Badarság, hogy a budapestiek jártak jól az új útdíjrendszerrel

Vajon melyik megyének fáj legjobban a 2015-ös útdíjrendszer?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jelentős eltérést mutat, hogy mennyi út használatára jogosít az egységes árú megyei autópályamatrica. Jelentősen eltér az is, hogy mennyire nélkülözhető az.


Pest megyében kerül legkevesebbe egy kilométer gyorsforgalmi út használata a megyei matricák által (a megyei bontás alul), ám mégis ott fáj az a leginkább. Hogy is van ez?
Hirdetés
A Népszabadság mai cikke azt számolta végig, hogy a különböző megyékben hány kilométernyi gyorsforgalmi útszakasz használható az egységesen 5000 forintos megyei matricákkal, azaz abból következően mennyibe kerül egy kilométernyi úthasználati jogosultság. Naná, hogy ezen összevetés szerint Veszprém megye áll a lista élén, hiszen ott csupán az M7-es néhány kilométeréhez szükséges a matrica, pontosabban a várható, már beharangozott, s február 1-jétől életbe is lépő, ám részleteiben még mindig nem ismert törvénymódosítás után még maga a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. sem tudja, hogy miként lesz arra szükség. Ha azonban az összes szóba jöhető kilométerrel is számolunk, akkor is drasztikusan magas, 256 forintos kilométerenkénti útdíjköltséget kapunk az elvileg spórolásra született megyei matricával.
Bezzeg Pest megye, bezzeg a Budapestiek, ők kilométerenkénti mindössze 23 forintért kapják a megye fizetős gyorsforgalmi útjait, ami még a teljes országra érvényes országos matrica 34 forintos kilométerenkénti díjánál is kedvezőbb. Ennek ellenére sírás van, és jogosan. Mert a minél alacsonyabb megyei kilométerenkénti útdíjköltség mind több fizetőssé tett útszakaszt jelent. Míg a negatív példaként hozott Veszprém megyében viszonylag könnyedén elkerülhető az M7-es érintett szakasza, Pest megyében nehezebben az M0, az összes autópályabevezető, illetve -kivezető, s egyáltalán nem a 4-es út repülőtérre vezető szakasza, ahol mondjuk állítólag már csak vasárnapig, február 1-ig kell fizetni a flaszter koptatásáért. Halkan jegyzem meg, hogy állítólag, ugyanis az erről szóló rendelet még mindig nem jelent meg. Tudom, tudom, van még két munkanap rá, miért is kellene sietni?!
Kilométerenkénti útdíjköltségek megyei matricával az egyes megyékben
Pest 23 forint
Fejér 39 forint
Somogy 50 forint
Győr-Moson-Sopron 51 forint
Csongrád 53 forint
Hajdú-Bihar 56 forint
Heves 56 forint
Tolna 58 forint
Borsod-Abaúj-Zemplén 59 forint
Szabolcs-Szatmár-Bereg 65 forint
Zala 69 forint
Bács-Kiskun 73 forint
Komárom-Esztergom 81 forint
Baranya 85 forint
Veszprém 256 forint
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    oli!
    Akár hiszi, akár nem Siófok-Kelet és Polgár között használható a veszprém megyi matrica, akinek nincs sem Fejér, sem Somogy megye ,annak jó.

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    Veszprém megye 0ft/km ugyanis azon néhány megyéhez csatlakozott ahol nem kell matricát venni csak a szomszéd megyékre. A pestiek kivételével ( ha csak a nemfizetőt használta, de ha rendszeresen, akkor elenyésző ez az összeg
    )mindenki jól járt, mert aki eddig évessel járt annak az árán közel nyolc megyére vehet. Ha kétszer mész át egy megyén már megtérült a két egyszeri vásárlási összeg. De a régi rendszer megmaradt mindenki számára régi áron.
    Mindebből arra lehet számítani, hogy nem fog bejönni az az összeg amire blazíroznak, mert a hatástanulmányra már megint nem jutott idő s pénz. Nem véletlen, hogy ennyien vettek már , mert megéri. Most sok pénzt beszednek, de ezután kevesebben vesznek majd esetit. Róka fogta csuka.

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    Kiegészítés : eme összeg beszedéséhez / lenyúlásához / a kormányzat ismét megtalálta a mindig fejhető autós társadalmat , mivel utazni , szállítani mindig kell !!!

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    Miért lett volna az autósok megsegítése a cél?
    Miért lett volna az autósok lenyúlása a cél?

    A cél 20 Mrd Ft adóbevétel volt a költségvetés részére. Semmi más.

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    Ez a cikk üres játék a számokkal.
    Másrész a földrajzi ismeretek hiányára utal.
    A veszprém megyei matricát az tudja használni, aki Siófok-Kelet és Polgár közöt rendszeresen megy a pályán.
    Neki meg nagyon is megéri 5 ezerért, mert eddig vehetett éves matricát.
    Ha meg másfele is megy esetenként, vagy rendszeresen, vesz még mási megyeit, vagy veszi amit eddig is vett és most is vehet.
    Azok a pestiek és pestmegyeiek, akik az M0-án belűl autóztak gyorsforgalmin, jelentős részben rosszul jártak, szemben egy gödöllöivel, vagy martonvásárival ,aki eddig a rendszeres Budapestre járásért a mostani 5 helyett 43 ezret fizettek.
    Daytonának annyit, hogy biztos fiatal és nem emlékszik a Györ-Nyugat- Hegyeshalom piackonform 40 Ft-os km díjára, vagy az M5-ös kapuin ál fizetendő 20-30 Ft/km díjakra.
    Mindezt egy útért, még csak nem is oda-vissza.
    A megyei matrica drágábban és nem fizetős szakaszok meghagyása egyreális alternatíva, de ez a vidékieknek nem hoz sokat.

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    Megjegyzem, nem emlékszem, mióta van Magyarországon a magáncélú autózásban használattal arányos útdíj-fizetés? Sőt, egyenesen úgy emlékszem, nincs ilyen – csak a Hu-go, de hát a teherfuvarozás az nem annyira magáncélú autózás 🙂 -, tehát értelme sincs annak, hogy most azzal hülyítsük egymást, hogy Pest, vagy Veszprém megyében olcsóbb-e egy km a díjkötelezett utakon! Ettől még nem fog mindenki az olcsóbb helyen autózni – és oda érvényes matricát sem fog venni, ha nem jár arra. Szintén tán azt is érdemes lenne vizsgálni, hogy adott autós valójában mennyit is használ a fizetős úthálózatból? Tudnék még ötleteket adni, hogy elbagatellizáljuk ezt a sarcot.

  • 2017.10.28. at 22:03
    Permalink

    Akkor örülj neki, és vegyél még legalább kettőt! Sok ezer autósnak, és szimpla lakónak – aki szintén nem pesti – pedig nem érte meg, mert az elkerülésre épített utakon járókat sarcolják meg ezzel, így nem lesz csoda, ha csak kommunikációs trükként fordul elő, hogy mindenki továbbra is ezeken jár, és nem az van, hogy aki teheti, leszokik ezekről. Egyébként nekem is megérte, pedig én bezzeg pesti vagyok! Ha a Kormánynak valóban az autósok megsegítése, és nem lenyúlása lett volna a célja, akkor érintetlenül hagyva az addig díjmentes utakat, bevezették volna a megyei matricarendszert, mondjuk 8 rugós áron. De mint tudjuk, arra nem divat a hatástanulmány, így valószínűleg ez is meghaladta a felkészültségüket, hogy kiszámolják, hátha így is stimmelne az egyenleg.

Vélemény, hozzászólás?