Mi lesz az autóval, ami hónapok óta mikuláscsomagokat gyűjt?

Sorsára hagyott autó a fizető parkolóban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szomorú látvány egy magára hagyott, idővel mind rosszabb állapotú autó, de miért nem viszik el a fizető övezetből, miért vesztegel hónapokon át?


December közepe van, s ez az autó tán már vagy augusztus óta szomorkodik ezen a szent helyen. Közterületen, parkolóban, fizető övezetben. Mellékesen Budapesten, a 13. kerületben, egy kis utcában közel a Váci úthoz. Volt közben a területen valami közmű-felújítás, nemrég leszedték egy kerekét is, de nap mint nap látjuk az öreg Suzukit, ahogy eszi az enyészet. Hogy ott van a kocsi, biztos, mint a halál. De miért van ott? Miért nem vitték már el? Mikor viszik el?
Hirdetés

Egy-két hete vélhetően a sorsára hagyott Swift tulajdonosát is láttam, nem csak az autót kb. ezredszerre. Ott molyolt benne az ember, majd kiszállt, dünnyögött valamit, nem volt épp rózsás hangulatban. Megszólítottam. Sokra sajnos nem jutottam vele, mert csak valami olyasmit mormogott, hogy na, még ez is - már a kerekét is leszedték. A 30-as fiatalember nem tűnt józannak, zavaros beszédéből még azt a következtetést vontam le, hogy vidékről érkezhetett, a fővárosban dolgozott, majd munkanélküli lett, talán hajléktalan is, és nem maradt pénze a kocsi üzemeltetésére. Hogy hónapokkal korábban miért ott és úgy parkolta le az autót, az ég tudja. Miért jó neki a kismillió (piros színű, pótdíjról szóló értesítést és csekket tartalmazó) mikuláscsomag, amiket az ellenőrök aggattak a szélvédőre? Mi lesz így az autóval?

Még régebben a kollégákkal azon tanakodtunk, hogy vajon nem lopott-e az autó, amit a tolvaj így parkoltat. A bal első zár hiányzott… De nem, nem valószínű, hogy ez a sztori. A parkolási bírságok piros zacskós bizonyítékai időnként a szélvédőről bekerültek az utastérbe, az autó nyitva volt és van még most is. Az ülésen Budapest-térkép, hátul szemét. És azért nem vitték még el, mert első-hátsó rendszámai a helyén, s a hátsóról látszik, hogy 2014-ig érvényes műszaki is van az autón.
Ha nem lenne érvényes műszakija, már elszállították volna. Ha akadályozná a forgalmat, már elszállították volna. Ha gyanús, körözött, lopott lenne, már elszállították volna. A rájuk osztott területet napi 12 órás szolgálati időben bejáró felügyelők és településőrök folyamatosan egyeztetnek a rendőrökkel – már rég kiderülhetett volna, hogy valami baj van ezzel a Suzukival. Van is, de nem olyan, hogy az ellenőrök mást is csináltak volna a konstans mikuláscsomagokkal „ajándékozásnál.” Eddig. Most lépett a közterület-felügyelet, hiszen hiányzó kerékkel a gépjármű üzemképtelennek számít, így a kismillió piros után kék zacskós értesítés jelent meg a szélvédőn a következő – részleteiben idézett – szövegezéssel: az üzemképtelen gépjármű x nap óta szabálytalanul várakozik az y területen, ezzel kimerítette a 6/2013. (III.26.) önkormányzati rendeletben (Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről) foglaltakat, mert a közterületet hozzájárulás nélkül használja. Amennyiben felhívásunkra 10 napon belül a jogellenes közterület-használatot nem szünteti meg, az üzemképtelen gépjárművet az ön költségére a közterület-felügyelet elszállíttatja.

