Bevásárlókocsinak azért még így is sok lenne

Nissan Navara dCi 190 7 A/T N-Connecta teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Életmód-autó, családi autó, terepjáró és csak másodsorban pickup. Az új Nissan NP 300 Navara azért mégsem hazudtolja meg korábbi önmagát.


A legújabb Nissan pickup, az NP Navara újdonságairól már írtunk a nemzetközi bemutatójakor, és nem sokkal azután már a hazai árait is megtudtuk. Most egy elég jól felszerelt, platóján gyári dobozt hordó példányt teszteltünk hazai körülmények között. Vajon tényleg alkalmas napi járósnak és életmód-autónak? A kifürdött platós elődjét is már sokan vették pusztán a határozott kiállása miatt. Ez az új több területen finomodott, vajon ettől jobb lett? Míg az előd egy kifejezetten férfias jelenség, addig az NP300 Navara vonalai lágyabbak. Persze, egy ekkora nagy test sehogy sem hathat filigránnak, de épp annyit maszkíroztak rajta, hogy beleilljen a Nissan crossoverek rokonságába.
Hirdetés


Persze csakis mint a kicsit mogorva, de azért jófej nagybácsi, mivel az NP300 Navara olyan messze van még a crossoverektől, mint az én tavaszi fogyókúrám az olimpiai felkészüléstől. A korábbi Navara, főleg a 3,0 literes V6-os motorjával és automataváltóval már erősen kifelé táncolt a teherautó műfajból. Most ilyen motor már nincs, de erőhiány sincs, és egy csomó minden átalakult. Finomodott a beltér kidolgozása, ami személyautós szemüvegen át nézve a kompaktok között sem lenne helytálló, de itt, a pickupok között maga a minőségi élmezőny. Maradt a szent létraváz, azaz a nem önhordó felépítés és az ehhez leginkább passzoló hátsó merevtengely is. Az újdonság a több segédkarral megvezetett hátsó futómű, amiben laprugó-kötegek helyett már spirálrugó pár dolgozik.

Ezt tekinthetnénk úgy, mint igazi terepjárós átalakulás, de az elméletben nagyobb rugóutat engedő spirálrugó a Nissan szándékai szerint itt most csak a kényelmet kell erősítse. A hátul is csavarrugós Navara nagyon kellemes jó úton, de rossz aszfaltburkolaton - mint például a dél-budai Fehérvári út egybefüggő kátyútengerén - úgy viselkedik, mint egy véres torkú varázsszőnyeg. Állandó remegéssel és apró dübögésekkel dolgozza el az úthibákat, miközben ott a pickupos hullámzó érzés. Mindez bár csúnyán hangzik, de a kategóriában tényleg nem rossz eredmény - a személyautók felől közelítőknek furcsa lehet. És nem crossoveres, sokkal inkább teherautós. De ez ne vegye el senkinek a kedvét, mert a nagy vasakat igenis lehet élvezni aszfalton is.

A legtöbb úthiba, fekvőrendőr, padka már nem leküzdhetetlen akadály, hanem valami, ami pickuppal simán vehető, akár lendületből és büntetlenül is. Az automata Navarával közlekedés egyben előzékennyé és lazává tesz. A város sietsége más gondjává válik, működik az életmód vonal. Eközben akár magunkkal cipelhetnénk egészen jelentős terhet is, vontathatnánk tonnákat, ha úgy szottyanna a kedvünk. A manőverezést azért szokni kell. A szélessége még hagyján, a magas üléspozíció segít, de a kocsi hossza miatt azért oda kell figyelni. Fentről a bakról hamar megérezni az elejét, mert a sarkait látni, de a kanyarodáshoz nem árt egy kis buszos, vagy utánfutós rutin, na meg a ráhagyás.


A Navarának elég sokat kell tekerni a kis kormányán, ami ránézésre ugyanaz, mint a legtöbb másik Nissanban. Nézzük csak; Qashqai, X-Trail, Pulsar - tényleg egyformák. A méretezés picit fura és a visszatérítő erő sem a legjobb a kormánykerék első harmad fordulatán. A könnyű szervokormány egyben túlzottan elfeledteti, hogy egy kis híján üresen is kéttonnás és 5,33 méter hosszúságú hajót navigálunk. Városban szerintem elsősorban a mérete miatt nagyon fölösleges lenne egy ilyen jellegű és ekkora autóval járni, de a lényeg, hogy a Navara mindig ott van, mint jó mindenes.

Az NP 300 Navara meglepően csöndes a zajmérő tanúsága szerint, de fülre is halk. Mindebben nyilván része van annak, hogy a hétfokozatú automataváltóval 130 km/óránál csak 2300-at forog a főtengely. A 2.3-as dCi máshol már bizonyított, itt ráadásul két turbóval 190 lóerőt teljesít és 450 Nm nyomatéka 1500 és 2500 közötti fordulatszámon ott van, ha kell. A menetteljesítményekkel így nincs gond. Az alapesetben hátsó hajtás miatt a gavalléros erőcsúsztatás is megy a Navarával, de közúton ilyet rendes ember úgysem csinál. A menetstabilizáló már ez első hirtelen kormánymozdulatnál fékezéssel akadályozza meg, hogy bármi további butaságot követhessünk el, és ez így van rendjén.


