáéled. Még az év első negyedében megújul a Civic és a tavaly érkezett Civic Tourer is, színre lép az új Jazz és az évek óta várt NSX, valamint az új Civic Type R is. A második negyedévben kap egy faceliftet a CR-V, debütál a márka F1-es autója, ősszel aztán piacra lép a már tavasszal bemutatandó új HR-V is. A Hyundai az első negyedévben a tavaly megismert újdonságokat, a teljesen új i20-ast, valamint az i30 és az i40 frissítését hozza. Tavasszal a Veloster és az ix20 is kap egy faceliftet, nyáron az ix35, s akkor jöhet a háromajtós i20 is. Év végén még egy Santa Fe frissítés jöhet a Hyundai-tól. Az Infiniti csupán egyetlen nóvumot, Q30 kompakt crossovert ígér őszre. A Jaguartól tavasz végére futhat be a Kínában is gyártandó, de hozzánk persze Angliából érkező XE, majd a nyáron mutatkozik be az alukasztnival várható új XF. A Jeep Renegade év elején 1.6-os alapmotort kap, amivel 5,5 millió forint alá megy az alapára.
Kia, Land Rover, Lexus, Mazda. A Kiánál év elején jön a Rio és a Venga faceliftje, február-márciustól az új Sorento. Ősszel frissül majd a cee'd, s a pletykák szerint az Optima is. A Land Rover év eleji újdonsága az új motorokkal szerelt, új fizimiskájú Discovery Sport lesz, a második negyedévben debütál majd, azaz nyárra akár itt is lehet az Evoque Cabrio és a sorozat (Evoque) frissítése. A Lexusnál csak az ismert, hogy tavaly év végén debütált az RC, nyilván jön majd, valamint jön a turbós benzinmotoros CT 200t is, front- és összkerékhajtással is. A Mazda újdonságait is kivétel nélkül ismerhetjük már. Év elején az új Mazda2 debütál itthon, majd tavasszal érkezik a Mazda6 és a CX-5 frissített kiadása, az MX-5 sajnos csak őszre, a CX-3 kompakt SUV-val együtt ér hozzánk.
Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan. A Mercedes mindent megtesz azért, hogy még kevésbé igazodhassunk el betű- és sorozattengerében. Év elején még csak bemelegítés a kecskeméti gyártású, már itthon is többször látott CLA Shooting Brake megjelenése és az A-osztály frissítése. Aztán tavasszal-nyáron debütál a GLE Coupé, a GLK megújul és nevet vált, GLC néven folytatja karrierjét. Megjelenik a C63 AMG kivitel és az AMG GT Coupé. Ősszel érkezik az AMG GT S verziója és az S-osztály kabriója, év végén a C-osztály Coupe. A Mini palettája, illetve főként újdonságsora nagyságrendekkel könnyebben átlátható. Még az év elején jön a 231 lóerős John Cooper Works csúcsverzió a Cooper S fölé, nyárra befut az új Mini Cabrio, ősszel pedig a Clubman új kiadása debütál. A Mitsubishinél az L200 és az Outlander frissítése lesz csupán az újdonság. A Nissan a Juke Nismo RS-t és a Pulsar 1.6 DIG-T (190 LE) csúcsverzióját még az év elején hozza, majd nyárra befut az azonos motorral szerelt X-Trail is. Az már nem hivatalos infó, hogy év végén új Murano várható.
Opel, Peugeot, Porsche, Renault. Az Opel legfőbb idei újdonsága az Adam alá pozícionált ötajtós Karl lesz, de jön az 1.4-es turbós benzines (150 lóerős) Adam S is, az Insignia az új, Euro 6-os és 170 lóerős 2.0 CDTI-vel, ősszel pedig debütál majd az Astra új, K kiadása. A Peugeot tavaly év végén hozta ki az 508 ráncfelvarrott verzióját, tavaly jött a 308 SW is, az idei évre egyelőre csak a 308 GT kiadásáról van hír. A Porschénál gyártásba kerül a 911 GT3 RS, év végére pedig 911 és Boxster facelift várható. A Renault év elején HFE kódnévvel tervez bemutatni egy középkategóriás, a Koleost nyugdíjazó SUV-t, tavasszal ér a hazai kereskedésekbe az új Espace, akkortájt várható a Twingo GT megjelenése is, nyár végéra a HFE. Ősszel új, a Koleoshoz hasonlóan koreai Latitude felsőkategóriás limuzint váltó saját modell bemutatása is várható, állítólag a Lagunát is nyugdíjazhatja az újdonság.
SEAT, Skoda, smart, SsangYong. Terepkombi Leon X-Perience, Leon ST-ből is elérhető Cupra kivitel a SEAT-tól - mindezek már most, az év elején. Aztán tavasszal majd jön az Ibiza, nyáron az Alhambra facelifjte. A Skoda már januárban a hazai kereskedésekbe teszi az új Fabia ötajtósát, ugyanannak a kombija a márciusi Genfi Autószalonon az alapból már csak ötajtós új Superb mellett lesz kiállítva, a Superb Combi debütálása pedig a szeptemberi Frankfurti Autószalonon várható. A smart egyszerű, az új forfour januárban már itthon lesz, a SsangYong Tivoli leleplezése februárban esedékes, az első példányok májusra érkezhetnek meg hazánkba.
Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo. A Subaru új Outbacket hoz, aminél sokkal fontosabb, hogy a Suzuki pedig új Vitarát Esztergomból és talán Celeriót is Indiából. A Toyota jövőt ír, már az első negyedévben gyártani kezdi az üzemanyagcellás Mirait, amihez képest a konnektoros hibrid Volkswagen Golf GTE is elavultnak tűnhet. Utóbbi mellett új Touran és Sharan facelift is lesz a Volkswagennél. A már most kapható Passat B8-ból és a Golf Variantból is jön majd az Alltrack terepkombi, s persze a Passatból is befut a megígért GTE konnektoros hibrid. A Volvo május környékén hozza majd a hazai piacra az új XC90-est, az őszi Frankfurti Autószalonon pedig a V60 Cross Country kiadása várható.
És mindezeken túl még biztosan lesz legalább ennyi - most még nem említett - egyéb újdonság is, folytatódik az emisszió- és a tömegcsökkentés, a biztonság fokozása, mi pedig reménykedünk abban, hogy a jelenlegieknél több sarc nem fogja sújtani a hazai autósokat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?