Satöbbi. Magyarul ők viszik el az autót, ha a tulaj/üzembentartó nem viszi el. Ha az autón nincs érvényes rendszám és/vagy akadályozza a forgalmat, akkor főútvonalról 10, mellékútvonalról 30 nap után viteti el a hatóság. Élet- vagy balesetveszély okozásakor azonnal. Fábián Gyula, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-Felügyelet vezetője kérdésemre elmondta, hogy közterületen a szabálytalan várakozás, a roncsautó parkoltatása attól függetlenül szabályszegés, hogy fizető vagy ingyenes az övezet. A felügyelet tavaly júliusi megalakulása után 2012-ben 37 darab autót szállíttattak el, idén eddig 43-at, illetve 27, ezzel az ominózus esettel együtt most már 28 kiértesítés van folyamatban, azaz sanszosan 70 autót hagytak, hagynak sorsára csak a 13. kerületben.
Az elszállított autókat (jellemzően kibelezett roncsokat) a megfelelő helyen elbontják, s ha a kedves ügyfél vitatná az eljárás jogszerűségét, esetleg kártérítést követelne, olyan költségvonzatokkal szembesítik, hogy ezek hatására bizton eláll a szándékától. Elszállítás, tárolás, bontás, veszélyes anyagok megsemmisítése… Amúgy a parkolási társaság polgári peres úton hajthatja be és gazdasági társaság révén nyilván be is hajtja a meg nem fizetett büntetésekből adódó pénzeket, szóval az autójukat szabálytalanul parkoltatók mindenképp, duplán rosszul járnak.

Fábián Gyulától még megtudom, hogy a kerületben autójukat magára hagyók általában nem helyiek. Ezekért az autókért jobbára senki nem jelentkezik, de akadtak már érdekességek is, mint például amikor egy vidéki illető bontási igazolást kért a felügyelettől, hogy a járművet kivonathassa a forgalomból. Vagy egy másik tulaj, aki azt követően, hogy az elszállított autót kiváltotta, rá két napra ugyanott újra a forgalmat akadályozva szabálytalanul parkolt, és csodálkozott, hogy ismét elvitték a verdát… Vagy egy – beteg gyermekét egyedül nevelő - hölgy, aki sírva érkezett, s mondta, hogy nem tudja kiváltani a lejárt műszaki engedélyű Suzukiját.
Gondatlanság, felelőtlenség is tetten érhető az emberi tragédiákon túl. S hogy mi lesz a sorsa ennek Swiftnek? Reméljük, tulajdonosa a már kék színű és a szabálytalanság mellett autója elszállításáról is szóló értesítést elolvassa, megérti, s főleg azt reméljük, hogy képes lesz pénzt szerezni gumira és üzemanyagra, hogy továbbállhasson autójával. Ellenkező esetben most már hamarosan elvitetik azt. Vagy ez már a minden mindegy kategória? Vigyék csak? Zúzzák be? De hát a büntetés behajtásával akkor is utolér a törvény - a parkolási társaság követelésének képében. Semmiképp sincs ez jól. Azért sem - bár minimális empátiával ez a legkevésbé lényeges -, mert amíg az ilyen elhagyott kocsikat el nem viszik, addig azok foglalják a parkolóhelyet. Amiből kevés van, drágán. Semmiképp sincs ez jól.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    Hát mos ezt bebuktam.Nem gond,mert a szakmámhoz viszont értek,ezt meg most megtudtam.
    Tehát még több vízfej van,mint gondoltam.
    (Azért vagyok tehetséges gyerek,mert tanulok a hibákból 🙂 )

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    Láttam egy a cikkhez illő autót. Arra gondoltam megvenném, vagy legalább vételi ajánlatot tennék. Volt parkoló matricája (rendszám rajta) helyiek mondták kb. egy éve dekkol ol. rendszám sehol tükrök betörve … Próbáltam hivatalos helyről segítséget kérni a kapcsolat felvételhez. Minden honnan elhajtottak. nincs adatszolgáltatás mit képzelek én. Nem adatot kértem. csak valamilyen úton kapcsolatba szerettem volna kerülni a tulajjal. Esélytelen. pedig talán mindenki jól járna ha megvenném és elvinném onnan.

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    Nekem is kell egy parkoló a szomszédba, ami fizet, ha kell. Odamegyek hozzá, hogy kell egy kis pénz, a parkoló meg csak fizet, fizet, fizet…. Az se zavar, ha amúgy mellékesen egy rendes fizetőparkoló, ha részemre fizető fizetőparkoló.