A tesztautó bruttó tízmilliós áráért nagyon sok mindent kapunk. A szegmensben egyedülálló 360 fokos kamera viszont csak a még jobban kistafírozott Tekna változathoz jár, de a sima tolatókamera is igen jól jön. Van visszagurulásgátló, vészfékező rendszer, lejtmenet vezérlő, de a legfontosabb felszerelés feláras. A tesztautóban is benne volt a 221 ezer forintért adott hátsó differenciálzár, ami kötelező, ha tényleg komolyabb terepre akarjuk vinni a Navarát. Bruttó árakat viszont kár is lenne hasonlítgatni, hiszen a legtöbb Navara hivatalosan teherautónak lesz vizsgáztatva, és nem magánvásárlók, hanem cégek fogják venni. Terepen és közúton is megállja a helyét, legnagyobb ellenfelei nem a japán konkurensek, hanem az arculatban hozzá a legközelebb álló Volkswagen Amarok. Annak most épp nincs a hivatalos honlap szerint ára. De ne felejtsük el a Toyota Hiluxot, amiből nemsokára itthon is kapható lesz a legújabb változat, és ha minden igaz, az is levedlette a munkásautó szerepet és a Navarához hasonló életmódautónak fogják pozicionálni.
Értékelés
Pozitív
Pickuphoz képest kényelmes futás, komfortos beltér, jó megjelenés
Negatív
Nem teljes értékű személyautó, nagy súly, mérete ellenére életmódcélokra csak korlátozottan alkalmas
Árak
Tesztmodell alapára
10 029 000 Ft (2016.02.17.)
Tesztautó ára
10 480 000 Ft (2016.02.17.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
2298 cm3
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 3750 1/min-nél
Nyomaték:
450 Nm 1500-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10,8 s
Végsebesség:
180 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
7,0 l/100km
Méretek
Hosszúság:
5330 mm
Szélesség:
1850 mm
Magasság:
1840 mm
Saját tömeg:
1958 kg
Össztömeg:
3010 kg
Terhelhetőség:
1052 kg
Tengelytáv:
3150 mm
Karosszéria-kivitel:
platós teherautó
Belső szélesség elöl:
1480 mm
Belső szélesség hátul:
1460 mm
Belmagasság elöl:
960-1010 mm
Belmagasság hátul:
960 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
240 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
440 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1560 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1130 mm
Csomagtér magassága:
474 mm
Csomagtér hossza:
1578 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
Euro 5
Hengerűrtartalom:
2298 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
manuális - 7 fokozatú
Nyomaték:
450 Nm 1500-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 3750 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
180 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10,8 s
CO2-kibocsátás:
183 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
7,0 l/100km
Fogyasztás a használónál:
11,2 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
63 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
67 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Sajat tapasztalatom alapjan is azt mondanam, hogy valoban zömeben olyanok vesznek ilyen autokat, akiknek kisebb-nagyobb mertekben a munkajukhoz szükseges. Erdeszetek, mezögazdasagi vallalkozok, vadaszok, vadasztarsasagok, esetleg kertepitessel foglalkozo cegek. De van olyan is, hogy epitöipari vallakozo vesz ilyet. Hogy mekkora mertekben kell a munkajukhoz, nehez megitelni, de biztosan elöfordul, hogy festeket, szerszamokat stb, kell hurcolaszni, vagy hirtelen bevasarolni vele, valamelyik ilyen jellegü nagy aruhazban, akkor jol jön a plato, meg az, hogy nem a draga premium auto csomagteret koszolom össze.
    De pl. aposom volt munkahelyen, a ket cegvezetö (nem epitöipar), mindkettö egy huron pendül, es egyszerre cserelgetik es veszik az autoikat. Ök ketten 7-es BMW csereltek, Nissan Navara-ra, a legnagyobb motorral, szinte fullos felszereltseggel, egyedi gyartasu platoboritassal, meg tetövel, de persze a platon meg böröndön kivül mast nem szallitottak. 🙂 Ilyen ember is van.

