0 új cikk érkezett
0 új hozzászólás

Le a gatyával! - Chevrolet Camaro teszt 

Chevrolet Camaro Coupe 6.2 V8 teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Akármilyen ínséges és egyben zöld időket is élünk, van az az autó, melyet vezetve perverz örömet okoz 100 km-enként 20 liter benzin elégetése.

Teszt
Műszaki adatok

Még nem találkoztunk olyannal, akinek ne tetszene. A formája eladja

Még nem találkoztunk olyannal, akinek ne tetszene. A formája eladja

Innen kecsesnek látszik, de minden, csak nem az. Hosszú is, de főleg széles

Innen kecsesnek látszik, de minden, csak nem az. Hosszú is, de főleg széles

Kicsit megkésve, de egy legenda tér vissza, kétféle karosszériával, kupéként és kabrióként igazi anti-válságautó forgalmazása kezdődik meg Magyarországon is – írtuk tavaly novemberben, a Chevrolet Camaro muscle car bemutatója után. Most, sokak álmának tesztvezetését követően pedig azt kell, hogy tolmácsoljuk: bizony van létjogosultsága, nem csak múltja, de jelene és jövője, még akkor is, ha ára miatt a döntő többségnek mindig is álomautó marad, s még ha némely hipermodern dízel le is nyomja úgy gyorsaságban, mint kulturáltságban. És mivel vívja ki létjogosultságát, mije van, ami a zöldkórságban szenvedő pályatársakból már rég kiveszett? Stílusa. Mocskos, büdös, élvhajhász, költekező, mégis imádnivaló stílusa.

Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó

Részleteiben is megkapó, igazi, hamisítatlan, hiteles amerikai olcsó/álomautó

A stílus maga az autóember, mondta Buffon. Nem az olasz kapus, hanem a francia természettudós, amúgy 1753-as akadémiai székfoglalójában. Gondoljuk tovább: az autó, amennyiben nem pusztán közlekedési eszközként tekintünk rá, egész pontos képet fest a tulajdonosáról. A legújabb trendek mondjuk pont abba az irányba visznek, hogy gyökerestül tépjük ki az élményt az autózásból, (egyébként helyesen) óvjuk a környezetet, uniformizálódjunk, tötymörögjünk alacsony fogyasztású és károsanyag-kibocsátású, „lelketlen” gépekben, ja és higgyük el, hogy gépünk egyedi, zseniális és feltétlen sportos. Miért? Mert alkalmasint két-három turbóval már egy dízelmonstrum is képes jócskán 6 mp alatti 100-as sprintre? Hurrá. Sportos a forma, sportos a lökhárító, sportos a műszerfal. Laza 400-500 lóerők, 700-800 Newtonméterek, hibridrendszerek, mérnöki bravúrok, nevetséges emissziós adatok, dübörög a marketinggépezet, mindent visz az önámítás. A stílus kimerül holmi eleganciában, átfordul racionalitásba, vezetőtámogatásba, (egyébként helyesen) a biztonság mindenek fölé helyezésébe, telekommunikációba, szürke metroszexualitásba.

Még több videóért iratkozz fel a YouTube csatornánkra itt!

És akkor itt ez a valami, ez a Camarónak hívott ütvefúró, e sokak szemében sportkocsinak számító, mégis inkább túraautós jellegű hiteles hodály vagy törtető tepsi vagy filmileg Transformer Űrdongó vagy mi a szösz, és emlékeztet arra, miről is szól az élet. Mármint a napos oldalon. Felhőtlen jókedvről, szabadságérzetről, boldogságról. Boldogan zokogásról. Hedonizmusról. A Ford Mustang premiere után nem sokkal, 1966-ban debütáló típus ötödik generációjával 2009-ben rukkolt elő a Chevrolet a tradíció jegyében és a trendi retróhullámokon lovagolva − idővel nem csak az amerikai, de az európai vásárlók kitörő örömére is. Hosszú, széles, lapos, drabális lemeztesttel, púpos, pingpongasztalnyi géptetővel, szúrós tekintettel, lőrésnyi ablakokkal, gyorsítócsíkokkal, diffúzorral, ordas, dupla kipufogóval − ahogy kell.

6162 köbcenti kontra 384 liter − melyik érték a fontosabb? 6162 köbcenti kontra 384 liter − melyik érték a fontosabb?

6162 köbcenti kontra 384 liter − melyik érték a fontosabb?

