0 új cikk érkezett
0 új hozzászólás

Le a gatyával! - Chevrolet Camaro teszt 

Chevrolet Camaro Coupe 6.2 V8 teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Akármilyen ínséges és egyben zöld időket is élünk, van az az autó, melyet vezetve perverz örömet okoz 100 km-enként 20 liter benzin elégetése.

Teszt
Műszaki adatok

Még nem találkoztunk olyannal, akinek ne tetszene. A formája eladja

Még nem találkoztunk olyannal, akinek ne tetszene. A formája eladja

Innen kecsesnek látszik, de minden, csak nem az. Hosszú is, de főleg széles

Innen kecsesnek látszik, de minden, csak nem az. Hosszú is, de főleg széles

Kicsit megkésve, de egy legenda tér vissza, kétféle karosszériával, kupéként és kabrióként igazi anti-válságautó forgalmazása kezdődik meg Magyarországon is – írtuk tavaly novemberben, a Chevrolet Camaro muscle car bemutatója után. Most, sokak álmának tesztvezetését követően pedig azt kell, hogy tolmácsoljuk: bizony van létjogosultsága, nem csak múltja, de jelene és jövője, még akkor is, ha ára miatt a döntő többségnek mindig is álomautó marad, s még ha némely hipermodern dízel le is nyomja úgy gyorsaságban, mint kulturáltságban. És mivel vívja ki létjogosultságát, mije van, ami a zöldkórságban szenvedő pályatársakból már rég kiveszett? Stílusa. Mocskos, büdös, élvhajhász, költekező, mégis imádnivaló stílusa.

Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó

Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó

A stílus maga az autóember, mondta Buffon. Nem az olasz kapus, hanem a francia természettudós, amúgy 1753-as akadémiai székfoglalójában. Gondoljuk tovább: az autó, amennyiben nem pusztán közlekedési eszközként tekintünk rá, egész pontos képet fest a tulajdonosáról. A legújabb trendek mondjuk pont abba az irányba visznek, hogy gyökerestül tépjük ki az élményt az autózásból, (egyébként helyesen) óvjuk a környezetet, uniformizálódjunk, tötymörögjünk alacsony fogyasztású és károsanyag-kibocsátású, „lelketlen” gépekben, ja és higgyük el, hogy gépünk egyedi, zseniális és feltétlen sportos. Miért? Mert alkalmasint két-három turbóval már egy dízelmonstrum is képes jócskán 6 mp alatti 100-as sprintre? Hurrá. Sportos a forma, sportos a lökhárító, sportos a műszerfal. Laza 400-500 lóerők, 700-800 Newtonméterek, hibridrendszerek, mérnöki bravúrok, nevetséges emissziós adatok, dübörög a marketinggépezet, mindent visz az önámítás. A stílus kimerül holmi eleganciában, átfordul racionalitásba, vezetőtámogatásba, (egyébként helyesen) a biztonság mindenek fölé helyezésébe, telekommunikációba, szürke metroszexualitásba.

Még több videóért iratkozz fel a YouTube csatornánkra itt!

És akkor itt ez a valami, ez a Camarónak hívott ütvefúró, e sokak szemében sportkocsinak számító, mégis inkább túraautós jellegű hiteles hodály vagy törtető tepsi vagy filmileg Transformer Űrdongó vagy mi a szösz, és emlékeztet arra, miről is szól az élet. Mármint a napos oldalon. Felhőtlen jókedvről, szabadságérzetről, boldogságról. Boldogan zokogásról. Hedonizmusról. A Ford Mustang premiere után nem sokkal, 1966-ban debütáló típus ötödik generációjával 2009-ben rukkolt elő a Chevrolet a tradíció jegyében és a trendi retróhullámokon lovagolva − idővel nem csak az amerikai, de az európai vásárlók kitörő örömére is. Hosszú, széles, lapos, drabális lemeztesttel, púpos, pingpongasztalnyi géptetővel, szúrós tekintettel, lőrésnyi ablakokkal, gyorsítócsíkokkal, diffúzorral, ordas, dupla kipufogóval − ahogy kell.

6162 köbcenti kontra 384 liter − melyik érték a fontosabb? 6162 köbcenti kontra 384 liter − melyik érték a fontosabb?

6162 köbcenti kontra 384 liter − melyik érték a fontosabb?

