Fullos kompakt fapados fogyasztással: dízel Nissan Pulsar

Nissan Pulsar 1.5 dCi Tekna teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A legmagasabb felszereltségi szinttel és dízelmotorral próbáltuk ki a japánok tavaly bemutatott új kompaktját.


Ismerős arc. Nem most találkozunk először a Nissan újdonsült kompaktjával. Nem is olyan régen, tavaly novemberben járt nálunk először, akkor az 1,2 literes, 115 lóerős DIG-T motorral próbáltuk. Akkor sikerült egy rövidebb utat megtennem az autóval és nagyon hamar megszerettem. Ezek után pedig már tenyeremet dörzsölve vártam a dízel változatot. Igaz, hogy kissé gyengébb, mint a turbós benzines, ugyanakkor a nyomatéka lényegesen nagyobb. Minden tekintetben nagyszerű autónak ígérkezik, főként, hogy a full-extrás Tekna változatban kaptuk kézhez. Nézzük beváltotta-e a hozzá fűzött reményeit.

Hű segítő. A Nissan legmagasabb felszereltsége, a Tekna sofőrsegédek és kényelmi extrák sokaságát foglalja magában. A Barcelonában gyártott Pulsar ezzel is magasra teszi a lécet a kategóriájában. A díjnyertes Nissan Aktív Biztonsági Pajzs tartalmaz minden olyan funkciót amelyre szükség lehet manapság az autózás során. A holttérfigyelés, a sávelhagyás-jelzés, tolatáskor a mozgó tárgyak érzékelése és az automata vészfékező rendszer hasznos extrák, függetlenül attól, hogy kezdő vagy tapasztalt vezető ül a volán mögött. Az autó külső mérete nem olyan nagy, hogy ne lehetne érezni az elejét és hátulját, a beépített 4 kamerából álló rendszer azonban még gyakorlott vezetőknek is sokat segít a kényelmes, pontos parkolásban és manőverezésben. Azok pedig extrán örülhetnek, akik ódzkodnak ezektől a dolgoktól, hiszen nekik a megváltást hozza el a Pulsar.
Hirdetés

Kameradömping. Parkolóradar helyett elöl-hátul egy-egy kamera kapott helyet. Ezek közül főként az első a szokatlan, hiszen ez még ritka a mai autókban. Ugyanakkor sokkal biztonságosabb, mint szimplán egy radarra való hagyatkozás. További két kamera került a tükrök alsó részébe, melyek több funkciót is ellátnak. Egyrészt parkoláskor egy felülnézeti képet láthatunk az autóról, amely pl. a két felfestett vonal közé való beállást könnyíti meg. Elő tudunk hívni továbbá olyan nézetet is, amely padka mellé parkoláskor hasznos: az autó jobb oldalát láthatjuk. Ez a valóságban olyan érzést ad, mintha kihajolnánk a jobb első ablakon, amit természetesen a vezetőülésből sem, de főként az utaséból nem tudunk megtenni. Hála a kameráknak, mostantól gyerekjáték beállni szinte bármilyen helyre, a megfelelő méretű parkolóhely viszont továbbra is szükséges. A Tekna felszereltségen belül említésre méltó továbbá az automatikusan sötétedő belső visszapillantó tükör és a kulcs nélküli nyitás és indítás. Üljünk is be, és induljunk!

Első osztályú. A szövetülések enyhén puhák, az anyagminőség is nagyon finom. A kettő hatása és a meglehetősen széles első üléseknek köszönhetően úgy érzi magát az ember, mintha egy otthoni kényelmes fotelben ülne. Hosszabb táv után is annyira komfortos, hogy alig akartam kiszállni belőle. Az ülésfűtés két fokozatú, a magasabb gyorsan átmelegíti az ülőlapot és a háttámla alsó harmadát, ezt követően bőven elegendő az alacsonyabb fokozat használata. Kényelem szempontjából egyetlen dolgot hiányoltam, ez pedig az állítható gerinctámasz. Egész napos utazás során erre szükség lehet és egy ilyen felszereltségű autótól elvárható lenne ez az extra.
Kategóriabajnok. A Nissan már a kezdetektől fogva részben azzal reklámozta a Pulsart, hogy kategóriájának legnagyobb hátsó lábterével fog rendelkezni. Nem marketingduma volt, valóban így van. A 180 centis magasságommal akkora lábtér van magam mögött, mintha egy luxusautóban ülnék. Akár a padlószőnyegre leguggolva vagy leülve is elférnék hátul. Ezzel valóban élen járó a Pulsar, akár kosárlabda csapatoknak is nagyszerű választás lehet az autó.

Renault szív. A Pulsar jelenleg kétféle motorral érhető el. Az 1,2 literes, turbós benzines mellett a mostani tesztautót is hajtó Renault-féle 1.5 dCi dízelt kapta meg. Mai autókban, mai technikákat alkalmazva már nem igazán létezik a turbólyuk, ennél a blokknál mégis ez az érzésem van. Ha intenzívebb gyorsításra van szükség, akkor a gázpedált mélyebbre nyomva bizony eltelik 1-1,5 másodperc, amíg érezhetően meglódul az autó. Innentől már nincs gond, a motor kellően nyomatékos, még a felsőbb fordulatszám tartományban is. Hangja hidegen picit morgós, bemelegedve ez valamelyest csökken. A hatfokozatú váltó könnyedén, pontosan kapcsolható. A kormányzás nem túl direkt, ugyanakkor jó a rásegítése, minimális erőkifejtéssel lehet terelgetni a Pulsart az úton. A hatgangos váltónak és a dízel blokknak köszönhetően a vegyes tesztfogyasztás 5,1 l/100 km-re adódott. Egy-egy útra lebontva volt, hogy 4,1 l/100 km értéket jelzett a kijelző a motor leállítása után. Vegyesen autópályán és országúton haladva pedig ennél mindössze 4 decivel adódott többre az átlag.