Nem a beltere miatt szeretjük

Nem a beltere miatt szeretjük

Csomagtartója − szűk nyíláson át pakolhatóan, behúzó nélkül − tisztességes méretű, 384 literes, második sori helykínálata alacsony felnőtteknek, gyerekeknek elegendő, viszont jellemzően úgyis csupán legfeljebb ketten utaznak az autóban, elöl pedig (úgy 190 centis magasságig) kényelmes, tágas a szériában napfénytetős Camaro. A jó mélyre engedhető bőrfotelből mondjuk olcsó hatású műanyagvilággal, (mű)bőrözött műszerfallal, szokásosan elnagyolt részletekkel és közepes kidolgozással, más csokornyakkendős, illetve GM-termékekből ismerős volánnal, műszerekkel és kapcsolókkal szemezünk − sebaj. A nem vészesen nagy kormány mögötti mókás műszeregység közepére lehívható vízhőfokon kívül olajnyomásról és -hőmérsékletről, töltésről és váltóolaj-temperatúráról is tudósít a középkonzol aljára biggyesztett kijelzőpark, az indítókulcs mellől meg a HUD, azaz a szélvédőre vetített infók milyensége és magassága állítható.

Hátul csak gyermekeknek elég a hely, elöl inkább kényelmes, mint sportos Hátul csak gyermekeknek elég a hely, elöl inkább kényelmes, mint sportos

Hátul csak gyermekeknek elég a hely, elöl inkább kényelmes, mint sportos

Keret nélküli ablakos, rút műanyagos, minimális ajtózsebes, sötétben hangulatcsíkos, hatalmas tükrös

Keret nélküli ablakos, rút műanyagos, minimális ajtózsebes, sötétben hangulatcsíkos, hatalmas tükrös

Sötétben kékes hangulatcsík dereng az ajtókon, használható méretű tárolórekeszt ás pohártartót azokban nem, a könyöklőben és előtte azért találni. Van (manuális) légkondicionáló, tempomat, tolatóradar és a képét a visszapillantó tükörben mutató tolatókamera is, guminyomás-ellenőrzés, Bluetooth-kihangosítás, USB-csatlakozó, 9 hangszórós, mélynyomós, 245 wattos Boston hifi, villanyos ülésállítás (ohne gerinctámasz), oldal- és függönylégzsák, ülésfűtés, Xenon lámpa, 3 év/100 ezer km garancia, honi importőr (Chevrolet Gyulai) − de erre az egészre tán legyinthetnénk is, úgy a motor első beröffentéséig. Mélyről jövő üvöltés, mormogás, lúdbőröztetés. Izgalom.

Hatkettővényolc, ennyi. Kis lökettérfogat, turbó? Viccezel? A Camaro nem. Még akkor sem, ha ez nem a kompresszoros, 550 lovas ZL1, "csak" az SS. A tehát 6,2 literes, 8 hengeres, nyomórudas, hengerenként 2 szelepes, alublokkos szívó benzinmotor indítózás után letépi a fejedet, majd úgy rázza-remegteti a kasztnit, hogy már csak ettől vigyorogsz, mint a tök. A maximális teljesítmény 432 LE 5900-as percenkénti fordulaton, a nyomatékcsúcs 569 Nm 4600-nál, a vége 250 km/h, 100 km/h-ra 5,2 mp alatt gyorsul. A tömeg uszkve 1,8 tonna. A váltó 6 fokozatú manuális a la Hurst, futóműve Európának feszesre hangolt, bitang stabilizátorokkal és gátlókkal szerelt elöl McPherson, hátul többlengőkaros, a féket a Brembo szállítja, a kerék 20 colos, hátul 275 mm széles, khm, igen gyorsan fogyó. Menjünk!

Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős

Bekapcsolva hagyott ESP-vel orrtolós, gumiradírozós, Competition módban vagy az elektronikát szerencsésen kiiktatva fenékrázós, gumifüstölős

Megyünk, eleinte, míg hideg az olaj, sután, darabosan. Már üzemi hőfokon férfias határozottsággal érdemes a váltóval bánni, a kuplung bezzeg a vártnál puhább − dugóban sem sírunk az automatáért. Szélességénél és beláthatatlanságánál csak a kilátás-versenyszám a problémásabb, különösen az A-oszlop és a külső tükör takar ki nagyjából egy fél várost. Ez van, a szokásosnál is jobban kell figyelni. Na nem az üzemanyagszintre, mert az szemmel láthatóan apad. Hétköznapi használatban 15 liter körül járkáltunk vele, végül is kibírható. Feltűnési viszketegségben szenvedőknek kárpótlás az utca népének konstans figyelme, a nem kevés gratuláció, irigy pillantás, gyorsulásra kihívó szánalmas rivális. A "Nyomjad neki!" kérés alap. A hangjától felsírnak a riasztók. Nem csalás, nem ámítás: 900-as fordulaton elketyeg a motor, abszurd, hogy hatodikban 60-nal is elrotyog.

Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás

Váltani izomból kell. Vicces műszercsoport, a kor szelleméhez mérten szomorú fogyasztás

Majd egy arra alkalmas helyen − mi az Örkény melletti Euro-Ringen próbáltuk − kiderül, hogy a rossz utakon minimális rugózási komfortra kontrázva minőségi aszfalton, szűk fordítókban billegős, nem elég kemény az autó, kormányzása lehetne közvetlenebb, önzáró diffije markánsabb. De akkor is remek móka! Kábé 4000-ig csak jól, fölötte baromi jól gyorsul, kettesben közel autópálya-tempóig hajtható. Apropó, sztrádán a motorhang diszkréten visszavonul, s átadja a helyét a gumi- és futóműzajnak. A motorhang. Atyaég, milyen motor- és kipufogóhang! Az a mindent megbocsátunk fajta.

Megbocsátjuk, hogy az ülés oldaltartása legfeljebb átlagos, hogy picit is megküldve bőven 30 liter felett eszik a gép, s hogy a menetstabilizáló elektronikát öt kísérletből valamiért csak egyszer-kétszer iktathattuk ki teljesen a tesztautóban. Mondjuk az ESP Competition mód is pazar időtöltés, ekkor már nem tolja az orrát, hanem csóválja a farát, füstöli a gumit, értő kezekben driftbajnok, elvan ugye a gyerek, ha játszik.

Károghatnánk, hogy Amerikában aztán csak igazán olcsó a Camaro, azonban nálunk sem drága, sőt. A magyar Chevrolet-importőrtől úgy értesültünk, hogy a tavaly novemberi bemutatón említett 15,5 milliós, viszonyítva akkor sem borsos ár mostanra tovább szelídült, a Coupe alapára jelenleg 14,05 millió forint. Aztán a Chevrolet Gyulait nem újságíróként, hanem az autó iránt érdeklődőként felhívtuk, s azt hallottuk, 12,9 millió a metálfénytelen, csíkozatlan, extramentes ár. Ha mindent kérünk bele, akkor is megvagyunk 15,5-ből, a kabrió megáll 17-ben. Polgárpukkasztóan hangzik, mégis jó vétel.

Értékelés

Pozitív
Forma, stílus, hang, erő, viszonylag jó ár
Negatív
Rossz úton ráz, hátul szűk, olcsó hatású a beltér, nehéz belőle kilátni, zajos, durván fogyaszt

Árak

Tesztmodell alapára 14 050 000 Ft (2012. június 27.)

Tovább a műszaki adatokhoz

Méretek

Hosszúság: 4836 mm
Szélesség: 1917 mm
Magasság: 1360 mm
Saját tömeg: 1769 kg
Össztömeg: 2200 kg
Tengelytáv: 2852 mm
Karosszéria-kivitel: kupé
Csomagtér: 384 liter

Motor és váltó

Motor: Otto motor
Motorosztály: 5
Hengerűrtartalom: 6162 cm³
Hengerek/szelepek száma: 8/16
Sebességváltó: manuális - 6 fokozatú
Nyomaték: 569 Nm 4600 1/min-nél
Teljesítmény: 318 kW (432 LE) 5900 1/min-nél

Menetteljesítmény

Végsebesség: 250 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra: 5,2 s
CO2-kibocsátás: 329 g/km
Gyári vegyes fogyasztás: 14,1 l/100km
Fogyasztás a használónál: 20 l/100km

Menetzaj

Menetzaj 50 km/óránál: 62 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál: 68 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál: 71 dB(A)

Vissza a teszt szövegéhez

Ez is érdekes lehet:
 

9-es sorozat lehet a Mercedes-Maybach vetélytársa

Nem logikus, mégis elképzelhető, hogy valóban egy újabb, méghozzá a 9-es sorozattal bővül a BMW...

Mercedes-Benz C 300 Cabrio teszt

Kabrióként vallott a legújabb C Merci. Egy igazi ékszer, főleg ebben az összeállításban. Szinte...

Sokféle rendszámunk van, de lassan kellene egy új verzió

Akad egy-két újítás a rendszámoknál mostanság, hamarosan megjelennek a következő betűvel kezdődők...

