Hamarosan kezdődik: újabb taxis tüntetés Budapesten

Taxis demonstráció miatt lezárások várhatók Budapest belvárosában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A taxis szervezetek demonstrációja miatt a keddi napon útlezárások, forgalomkorlátozások várhatók a fővárosban.


Miként azt a Budapesti Közlekedési Központ jelezte, a taxis szervezetek már múlt héten bejelentett demonstrációja miatt útlezárások várhatók ma délelőtt 9 órától Budapest belvárosában.
A résztvevők reggel 8 és 9 óra között a Hősök terén gyülekeznek, ahonnan a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon jutnak el a Széchényi István térig, a Belügyminisztérium épületéig.
A BKK közlése szerint amennyiben a résztvevők létszáma indokolja, a demonstráció útvonalát lezárják. Tájékoztatást a kozut.bkkinfo.hu oldalon, illetve a társaság Facebook-oldalán adnak.

A tüntetés most is az Uber, illetve a személyszállítási szabályokat be nem tartó vállalkozók ellen szól.

A taxisok szerint januári demonstrációjuknak nem volt sok foganatja, ugyanakkor tudjuk, hogy a kormány rendelettel reagált arra, továbbá látványos rendszámelkobzásra is sort került: a fináncok a reptérre vitették magukat egy vállalkozóval, majd autójának rendszámát ott kobozták el rendőri segítséggel.
Hirdetés
Mint azt független forrásból megtudtuk, az Uber a januári demonstráció, illetve az azt követő rendeletmódosítás után megoldotta a korábban kifogásolt számlázási problémát, a NAV befogadta az Uber számlázó programját. Az Uber továbbá csak olyanokkal dolgozik akiknek van adószámuk, vagy egy cégnél bejelentett alkalmazottak. Mindenkit elküldtek szárazföldi személyszállító tanfolyamra, ami lényegében ugyanolyan, mint a taxisoké (egy osztályba is jár a taxis és az uberes), csak próbálnak valamilyen különbséget tenni a vizsgában. Az Uber informátorunk szerint akár ki is fizeti a tanfolyamok árát, ha a sofőr teljesít százötven fuvart. A PÁV II letételét is elvárják az Ubernél, de ezek mind-mind sok időbe telnek, ugyanis az NKH hónapokra előre ad csak időpontot. Állítólag sor kerül majd az Uberhez használt autók speciális vizsgájára, matricázására is. Így aligha mondható, hogy nem történik semmi a taxisok korábbi demonstrációja miatt.
Az Uber ugyanakkor népszerű
Miközben a taxisok látványosan fellépnek az Uber ellen, a cég által végeztetett felmérés szerint honfitársaink kifejezetten kedvelik a szolgáltatást. A magyarok általában többedmagukkal utaznak az Uberrel, a legtöbben szórakozni mennek vele és leginkább az okostelefonos rendelés, az automatikus online díjfizetés és az előre kalkulálható díj miatt kedvelik a közösségi személyszállító szolgáltatást - derül ki az Uber felméréséből.
Az említett felmérés március 31. és április 3. között készült, a megkeresésre 2239 személy válaszolt. A közösségi szolgáltatás magyar felhasználói a felmérés szerint az esetek mintegy 60 százalékában nem egyedül utaznak, az uberezők negyede majdnem mindig megosztja az utazást ismerősével, és leginkább társasági eseményekre veszik igénybe a szolgáltatást. A felhasználók közel egyharmada korábban sem használt és most sem használ taxit, minden tizenkettedik utas pedig bevallottan kevesebbet használja az autóját, amióta az Ubert is igénybe veszi.
A szolgáltatást használók magasan kvalifikáltak, 80 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, illetve egyetemre jár. Az uberezők 83 százaléka szerint a megosztáson alapuló gazdaság pozitív hatással lesz Magyarország fejlődésére - áll a cég közleményében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 05:47
    Permalink

    En nem allitom h a Taxisok szentek. De innovacionak nevezni azt hogy off-shore-ozo adokerulo cegek kiturjanak adofizeto dolgozokat sot agazatot az elegge elfogult nezetre valla. Persze fejleszthetnenek a taxisok is egy appot, remelem fognak is. Ha egy ilyen kis sz*r app az ami a hedonista celkozonsegnek annyira fontos lenne akkor meglephetnek vegre, nem lehet olyan nagy kunszt csinalni egyet, de inkabb az Uber ara az ami mindenkinek jobban teccik, az app pedig csak hab a toran amire itt okosok hivatkoznak. Sok emberrel beszeltem de mindenki inkabb az olcsosag miatt valaztja az Ubert, igy tobbet lehet hedonizalni…. Annyival kiegeszitenem kommentem, hogy ugyan ezt irtad az elozo Taxis cikkhez is. Ez nem velemeny hanem inkabb ragalom. Ja, ha te szolsz akkor jobb ha…

