Két turbóval mégiscsak más – Honda CR-V teszt

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kívül szebb, belül jobb lett a Honda CR-V, a kétturbós új dízelmotorjával meg elég jól megy. Csak a másik újdonsága, a csodaváltó hiányzik.


Európa legnagyobb Hondája. Mivel a Honda sajnos nem fejleszt utódot a több évtizedes múltú, középkategóriás Accord sorozatnak, így jelenleg a CR-V lépett elő a cég zászlóshajójának szerepkörébe. Van is benne némi hajószerűség, hiszen nem éppen kis darab a CR-V, mégis kicsit fura helyzetben van. A Honda SUV-nak, azaz szabadidő-autónak nevezi, de magunk között hívhatjuk crossovernek is, az a divatos kifejezés ezekre a határeset, öszvér kocsikra. A CR-V méreteivel és arányaival is kilóg kicsit a kompakt crossover kategóriából. Az övé a legnagyobb csomagtér, hossza már a középkategóriásokét veri, de a tengelytávja nem túl nagy. Mindettől sem aránytalannak nem hat és hátul is bőséges a hely.
Hirdetés


Mi az új benne? A 2011-ben bemutatott negyedik generációs Honda CR-V-t az idei évre kívül-belül átdolgozták. A ráncfelvarrás eredményéről részletesen beszámoltunk a nemzetközi bemutató után, de azért idézzük fel, hogy mi változott az autón. A külsővel kezdve újak a lámpák, stílusosabb a hűtőmaszk, összességében ezektől komolyabb megjelenésű lett az autó. A gyártó nem hagyta a belteret sem érintetlenül, teljesen új a nagy képernyős fedélzeti rendszer, ami Google Android alapon működik és internetkapcsolattal testre szabható, a gyárilag telepített programokon túl egyéni ízlés szerint bővíthető.

Változott a vas is? A japán mérnökök jó szokásukhoz híven a terméket a vásárlói visszajelzések alapján továbbfejlesztették. Ennek talán a legfontosabb része, hogy mélyreható változtatásokat eszközöltek a futóművön is. Bár az elvi felépítés változatlan, számos komponens cseréjével teljesen új a karakterisztika, finomodott az autó viselkedése. Osztrák utakon nem volt feltűnő az, ami itthon kardinális, hogy mennyire finoman fut a CR-V. A nem éppen jó minőségéről híres hazai úthálózat a CR-V ben idegesítő kátyútengerből egyszerre valami sokkal semlegesebb és kellemesebb tereppé válik. Azt hiszem, a toleráns futómű az egyik fő oka annak, hogy nagyon kellemesnek érzi a sofőr és az utasok is a Honda SUV-ját.


Ott segít, ahol csak tud. A CR-V új évjáratában előrelépés, hogy a modern biztonsági felszerelések teljes arzenálját lehet kérni a jobban felszerelt változatokhoz. Az Executive kivitelű tesztautóban az ADAS II Honda Sensing nevű rendszer is szerepelt az extrák között. A felára baráti, hiszen 390 ezer forintért egy sereg funkciót felvonultat. Figyelmeztet a ráfutásos baleset előtt, felismeri a táblákat (ez utóbbi sajnos nem remekelt), ügyel a sávelhagyásra, és még a holtteret is figyeli. Mindezek a 190 ezer forintos alapcsomag részei, a drágábban ezen felül van még a bekövetkező karambol erejét mérséklő asszisztens, sávtartó automatika és intelligens, adaptív tempomat is. Utóbbi a Honda puritán és régies kezelőfelületével is hibátlanul működtethető.

Hogy megy? Új az i-DTEC 1.6-os motor két turbófeltöltővel megtámogatott változata. A korábban próbált 120 lovas egyturbós nagyon kellemes az elsőkerékhajtású változatban, de ha szüksége van a Honda észrevételül dolgozó, teljesen önműködő összkerékhajtására, akkor a 160 lóerős változat a jobb választás. A kétturbós megoldás lényege, hogy a motor erejét harmonikusabban és késlekedés nélkül adja le, alacsony fordulattól nagyobb erő álljon rendelkezésre. A csúcskivitelt új, ZF gyártású, kilencgangos automataváltóval is lehet kérni, de a középkonzolból kinövő, hondásan precíz kézi váltó sem okozott csalódást. Vele az üresen is 16 mázsás autó nem lesz sportkocsi, de igen tisztességesen meg tud indulni. Kétezres fordulaton adja le maximális nyomatékát a motor, országúti kilencvennél a legmagasabb fokozatban 1750-es főtengelyfordulaton dolgozik, és autópálya-tempónál sem forog 2500-nál többet.