Kérdés, működik-e, kérdés, mikor robban be a légzsák

A The Detroit Bureau (TDB) felmérése szerint veszélyesek lehetnek a 7 évnél idősebb légzsákok...

Már 177 kilométeres hatótávot ígér a Ford

Vízhűtéses lítium-ion akkumlátorral érkezik a még idén bemutatkozó elektromos Focus, ami a Ford...

Piaci körkép: automataváltós családi autók 1,79 millió forint alatt

A családi autó leginkább kényelmes kell legyen, annak pedig sokak számára alapfeltétele az automata...

Pénteken csak a gázolaj drágul

A szerdai drágulás után pénteken ismét áremelés következik a hazai töltőállomásoknál gázolajat...

Szerdától a benzinért és a dízelért is többet fizetünk

Még tovább emeli az üzemanyagárakat a MOL. Szerdán a múlt héten látottaknál jelentősebben drágul...

50 éves a világ legnépszerűbb autója, a Toyota Corolla

Volt már hátul hajtó kupé, összkerekes kombi és temérdek más is, ma viszont már csak egy szedán...
 
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=
Hirdetés

A cikk galériája

FB_share
Küldés e-mailben

Tetszett a cikk?

Iratkozzon fel hírfigyelőnkre! 
(Mi ez?)Ne maradjon le a legfrissebb autós hírekről, bemutatókról, tesztekről, benzinár-változásokról! Írja ide e-mail címét, és a fontos hírekről értesítjük.

(E hírfigyelőről bármikor leiratkozhat a küldött levél alján lévő linkkel. Az adatvédelmi elveket maximálisan tiszteljük, a címet nem adjuk ki harmadik félnek.)
Jogi nyilatkozat* Hozzájárulok ahhoz, hogy a Használtautó Kft. részemre közvetlen megkeresés módszerével a saját, illetve harmadik személyek áruira és szolgáltatásaira vonatkozó reklámot közöljön (pl. promóciós célú elektronikus levelet, hírlevelet, vagy reklámot tartalmazó elektronikus levelet küldjön) és a fentiekben ebből a célból megadott adataimat kezelje és felhasználja.
A Használtautó Kft. a megadott személyes adatokat bizalmasan kezeli és harmadik fél számára nem adja át. A reklám közléséhez, illetve a személyes adatok kezeléséhez megadott hozzájárulás visszavonásig érvényes.
A hozzájárulás bármikor korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen visszavonható.
Feliratkozom

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (5 db)

alex írta: 2012 október 15., hétfő 17:44:09

szerintem menő 5 kocsit szeretek nagyon és acamaro ss benne van.

A válaszoláshoz belépés szükséges
GYUSZIKA írta: 2012 július 27., péntek 16:11:55

nnnnn majdnem annyíba kerül mint egy x6-os..és ez 30litert eszik....hajrá Chevrolet....

A válaszoláshoz belépés szükséges
Ted írta: 2012 június 29., péntek 09:28:30
Potter írta: 4 éve

Inkább egy 2013-as Mustang 5.0 vagy egy új Challenger SRT8 392 kéne mint ez.


Egyetértek! Ezek a lőrés ablakoktól idegbajt kapok. Nekem meg egy Challenger R/T is bőven elég lenne...

A fogyasztás magasabb lenne mint a mai európai autóknál? Kíváncsi vagyok, hogy pl. egy Panamera S pályán megküldve jelentősen kevesebbet fog-e fogyasztani... (persze nem jobb autó a Porschénél, senki se értsen félre...)
A cikkíró, hogy érti, hogy a mai modern dízelek "kulturáltabbak"?

A válaszoláshoz belépés szükséges
NPéter írta: 2012 június 28., csütörtök 09:22:00

Hát ez erről szól. Abszolút egyet tudok érteni.
Az lenne a baj, ha másmilyen lenne ez az autó. Nem tökéletes, de ki/mi az? El bírnám viselni, főleg ha még pár hónapig így folytatják a benzinár alakítását :D

A válaszoláshoz belépés szükséges
Potter írta: 2012 június 27., szerda 11:39:31

Inkább egy 2013-as Mustang 5.0 vagy egy új Challenger SRT8 392 kéne mint ez.