Nem a beltere miatt szeretjük

Nem a beltere miatt szeretjük

Csomagtartója − szűk nyíláson át pakolhatóan, behúzó nélkül − tisztességes méretű, 384 literes, második sori helykínálata alacsony felnőtteknek, gyerekeknek elegendő, viszont jellemzően úgyis csupán legfeljebb ketten utaznak az autóban, elöl pedig (úgy 190 centis magasságig) kényelmes, tágas a szériában napfénytetős Camaro. A jó mélyre engedhető bőrfotelből mondjuk olcsó hatású műanyagvilággal, (mű)bőrözött műszerfallal, szokásosan elnagyolt részletekkel és közepes kidolgozással, más csokornyakkendős, illetve GM-termékekből ismerős volánnal, műszerekkel és kapcsolókkal szemezünk − sebaj. A nem vészesen nagy kormány mögötti mókás műszeregység közepére lehívható vízhőfokon kívül olajnyomásról és -hőmérsékletről, töltésről és váltóolaj-temperatúráról is tudósít a középkonzol aljára biggyesztett kijelzőpark, az indítókulcs mellől meg a HUD, azaz a szélvédőre vetített infók milyensége és magassága állítható.

Hátul csak gyermekeknek elég a hely, elöl inkább kényelmes, mint sportos Hátul csak gyermekeknek elég a hely, elöl inkább kényelmes, mint sportos

Hátul csak gyermekeknek elég a hely, elöl inkább kényelmes, mint sportos

Keret nélküli ablakos, rút műanyagos, minimális ajtózsebes, sötétben hangulatcsíkos, hatalmas tükrös

Keret nélküli ablakos, rút műanyagos, minimális ajtózsebes, sötétben hangulatcsíkos, hatalmas tükrös

Sötétben kékes hangulatcsík dereng az ajtókon, használható méretű tárolórekeszt ás pohártartót azokban nem, a könyöklőben és előtte azért találni. Van (manuális) légkondicionáló, tempomat, tolatóradar és a képét a visszapillantó tükörben mutató tolatókamera is, guminyomás-ellenőrzés, Bluetooth-kihangosítás, USB-csatlakozó, 9 hangszórós, mélynyomós, 245 wattos Boston hifi, villanyos ülésállítás (ohne gerinctámasz), oldal- és függönylégzsák, ülésfűtés, Xenon lámpa, 3 év/100 ezer km garancia, honi importőr (Chevrolet Gyulai) − de erre az egészre tán legyinthetnénk is, úgy a motor első beröffentéséig. Mélyről jövő üvöltés, mormogás, lúdbőröztetés. Izgalom.

Hatkettővényolc, ennyi. Kis lökettérfogat, turbó? Viccezel? A Camaro nem. Még akkor sem, ha ez nem a kompresszoros, 550 lovas ZL1, "csak" az SS. A tehát 6,2 literes, 8 hengeres, nyomórudas, hengerenként 2 szelepes, alublokkos szívó benzinmotor indítózás után letépi a fejedet, majd úgy rázza-remegteti a kasztnit, hogy már csak ettől vigyorogsz, mint a tök. A maximális teljesítmény 432 LE 5900-as percenkénti fordulaton, a nyomatékcsúcs 569 Nm 4600-nál, a vége 250 km/h, 100 km/h-ra 5,2 mp alatt gyorsul. A tömeg uszkve 1,8 tonna. A váltó 6 fokozatú manuális a la Hurst, futóműve Európának feszesre hangolt, bitang stabilizátorokkal és gátlókkal szerelt elöl McPherson, hátul többlengőkaros, a féket a Brembo szállítja, a kerék 20 colos, hátul 275 mm széles, khm, igen gyorsan fogyó. Menjünk!

Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős

Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős

Megyünk, eleinte, míg hideg az olaj, sután, darabosan. Már üzemi hőfokon férfias határozottsággal érdemes a váltóval bánni, a kuplung bezzeg a vártnál puhább − dugóban sem sírunk az automatáért. Szélességénél és beláthatatlanságánál csak a kilátás-versenyszám a problémásabb, különösen az A-oszlop és a külső tükör takar ki nagyjából egy fél várost. Ez van, a szokásosnál is jobban kell figyelni. Na nem az üzemanyagszintre, mert az szemmel láthatóan apad. Hétköznapi használatban 15 liter körül járkáltunk vele, végül is kibírható. Feltűnési viszketegségben szenvedőknek kárpótlás az utca népének konstans figyelme, a nem kevés gratuláció, irigy pillantás, gyorsulásra kihívó szánalmas rivális. A "Nyomjad neki!" kérés alap. A hangjától felsírnak a riasztók. Nem csalás, nem ámítás: 900-as fordulaton elketyeg a motor, abszurd, hogy hatodikban 60-nal is elrotyog.

Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás

Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás

Majd egy arra alkalmas helyen − mi az Örkény melletti Euro-Ringen próbáltuk − kiderül, hogy a rossz utakon minimális rugózási komfortra kontrázva minőségi aszfalton, szűk fordítókban billegős, nem elég kemény az autó, kormányzása lehetne közvetlenebb, önzáró diffije markánsabb. De akkor is remek móka! Kábé 4000-ig csak jól, fölötte baromi jól gyorsul, kettesben közel autópálya-tempóig hajtható. Apropó, sztrádán a motorhang diszkréten visszavonul, s átadja a helyét a gumi- és futóműzajnak. A motorhang. Atyaég, milyen motor- és kipufogóhang! Az a mindent megbocsátunk fajta.

Megbocsátjuk, hogy az ülés oldaltartása legfeljebb átlagos, hogy picit is megküldve bőven 30 liter felett eszik a gép, s hogy a menetstabilizáló elektronikát öt kísérletből valamiért csak egyszer-kétszer iktathattuk ki teljesen a tesztautóban. Mondjuk az ESP Competition mód is pazar időtöltés, ekkor már nem tolja az orrát, hanem csóválja a farát, füstöli a gumit, értő kezekben driftbajnok, elvan ugye a gyerek, ha játszik.

Károghatnánk, hogy Amerikában aztán csak igazán olcsó a Camaro, azonban nálunk sem drága, sőt. A magyar Chevrolet-importőrtől úgy értesültünk, hogy a tavaly novemberi bemutatón említett 15,5 milliós, viszonyítva akkor sem borsos ár mostanra tovább szelídült, a Coupe alapára jelenleg 14,05 millió forint. Aztán a Chevrolet Gyulait nem újságíróként, hanem az autó iránt érdeklődőként felhívtuk, s azt hallottuk, 12,9 millió a metálfénytelen, csíkozatlan, extramentes ár. Ha mindent kérünk bele, akkor is megvagyunk 15,5-ből, a kabrió megáll 17-ben. Polgárpukkasztóan hangzik, mégis jó vétel.

Értékelés

Pozitív
Forma, stílus, hang, erő, viszonylag jó ár
Negatív
Rossz úton ráz, hátul szűk, olcsó hatású a beltér, nehéz belőle kilátni, zajos, durván fogyaszt

Árak

Tesztmodell alapára 14 050 000 Ft (2012. június 27.)

Tovább a műszaki adatokhoz

Méretek

Hosszúság: 4836 mm
Szélesség: 1917 mm
Magasság: 1360 mm
Saját tömeg: 1769 kg
Össztömeg: 2200 kg
Tengelytáv: 2852 mm
Karosszéria-kivitel: kupé
Csomagtér: 384 liter

Motor és váltó

Motor: Otto motor
Motorosztály: 5
Hengerűrtartalom: 6162 cm³
Hengerek/szelepek száma: 8/16
Sebességváltó: manuális - 6 fokozatú
Nyomaték: 569 Nm 4600 1/min-nél
Teljesítmény: 318 kW (432 LE) 5900 1/min-nél

Menetteljesítmény

Végsebesség: 250 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra: 5,2 s
CO2-kibocsátás: 329 g/km
Gyári vegyes fogyasztás: 14,1 l/100km
Fogyasztás a használónál: 20 l/100km

Menetzaj

Menetzaj 50 km/óránál: 62 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál: 68 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál: 71 dB(A)

Vissza a teszt szövegéhez

Ez is érdekes lehet:
 

Sokan sokféleképpen értelmezik a Tesla önvezető üzemmódját. Pedig van még mit javítani rajta

Legoptimistább becsléseikben is 2020-at jelölik meg a témában legelőrébb járó autógyártók az...

Piaci körkép: kabriók az átlagár alatt, az átlagkornál nem öregebben

Mind több kabriót választhatunk itthon használtan is. Nem csak drágán, hanem a piac átlagára...