Hol itt a probléma? Van egy sokat tudó, ezen a szinten már üvegtetős és bőrkárpitos, xenon lámpás CR-V alattunk, minden modern sofőrsegéddel, erős motorral, érezhetően jól összeszerelve és kellemesen vezethetően, mégsem dobjuk el az agyunkat. Egy összességében jó, de kiemelkedő részletek nélküli autót is lehet szeretni, de nem vagyok meggyőzve arról, hogy a márkanéven túl mindez meg tudná győzni a leendő vásárlókat egy rövid próbakör alapján. A CR-V nem az az autó, amiért már álló helyzetben lángoló szerelemmel tud lelkesedni az ember, de használat közben kiismerve, összeszokva jó eszköz a mindennapokra. Csak ezt a fránya három kijelzős megoldást hagyhatták volna el. A központi érintőképernyő fölötti egység nagyon maradi. Jobb lett volna kihagyni és integrálni eggyel lejjebbre. Az óracsoport közepén elhelyezett fedélzeti számítógép funkcionális, de az elektronikaipar megalapozóitól 2015-ben és legfőbbképpen ezért az árért többet elvárnék. Mondjuk egy szebb és színes panelt. Ezt leszámítva viszont nem tudok más kritikát megfogalmazni a CR-V-vel szemben. Esetleg annyit, hogy 500 ezer forint felárét szerintem érdemesebb az új automataváltóval kérni.

Ár, fogyasztás és a konkurencia. 8,2 literes vegyes átlagfogyasztás jött ki a teszthét után, de hogy ezt az értéket ne tekintsük rossznak, hozzá kell tennem, hogy a legtöbbet városban gyötörtem a Hondát. A gyár által ígérttől persze ez messze van, de egy ekkora és ilyen tudású kocsitól szerintem nem rossz ez az étvágy. A legjobb, Executive felszerelésű CR-V így 160 lóerős dízellel és összkerékhajtással 11,099 millió forintba kerül. Rendelni hozzá a fentebb részletezett biztonsági csomagot és metálfényezést lehet, így lett a konkrét autó ára 11,634 millió forint. Ha a legjobban felszerelt, kapcsolható összkerekes Nissan X-Trailhez hasonlítjuk, akkor bár drágább, de 30 lóerővel erősebb is, igaz, hátrányban van, mert nem lehet hét üléssel rendelni. A Honda CR-V jóval olcsóbb német konkurenseinél, és ha ez a tény nem lenne elég, akkor még egyszer leírom: bár semelyik versenyszámban nem tud igazán kimagaslót, de egy minden téren jó, összességében szerethető autó.
Értékelés
Pozitív
Kellemes futómű, pontos váltó, jó összeszerelési minőség
Negatív
Kaotikus fedélzeti számítógép és menürendszer, avíttas részletek
Árak
Tesztmodell alapára
11 099 000 Ft (2015.07.09.)
Tesztautó ára
11 634 000 Ft (2015.07.09.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1597 cm3
Teljesítmény:
118 kW (160 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
350 Nm 2000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,9 s
Végsebesség:
202 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4605 mm
Szélesség:
1820 mm
Magasság:
1685 mm
Saját tömeg:
1630 kg
Össztömeg:
2170 kg
Terhelhetőség:
540 kg
Tengelytáv:
2630 mm
Karosszéria-kivitel:
szabadidő-autó
Csomagtér:
589 l
Belső szélesség elöl:
1520 mm
Belső szélesség hátul:
1440 mm
Belmagasság elöl:
960-1000 mm
Belmagasság hátul:
970 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
275 mm
Ülőlap hossza elöl:
490 mm
Ülőlap hossza hátul:
470 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1330 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1060 mm
Csomagtér magassága:
640 mm
Csomagtér hossza:
930 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1600 mm
Raktérnyílás szélessége:
1100 mm
Raktérnyílás magassága:
960 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1597 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
350 Nm 2000 1/min-nél
Teljesítmény:
118 kW (160 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
202 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,9 s
CO2-kibocsátás:
133 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,2 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
60 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
65 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
68 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?