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    Nekem 1eve mikor hazajottem 2hetre a viszamenetelem elott 5nappal kapott a kocsim csomagot,
    mely szerint nem ervenyes a zona matricaja(belvarosban laktam)
    Mikor kibontottam a hideg razott,mivel a matricam ervenyes volt de viszont korrektek voltak.
    Hisz ajanlottak a reszletfizetest valamint ha munkanelkuli vagy vidd be a segelyes papirt es segitenek.
    A kapcsolat felvetelre volt 14nap ha nincs kapcsolat viszik az autot.
    De bementem es mormogtam hogy mily edesek mondjuk nem kellett fizetnem,de mondtam nekik
    hogy most voltam otthon 15napot,mivan ha az elso szombaton kap csomagot a kocsi,akkor kifut a 14 napbol.
    A no erre mondta hogy valahol taroljak meg 1darabig aztan zuzzak es akkor a rendorseg is csatlakozik.
    Itt is figyeltetni kell az autot de szerintem jobb mintha cimkeznek agyba fobe.
    De azert kaptam kesobb levelet hogy azert maskor a cimkemet hagyjam lathato helyen.
    Azaz beismertek hogy elszurtak de azert hulyenek nezik az embert ott is.

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    A “nyócker”-ben pl.azért is kerékbilincselnek a szorgos köztersek,ha valaki a menetiránnyal szemben parkol.Igaz,ez hatvan évig senkit nem zavart és máshol az országban sem gond.Az,hogy tizenöt-húsz centi mély kráterek vagy a növényzettől láthatatlan közlekedési lámpák vagy táblák vannak,szintén elkerüli a figyelmüket.(tudom,hogy nem az ő dolguk kijavítani,de jelezni az illetékeseknek már igencsak belefér a munkakörbe)A minimálisnál is kisebb intelligenciával is felfedezhető,hogy egy autó hónapok óta elhagyottan áll.Persze tudja az isten barma,aki ráteszi a huszadik csomagot is,hogy teljesen feleslegesen csinálja amit csinál,de egy épeszű intézkedéshez időt és némi pénzt is be kéne áldozni,az pedig nem fér bele manapság,amikor a bevétel a fétis.
    Ez az egész sztori is csak egy újabb megerősítése annak a gondolatomnak,hogy ha hülyeségből áramot lehetne fejleszteni,kis hazánk szupernóvaként ragyoghatna.

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    A XI. kerület Erkel utcában is áll egy fekete Corsa, már kb 2-3 éve, rendszám nélkül.
    Eddig egész jól birja, igaz nemrég meghúzták az oldalát, de még mindene megvan.

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    Az ember leteszi a kocsit, – akár elnézi a táblát és történetesen éppen szabálytalanul teszi mindezt -, majd elmegy 3 hónapra tanulmányútra pl. Brazíliába. Mire visszatér, meglehet, hogy száz parkolási büntetést kap, jelzésképpen elforgatják a tükrét, leeresztik a gumiját, ellopják a zárát, vagy a kerekét, ezért elszállítják és végül jól bezúzzák a “roncsot”!

    Ergo az embernek (vagy megbízottjának) naponta meg kell néznie a kocsiját, ellenőríznie az eseményeket, a színes mikuláscsomagokat, az álló autó műszaki állapotát, a forgalmi rend esetleges változásait, meg hogy jön-e az aszfaltozó brigád, mert egyébként ő a hülye, hogy szabálytalanul várakozik és vagy bebetonozzák, körbe aszfaltozzák, vagy bontóba viszik és kiárusítják ill. recirkuláltatják az immár deviáns delikvensnek titulált elkövető “elhagyott” piszkát.

  • 2017.10.29. at 15:58
    Permalink

    Én a XI. kerületben látok jópár ilyen elhagyatott autót, ami valóban veszélyes gyerekre felnőttre egyaránt, vonza a bűnözőket és foglalja a drága parkoló helyet. A cikkből számomra csak az nem derült ki, hogy mi a teendő ha az állampolgár szeretné kezdeményezni az ilyen elhagyatott autók elszállítatását (persze nem saját költségre), ha az adott kerület felügyelői maguktól “nem veszik észre” a közterületen felejtett roncsautókat?!

Vélemény, hozzászólás?