Gyorsulási verseny: Alfa 4C vs. Tesla Model X - némi extrával

Láthattunk már néhány gyorsulási versenyt Teslával, de ez itt mindent visz. Nem azért, mert az...

SSGTI Trackday - Kakucs Ring

Előkerültek a slick gumik, ordítottak a GTI motorok, az aszfaltot karcolták a 15-ös kerekek...

A Mercedes részecskeszűrővel szerelné a benzinmotorjait is

A modern dízelmotorok, pontosabban a velük szerelt autók tulajdonosainak egyik réme a részecskeszűrő...

Piaci körkép: 5 év és 3 millió forint alatti dízel és kombi középkategóriások

Amikor a cégből már kifut, akkor a magánvásárlónak még vonzó, érdekes és értékes lehet egy középkategóriás...

Spekulációs képen a következő generációs Dacia Duster

Gyári képen még nem, olasz dizájnerek elképzelése szerint azonban már látható a Dacia Duster...

Lexus IS 200t F Sport Top teszt

Legtöbb vevőjének hibridet ad el a Lexus. Nekik nem feltétlenül lesz jó a 200t turbómotorja...

SsangYong XLV menetpróba

Madridban mutatkozott be a SsangYong Tivoli hosszú változata, az XLV. 1.6 dízel és benzines motorokkal...
 
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=
Hirdetés

A cikk galériája

Küldés e-mailben

Tetszett a cikk?

Iratkozzon fel hírfigyelőnkre! 
(Mi ez?)Ne maradjon le a legfrissebb autós hírekről, bemutatókról, tesztekről, benzinár-változásokról! Írja ide e-mail címét, és a fontos hírekről értesítjük.

(E hírfigyelőről bármikor leiratkozhat a küldött levél alján lévő linkkel. Az adatvédelmi elveket maximálisan tiszteljük, a címet nem adjuk ki harmadik félnek.)
Jogi nyilatkozat* Hozzájárulok ahhoz, hogy a Használtautó Kft. részemre közvetlen megkeresés módszerével a saját, illetve harmadik személyek áruira és szolgáltatásaira vonatkozó reklámot közöljön (pl. promóciós célú elektronikus levelet, hírlevelet, vagy reklámot tartalmazó elektronikus levelet küldjön) és a fentiekben ebből a célból megadott adataimat kezelje és felhasználja.
A Használtautó Kft. a megadott személyes adatokat bizalmasan kezeli és harmadik fél számára nem adja át. A reklám közléséhez, illetve a személyes adatok kezeléséhez megadott hozzájárulás visszavonásig érvényes.
A hozzájárulás bármikor korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen visszavonható.
Feliratkozom

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (5 db)

alex írta: 2012 október 15., hétfő 17:44:09

szerintem menő 5 kocsit szeretek nagyon és acamaro ss benne van.

A válaszoláshoz belépés szükséges
GYUSZIKA írta: 2012 július 27., péntek 16:11:55

nnnnn majdnem annyíba kerül mint egy x6-os..és ez 30litert eszik....hajrá Chevrolet....

A válaszoláshoz belépés szükséges
Ted írta: 2012 június 29., péntek 09:28:30
Potter írta: 4 éve

Inkább egy 2013-as Mustang 5.0 vagy egy új Challenger SRT8 392 kéne mint ez.


Egyetértek! Ezek a lőrés ablakoktól idegbajt kapok. Nekem meg egy Challenger R/T is bőven elég lenne...

A fogyasztás magasabb lenne mint a mai európai autóknál? Kíváncsi vagyok, hogy pl. egy Panamera S pályán megküldve jelentősen kevesebbet fog-e fogyasztani... (persze nem jobb autó a Porschénél, senki se értsen félre...)
A cikkíró, hogy érti, hogy a mai modern dízelek "kulturáltabbak"?

A válaszoláshoz belépés szükséges
NPéter írta: 2012 június 28., csütörtök 09:22:00

Hát ez erről szól. Abszolút egyet tudok érteni.
Az lenne a baj, ha másmilyen lenne ez az autó. Nem tökéletes, de ki/mi az? El bírnám viselni, főleg ha még pár hónapig így folytatják a benzinár alakítását :D

A válaszoláshoz belépés szükséges
Potter írta: 2012 június 27., szerda 11:39:31

Inkább egy 2013-as Mustang 5.0 vagy egy új Challenger SRT8 392 kéne mint ez.