A válaszoláshoz belépés szükséges
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=

Friss tesztek

Nem e világi - BMW X4 M40i teszt

Tökéletes ajánlat önfegyelmet gyakorlóknak - BMW X4 M40i

Sokan, sokszor írtak már a M-es BMW-k, köztük az X4 M40i frenetikus menettulajdonságairól, élvezetes vezethetőségéről, stílusos egyéniségéről. Így ezekről itt most alig esik szó.


Mercedes-Benz C 300 Cabrio teszt

Neveletlen hercegnő - Mercedes C kabrió

Kabrióként vallott a legújabb C Merci. Egy igazi ékszer, főleg ebben az összeállításban. Szinte minden egyes rá költött forint ordít róla. De vajon van olyan jó, amilyennek látszik?


Volkswagen Golf 1.4 TGI Bluemotion Comfortline DSG teszt

Egy Golf, ami a dízelnél is takarékosabb

Nem TDI, TGI az aktuálisan nálunk járt Golf, nem dízel, hanem CNG/benzines üzemű tehát. És igen, olcsóbb vele autózni, mint a dízellel.

Még több teszt
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1jaGV2cm9sZXQ=

Hirdetés

CHEVROLET tesztek

Chevrolet Trax 1.4 Turbo AWD LT teszt

Nem rossz. Nem is drága. Chevrolet Trax teszt

Hálás-e a Mokka testvérének lenni, amikor az Opel sokkal népszerűbb a Chevynél? Kell az összkerékhajtás? Sok a jó kérdés, de sok a jó kisméretű crossover is. Egyikük a Trax.


Chevrolet Malibu 2.4 LTZ teszt

Cseregyerek Amerikából - Chevrolet Malibu teszt

A Malibu az a régi-új modell, amellyel a General Motors Koreában is véget vetett a Daewoo piaci jelenlétének, ráadásul igazi világautó, hiszen Amerikában, Ázsiában és Európában is egyazon formában kínálják.


Chevrolet Orlando 2.0 Dízel LTZ+ Automata teszt

Olcsó, de torkos expresszbusz - Chevy Orlando teszt Videó

Ilyen még nem volt! A Chevrolet legújabb modellje már megjelenésével is sokak érdeklődését felkelti, zömüket helyből meg is nyeri. A kedvező ár már csak ráadás.


Chevrolet Captiva 2.0 D Sport LT High teszt

Utolsó pillanatban teszteltük az elsőgenerációs Captivát

Hamarosan alaposan megújul, de még eredeti formájában is kipróbáltuk a koreai szabadidő-autót.


Chevrolet Cruze LT 2.0 D aut. teszt

Kellemes kis limo a csúcs Chevy Cruze

Kategóriák között egyensúlyoz a lépcsős hátú Chevrolet Cruze LT 2.0 D, amelyet az erősebb dízelmotorral és automata sebességváltóval próbáltunk.


Még több CHEVROLET teszt

Címlapon


Friss cikkek

Önvezető drónon dolgozik az Airbus

Önvezető autó után önvezető repülő? Vagy motor?

16 órája – Sztori

A repülőgépiparban jártas Airbus szerint akár tíz éven belül sorozatgyártású lehet a néhány személy szállítására alkalmas önvezető drón. Más motorral próbálkozik.


Rendhagyó amerikai reklám bukókerettel és egy Suzukival

Hogyan élj túl egy zuhanást egy Suzukiban? Bukókerettel. Videó

2 napja – Sztori

A bukókeret hasznosságát régóta ismerik már az autóversenyzők, itt viszont egy extrém változatot tettek próbára, látványosan.


50 éves a világ legnépszerűbb autója, a Toyota Corolla

Szinte minden volt már a vevők kedvence

2 napja – Sztori

Volt már hátul hajtó kupé, összkerekes kombi és temérdek más is, ma viszont már csak egy szedán a Toyota Corolla. Túl 50 éven és 44 millió példányon.


Kapcsolódó tartalom


Használtautó.hu

CHEVROLET CAMARO V63.6 Convertible 50ekm! Márka

CHEVROLET CAMARO V63.6...

Ár: 7.790.000 Ft

Évjárat: 2012 / 7

Kivitel: Cabrio

Üzemanyag: Benzin

CHEVROLET CAMARO 3350

CHEVROLET CAMARO 3350

Ár: 1.499.999 Ft

Évjárat: 1994 / 9

Kivitel: Sport

Üzemanyag: Benzin

CHEVROLET CAMARO 1970-1973

CHEVROLET CAMARO 1970-...

Ár: 3.100.000 Ft

Évjárat: 1975

Kivitel: Coupe

Üzemanyag: Benzin

Még több autó

Kövess minket a Facebookon is!