Lehetne jobb. Összességében nagyon jó benyomást keltett a dízel Pulsar, azonban van pár apróság, melyen lehetne javítani. A kuplungpedál meglehetősen kemény, ahhoz képest, hogy nem annyira erős dízelről van szó. Ha 400 Nm feletti nyomatékot tudna az autó, akkor megértem, így viszont - főként városban, dugóban araszolva - megerőltető tud lenni. Lehetséges, hogy csak ezen példánynál áll fenn ez a jelenség, ennek utána fogunk járni. Másik furcsaság, hogy a ledöntött hátsó ülésekkel a csomagtérpadló nem sík, van benne egy ugrás, ami akadályozhatja bizonyos tárgyak szállítását. Az irányjelző kar működtetése meglehetősen nagy erőkifejtést igényel abban az esetben, ha sávváltásnál meg akarjuk pöccinteni. Ilyenkor hármat villan az index, ez már jól ismert más konkurens márkáknál is. Bekanyarodáskor viszont nincs gond vele, hiszen akkor jóval nagyobb erőt fejtünk ki rá, hogy átbillentsük a holtponton és folyamatosan működő állapotba hozzuk.

Megéri? Mindenképpen! A Puslar dízelmotorral 5,44 millióról indul, ez az alap Visia felszereltséget tartalmazza. Ennél több extrát nyújt az Acenta 6,04 milliótól, az általunk tesztelt csúcs felszereltségű Tekna pedig 7,07 milliót kóstál. Keveset autózóknak jobb választás lehet a benzines változat, amely Teknaként 6,29 millióba (+ metálfényezés) kerül. Sok vetélytársa akad a Pulsarnak, ennek ellenére nagyon versenyképes. A kategóriatársak csak abban reménykedhetek, hogy valakinek ő áll közelebb a szívéhez márka vagy forma szempontjából. A Pulsar azoknak lesz jó választás, akik a nyugodt közlekedési szemléletet képviselik és fontos számukra, hogy egy biztonságos, tágas, szerethető családi autóval keljenek útra.
Értékelés
Pozitív
Kényelmes ülések, hatalmas lábtér hátul, jó fogyasztás, sofőrsegédek hada
Negatív
Kissé hangos dízelmotor, ledöntött hátsó üléstámlánál nem sík a csomagtérpadló, nehezen mozgó indexkar
Árak
Tesztmodell alapára
5 440 000 Ft (2015.01.12.)
Tesztautó ára
7 070 000 Ft (2015.01.12.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1461 cm3
Teljesítmény:
81 kW (110 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
260 Nm 1750-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,5 s
Végsebesség:
190 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
3,6 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4387 mm
Szélesség:
2017 mm
Magasság:
1520 mm
Saját tömeg:
1352 kg
Össztömeg:
1785 kg
Terhelhetőség:
478 kg
Tengelytáv:
2700 mm
Karosszéria-kivitel:
ferdehátú
Csomagtér:
385 l
Belső szélesség elöl:
1450 mm
Belső szélesség hátul:
1450 mm
Belmagasság elöl:
940-1020 mm
Belmagasság hátul:
940 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
300 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
490 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1360 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1000 mm
Csomagtér hossza:
740 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1600 mm
Raktérnyílás szélessége:
1040 mm
Raktérnyílás magassága:
770 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
EURO 5
Hengerűrtartalom:
1461 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/8
Sebességváltó:
manuális (6 fokozatú)
Nyomaték:
260 Nm 1750-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
81 kW (110 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
190 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,5 s
CO2-kibocsátás:
94 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
3,6 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,1 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
61 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
67 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 22:48
    Permalink

    A Fluence igazából már más kategória szerintem, csak a célközönség miatt sorolják a válságlimuzinok közé, hiszen a tengelytávja 8 centivel nagyobb, mint a C-Elysée-nek, illtve a legújabb Octavia-ra is 3 centit ver. Kb. 1 évvel ezelőtt jártam egy 1.5-ös Fluence-szel, hát nagyon bejött. A vidéki hulladék utakat totál simára vasalta, mindamellett, hogy piszok stabil volt. De ami nagyon megfogott, hogy stabil 150-nél egyszerűen nem éreztem a sebességet, ugyanis zajt alig hallani ennél a tempónál. Rádió nélkül mentünk, csak beszélgettünk, de kb. mintha 80-al csorogtunk volna. Engem meggyőzött. Hozzá képest az általam kipróbált valódi válságautók minimum egy kategóriával lejjebb vannak érzetre. Nyilván ez saját, szubjektív vélemény, nem kell egyetérteni velem. De a cikktől már eltértünk egy kicsit. 😀 Azért kéne ez a kocsi, természetesen. Tetszik is, nagy is, de inkább majd az 1.6 dCi biturbóval… 😀

  • 2017.10.28. at 22:48
    Permalink

    Ne haragudj de hagy bőven kívánnivalót maga után a citroen c-elysée ,akkor inkább a renault fluence az jobban meg van csinálva és ár érték arányban a legjobb.Amúgy meg ennyi erővel ha dízel a dacia még a citroen alá megy árba és a dacia nem olyan rossz autó,arról nem írtak annyi negatívot mint a citroen ről,igaz hogy a dacia sem a csúcs igényességről vagy minőségi anyagokról szól,de nekem pl az mcv logan az nagyon tetszik,és ha azt nézed 1,5 dCi 55 kW/75 LE 3 250 000 ,1,5 dCi 66 kW/90 LE 3 350 000,ez még a citroenél is jobb ár.

Vélemény, hozzászólás?