Rosszullétet okozhatnak az önvezető autók

Szédítően hathatnak ránk az autonóm járművek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Michigani Egyetemen végzett hallgatói kutatás eredménye azt mutatta ki, hogy az önvezető autókban való utazás rosszulléthez, szédüléshez vezethet.


A Michigani Egyetem hallgatói összesen 3200 felnőttet kérdeztek meg azzal kapcsolatban, hogy mit csinálnának az önvezető autókban a volán mögött ülve. A felmérésből kiderül, hogy az amerikai emberek több mint egyharmada olvasna, filmet vagy TV-t nézne, dolgozna vagy játszana. Az indiaiak 50, a kínaiak 40, a japánok, az ausztrálok és a britek pedig 26-30 százalék arányban tennék ugyanezt.
Hirdetés

A kutatócsoportnak összességében azt sikerült levonni tapasztalatként, hogy az amerikaiak 6-12 százalékánál időnként előfordulhat gyenge vagy mérsékeltebb rosszullét, amennyiben önvezető autóban utaznak. A kutatásból az is kiderül, hogy az amerikaiak 60 százaléka aludna, beszélgetne vagy az utat nézné. Ezekben az esetekben kisebb valószínűséggel fordulhat elő hányinger vagy hasonló, rosszullétre jellemző tünet. A kutatás vezetői szerint az autógyártóknak nagyobb ablakokat, kényelmes, teljesen hátradönthető üléseket kellene az autókba építeni és lehetővé tenni, hogy az utasok egymással szembe helyezkedjenek el - akárcsak egy vonaton.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 19:17
    Permalink

    Ahogy mondod, amíg felügyeli.
    De az olvasás alvás filmnézés az minden csak nem felügyelet.

    Egyébként az abs esp és társai azok csak vezetés segítő berendezések és nem vezetés helyettesítők.

    Illetve tapasztalatból tudom hogy 2 – 300 km tempotazás után, amikor be kell avatkzni hirtelen, az ember nagyon össze tud zavarodni. Bele se merek gondolni mi van akkor ha álmodból ébredve kell hirtelen a kormányhoz kapni valami miatt.

    Továbbra is fennttartom hogy nem szeretnék önvezető autót még látni sem, még messziről semó, ha nem muszály

  • 2017.10.28. at 19:17
    Permalink

    “vezetés tipikusan olyan dolog ahol bárki bármit mondjon nem okos dolog kivonni az emberi tényezőt a dologból” Atz ABS ékes elleenpéldája ennek a kijelentésnek. Aztán ott az ESP, a tempomat és utóbbinak a fejlettebb változatai…

    Amíg az ember felügyeli addig szerintem nincs nagy gond ezekkel.

  • 2017.10.28. at 19:17
    Permalink

    Én alapvetően nem vagyok rosszul ha más vezet, bármit tudok közben csinálni (alvás, olvasás telefonon játszás stb)

    ETtől függetlenül, ha piacra is kerülne ilyen típusú autó, sem fordulna meg a fejemben hogy vegyek egyett, sőtt még jó mesziről el is kerülném ha ilyet látnék.

    Szerintem a vezetés tipikusan olyan dolog ahol bárki bármit mondjon nem okos dolog kivonni az emberi tényezőt a dologból. Mert lehet hogy egy gép jól tud számolni de érezni soha nem fog tudni.

Vélemény, hozzászólás?