A válaszoláshoz belépés szükséges
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=

Friss tesztek

Porsche Macan GTS menetpróba

A Porsche crossover, ami igazából sportautó

A Porsche Macan S és a Turbo között ott van a GTS, ami a tökéletes középút a városi és a teljesítmény crossoverek között. Élmény volt vezetni.


Lexus IS 200t F Sport Top teszt

Bűnbe visz! Lexus IS 200t teszt

Legtöbb vevőjének hibridet ad el a Lexus. Nekik nem feltétlenül lesz jó a 200t turbómotorja. Aki viszont bármi másból ül át, az imádni fogja.


Porsche 718 Boxster S menetpróba

Mennyire Porsche a Boxster új négyhengerese?

A Porsche középmotoros, turbós négyhengeressel felvértezett 718-asát próbáltuk, abból is az erősebb, 350 lóerős Boxster S-t hajtottuk.

Még több teszt
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=

Hirdetés

CHEVROLET tesztek

Chevrolet Trax 1.4 Turbo AWD LT teszt

Nem rossz. Nem is drága. Chevrolet Trax teszt

Hálás-e a Mokka testvérének lenni, amikor az Opel sokkal népszerűbb a Chevynél? Kell az összkerékhajtás? Sok a jó kérdés, de sok a jó kisméretű crossover is. Egyikük a Trax.


Chevrolet Malibu 2.4 LTZ teszt

Cseregyerek Amerikából - Chevrolet Malibu teszt

A Malibu az a régi-új modell, amellyel a General Motors Koreában is véget vetett a Daewoo piaci jelenlétének, ráadásul igazi világautó, hiszen Amerikában, Ázsiában és Európában is egyazon formában kínálják.


Chevrolet Orlando 2.0 Dízel LTZ+ Automata teszt

Olcsó, de torkos expresszbusz - Chevy Orlando teszt Videó

Ilyen még nem volt! A Chevrolet legújabb modellje már megjelenésével is sokak érdeklődését felkelti, zömüket helyből meg is nyeri. A kedvező ár már csak ráadás.


Chevrolet Captiva 2.0 D Sport LT High teszt

Utolsó pillanatban teszteltük az elsőgenerációs Captivát

Hamarosan alaposan megújul, de még eredeti formájában is kipróbáltuk a koreai szabadidő-autót.


Chevrolet Cruze LT 2.0 D aut. teszt

Kellemes kis limo a csúcs Chevy Cruze

Kategóriák között egyensúlyoz a lépcsős hátú Chevrolet Cruze LT 2.0 D, amelyet az erősebb dízelmotorral és automata sebességváltóval próbáltunk.


Még több CHEVROLET teszt

Címlapon


Friss cikkek

Mercedes 1-2-3-4 győzelem a Nürburgring 24 óráson

Magyar siker a zöld pokolban - Walter Csabi kategóriagyőztes

2 napja – Sztori

Történelmet írt Walter Csaba, aki első magyarként ért el kategóriagyőzelmet 3 német társával a legendás Nürburgring 24 órás versenyen.


Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy Cessna

Repülő landolt az M1-M7 közös bevezetőjénél

2 napja – Sztori

Pedig még autópálya-matricája sincs. Reméljük, nem mérte be a VÉDA az M1-M7 autópályán landolásra kényszerülő Cessna 152-est ma délelőtt.


SSGTI Trackday - Kakucs Ring

Így csapatnak a suzukisok - Kakucson jártunk

3 napja – Sztori

Előkerültek a slick gumik, ordítottak a GTI motorok, az aszfaltot karcolták a 15-ös kerekek. Ilyen pályanap csakis Magyarországon létezhet.


Kapcsolódó tartalom


Használtautó.hu

CHEVROLET CAMARO coupe 3.6 RS. HEAD-UP. 6000 Km

CHEVROLET CAMARO coupe...

Ár: 9.990.000 Ft

Évjárat: 2015 / 5

Kivitel: Coupe

Üzemanyag: Benzin

CHEVROLET CAMARO Z28

CHEVROLET CAMARO Z28

Ár: 7.500.000 Ft

Évjárat: 1978 / 6

Kivitel: Coupe

Üzemanyag: Benzin

CHEVROLET CAMARO 1970-73

CHEVROLET CAMARO 1970-73

Ár: 5.500.000 Ft

Évjárat: 1973

Kivitel: Coupe

Üzemanyag: Benzin

Még több autó

Kövess minket a Facebookon is!