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Neked ez a fotó bizonyít bármit is? Szerinted nem lehetne százszámra belinkelni olyan képeket, ahol meg rogyásig vannak rakva – csak Magyarországról?:)
    Ha Neked ezek divatautók, akkor legyen, érdekes világban élsz. Te biztos tudnád a választ, miért is cserélne le valaki egy könnyebb terepen is elakadó SUV-ra egy munkaeszközt. Te biztos el tudsz képzelni egy Opel Mokkát, Tiguant, Qashqait stb. sártól mocskosan, egy kiadós erdei kiruccanás után…
    Ha újonnan akar az ember olyan gépet venni, ami összkerekes, emelt hasmagasságú és platós, nem sok választása van. GazEllából volt ilyen, de az rossz minőségű autó volt. Hidd el, sokan keresnek ilyeneket. Gondolom, városi lehetsz, onnan ezt nehéz átlátni, én egy faluban élek, és azért láttam már ezt-azt. Nagyon sok pick-upost látok, és bizony arra is használják őket, amire valók. Igen, gyakran utánfutót, trélert maguk után húzva, de ez semmin sem változtat. A szemedet pedig nyisd jó nagyra, és akkor látni fogod a rengeteg pick-upot, amit én is…

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Tisztelet a kivételnek, zömmel tényleg (földes)urizálásra veszik ezeket az autókat. Nyilván amíg a SUV-okat nem tudják haszongépjárműként leírni elszámolni stb. addig nem igazi konkurencia. Nekem tetszenek, de úgy vagyok vele, mint a székely bácsi a zsiráffal : szép, szép de otthonra nem kéne!

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Nem értek egyet a gondolatmeneteddel. Ezek kőkemény munkagépek, csak másként értelmezzük a “munkagép” szót manapság, és máshogy értelmeztük a ’70-es, ’80-as években. Neked nem tűnt fel, hogy minden haszonjárművet igyekeznek a tervezők minél inkább személyautósra tervezni?
    A legjobb példa ide: nézd meg a traktorokat – egy mai John Deere-t, Claast, Fendt-et, Massey Ferguson-t, stb. és hasonlítsd össze egy régi MTZ-vel, Zetorral vagy Dutrával. Ugyanúgy munkagép, csak az évtizedek alatt nyilván ezek is fejlődtek, mint minden más. Vagy vess össze egy high-tech John Deere vagy Claas kombájnt egy régi NDK-s Fortschritt E512-essel…A markolók, kotrógépek, úthengerek, stb. szintén nagyon sokat fejlődtek – de munkagépek maradtak.
    Azt meg kell, hogy értsd, hogy a Hilux, L200, Navara stb. elsősorban nem Magyarországnak készültek, hanem a fejlett világnak. Az a gyártókat nem érdekli, hogy a kelet-európai ember síránkozik, hogy drága a fenntartás, stb., mert nem mi vagyunk a fő célpiac. Ha az ember igazán puritán munkagépet keres, a Mahindrának pl. vannak remek darabjai, de mégsem fogynak – talán azért, mert indiai gyártmányok? Vagy mert csúnyácskák? Ezt jó lenne tudni…
    Én erősen kétlem, hogy egy platós célszerszámot magamutogatásra, menőzésre használnának, de ha Te ezt látod, azt tiszteletben kell tartanom. Én inkább a német “prémium” hármas autóival kapcsolatban látom ugyanezt – az autók állapotától, korától függetlenül. Mert a villantást az embléma adja – legalábbis ezt gondolják sokan…

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Nézd, az igaz, hogy Európában nem úgy fogynak a pick-upok, mint kellene. Én megcáfolni iygekeztem elsősorban, amiket írtál. Egy dologról mindig megfeledkezel: a plató(!). Ahogy én megfigyeltem, nemcsak hogy sok pickup szaladgál az útjainkon, de a platón gyakran szállítanak is valamit – pl. kerti gépek, szerszámok, stb.
    Nem gondolod komolyan, hogy a divat-SUV-ok kiszoríthatják a pick-upokat…Az erdészek, vadászok, állattenyésztők, gazdálkodók mikor váltanak pick-upról új Vitarára, Qashqai-ra, Sportage-re, CR-V-re? Nem h*lye emberek ők, hogy egy jól megtervezett, szinte rájuk szabott célszerszámot flancos divatkocsira cseréljenek…

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Ezek pont nem munkagépek: Drágák,kényes a belsejük,külsejük,drága a fenntartásuk… stb. Ez nem másra való mint magamutogatásra,menőzésre a szomszéd/nő/haverok előtt,terepre/erdőre NEM!

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Ezek munkagépek. Utoljára egy Mazda pick up kocsival mentem a Nyírségben. Egy erdész vezette, az övé volt és meglepődtem a terepjáró képességén. Szóval átmentünk szépen a szántóföldön, nem kellett út neki. Ilyen autót csak az vásárol akinek olyan a munkája.

  • 2017.10.28. at 08:12
    Permalink

    Dehogy törli el…a SUV-ok sok kategóriát homályosítanak el, való igaz, de ezt nem fogják. A sokkal komolyabb terepképesség, a plató okán a szállítási lehetőség és a jóval nagyobb vonóerő miatt a pick-upokat sosem válthatják ki a SUV-ok. Te egyébként nem látod a rengeteg Hiluxot, L200-ast, Rangert, Navarát, egyre több D-Maxot, stb., amit én? Mintha nem egy országban élnénk…

Vélemény, hozzászólás?