  • 2017.10.28. at 05:47
    Permalink

    Csak szólok a taxisoknak hogy nem kell már sokat várni hogy megérkezzenek a személyszállításba az önvezető autók. Azokat elsősorban azért fejlesztik gőzerővel hogy a személyszállítást kiváltsá. Ott majd miért fognak tüntetni a taxisok???? Az önvezető autókra épülő személyszállításba nem lesznek hiénák,nem csapnak be,versenyképes áraik lesznek. Jobb ha időbe elkezdenek gondolkozni a taxisok,mert a taxizás ezen elavult formályánaknapjai meg vannak számlálva.

  • 2017.10.28. at 05:47
    Permalink

    Hát te is elégé maradi gondolkodású vagy. Szerintem ki kellene menni a postásoknak is tüntetni mert az “e-mail” elveszi a munkájukat.
    Miért kellene lezárnijuk az autópályákat is,kivel akarnak kitolni??,Hmmm??
    Csak azt tudom a tüntető taxisoknak ajánlani hogy vegyék észre a változást a világbe és tessék hozzá alkalmazkodni,esetleg váltani,mert az innováció nem megállítható a világba. Semmit nem érnek el a tüntetéssel csak magukra haragítják az embereket. Tessék aplikációt készíteni a taxisoknak is,tessék elmenni uber söfőrnek,tessék a langyos vízből kimászni és tenni a boldogulásért,nem pedig tüntetni. Aki képtelen észre venni hogy merre halad a világ,az előbb vagy utóbb elveszik.Hőzöngeni lehet de innovációval szembe menni nem,aki nem hiszi az majd megtapasztalja.

  • 2017.10.28. at 05:47
    Permalink

    Na jó, majd ha lesz egy kis időm, sajnálni fogom szerencsétlen mackógatyás, nyomokban korrekt taxisokat a bagótól bűzlő, német prémium talicskáikkal.
    Elég csak kinézni Ferihegyre, miket művelnek: legutóbb rendőr hívásával kellett fenyegetőznünk, miután szó nélkül, önkényesen felkapta a csomagunkat és vitte az autójához, majd még neki állt följebb a tahó hiénája és elmondott minket mindennek. És akkor el lehet képzelni, mit művelnek egy gyanútlan, ide látogató turistával…

  • 2017.10.28. at 05:47
    Permalink

    Nagyon helyes.
    Az Uber abban a formában, ahogy jelenleg üzemel, abszolút szabálytalan és etikátlan.
    Ha a kedves hatalom nem tud normálisan fellépni ellene, akkor nem azzal kellene próbálkozni, hogy fölösleges nehezítéseket ró a taxis szakmára, amit persze az Uberrel szemben (mint személyszállító) ugyanúgy nem tudja érvényesíteni, mint korábban. A taxis meg persze cumizzon, ha továbbra is kell neki az engedély.
    Pedig egyszerű lenne a képlet. Az Uber sofőröknek ugye ha jól láttam a fotókat (vidéki vagyok, nálunk ilyen szerencsére nincs) van kint a szélvédőnél egy Uber logós kártya. Mostanában élesítették a szupertraffipaxokat ugye? Minden marhaságot látnak (biztonsági öv, záróvonal érintése, elvileg kézből telefonálást, stb) figyeljen oda az Uber kártyára is az ablakban. Ha fotóz egy ilyet (nyilván rendszámmal párosítva a dolgot) automatikusan egy alkalommal (amikor először látja a gép az autót, utána nyilván benne lesz a rendszerben, ugyanúgy ahogy nézi van-e műszaki az autón) küld levelet au üzembentartónak, hogy fáradjon be a járművel az NKH-hoz, és mutassa be az autó valamint a személyes engedélyeit a díj ellenében végzett személyszállításhoz. Ennyi volna, csak gondolom valakinek ez nem érdeke, és impotens kormányunk csak fityeg, és elnézi, ahogy egy szakma ellehetetlenedik (sőt, a gyökér szigorításaival ehhez még hozzá is járul, belerúgva még egyet a taxis társadalomba)
    CSAK GRATULÁLNI TUDOK.
    A pesti taxisoknak egy tipp: ne csak a város bénítsátok, az autópálya le és felhajtókat, meg a fő csomópontokat pár autóval, bénuljon csak, ha már nem képesek önállóan lépni.

Vélemény, hozzászólás?